Apa itu Aplikasi Log Masuk Windows (winlogon.exe), dan Mengapa Ia Berjalan di PC Saya?

Proses winlogon.exe adalah bahagian kritikal dari sistem operasi Windows. Proses ini selalu berjalan di latar belakang pada Windows, dan bertanggungjawab untuk beberapa fungsi sistem penting.

BERKAITAN: Apakah Proses Ini dan Mengapa Ia Berjalan di PC Saya?

Artikel ini adalah sebahagian daripada siri berterusan kami yang menerangkan pelbagai proses yang terdapat di Task Manager, seperti svchost.exe, dwm.exe, ctfmon.exe, mDNSResponder.exe, rundll32.exe, Adobe_Updater.exe, dan banyak lagi yang lain. Tidak tahu apa perkhidmatan itu? Lebih baik mulakan membaca!

Apa itu Aplikasi Log Masuk Windows?

Proses winlogon.exe adalah bahagian yang sangat penting dalam sistem operasi Windows, dan Windows tidak akan dapat digunakan tanpanya.

Proses ini melakukan pelbagai tugas kritikal yang berkaitan dengan proses log masuk Windows. Contohnya, semasa anda log masuk, proses winlogon.exe bertanggungjawab memuatkan profil pengguna anda ke dalam pendaftaran. Ini membolehkan program menggunakan kunci di bawah HKEY_CURRENT_USER, yang berbeza untuk setiap akaun pengguna Windows.

Winlogon.exe mempunyai kaitan khas ke dalam sistem dan jam tangan untuk melihat apakah anda menekan Ctrl + Alt + Delete. Ini dikenali sebagai "urutan perhatian selamat", dan itulah sebabnya beberapa PC mungkin dikonfigurasi untuk meminta anda menekan Ctrl + Alt + Delete sebelum anda masuk. Kombinasi pintasan papan kekunci ini selalu ditangkap oleh winlogon.exe, yang memastikan anda log masuk di desktop yang selamat di mana program lain tidak dapat memantau kata laluan yang anda ketikkan atau meniru dialog masuk.

Aplikasi Log Masuk Windows juga memantau aktiviti papan kekunci dan tetikus anda dan bertanggungjawab untuk mengunci PC anda dan memulakan screen saver setelah tempoh tidak aktif.

Ringkasnya, Winlogon adalah bahagian penting dalam proses log masuk dan perlu terus berjalan di latar belakang. Microsoft juga memberikan senarai teknikal tanggungjawab Winlogon yang lebih terperinci, jika anda berminat.

Bolehkah Saya Melumpuhkannya?

Anda tidak dapat mematikan proses ini. Ini adalah bahagian penting Windows dan mesti berjalan sepanjang masa. Bagaimanapun, tidak ada alasan untuk menonaktifkannya, kerana ia hanya menggunakan sedikit sumber di latar belakang untuk melakukan fungsi sistem kritikal.

Sekiranya anda cuba mengakhiri proses dari Pengurus Tugas, anda akan melihat pesan yang mengatakan bahawa mengakhiri proses "akan menyebabkan Windows tidak dapat digunakan atau dimatikan". Sekiranya anda memintas mesej ini, skrin anda akan menjadi hitam dan PC anda bahkan tidak akan bertindak balas terhadap Ctrl + Alt + Delete. Proses winlogon.exe bertanggungjawab untuk menangani Ctrl + Alt + Delete, jadi tidak ada pemulihan sesi anda setelah anda menghentikannya. Anda perlu menghidupkan semula PC anda untuk meneruskan.

BERKAITAN: Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Skrin Kematian Biru

Windows akan sentiasa melancarkan proses ini semasa anda memulakan PC anda. Sekiranya Windows tidak dapat melancarkan winlogon.exe, csrss.exe, atau proses sistem pengguna kritikal lain, PC anda akan skrin biru dengan kod ralat 0xC000021A.

Mungkinkah Ini Virus?

Adalah normal untuk proses winlogon.exe selalu berjalan di sistem anda. Fail winlogon.exe sebenar terletak di direktori C: \ Windows \ System32 pada sistem anda. Untuk mengesahkan Aplikasi Logon Windows yang sebenarnya sedang berjalan, klik kanan di Task Manager dan pilih "Buka lokasi fail".

Pengurus fail harus terbuka ke direktori C: \ Windows \ System32 yang mengandungi fail winlogon.exe.

Sekiranya seseorang memberitahu anda bahawa fail winlogon.exe yang terletak di C: \ Windows \ System32 berniat jahat, itu tipuan. Ini adalah fail yang sah dan membuangnya akan merosakkan pemasangan Windows anda.

Penipu sokongan teknikal menunjukkan winlogon.exe dan proses sistem kritikal lain dan mengatakan "Jika anda melihat ini berjalan di PC anda, anda mempunyai perisian hasad". Setiap PC menjalankan Aplikasi Log masuk Windows dan itu biasa sahaja. Jangan jatuh ke dalam penipuan mereka!

Sebaliknya, jika anda melihat fail winlogon.exe yang terdapat di direktori lain, anda menghadapi masalah. Virus atau jenis perisian hasad lain mungkin menyamarkan dirinya sebagai proses ini dalam usaha untuk bersembunyi di latar belakang. Penggunaan CPU atau memori yang tinggi dari winlogon.exe adalah tanda amaran lain, kerana proses ini seharusnya tidak menggunakan banyak CPU atau memori dalam situasi normal.

BERKAITAN: Apakah Antivirus Terbaik untuk Windows 10? (Adakah Windows Defender Cukup Baik?)

Sekiranya anda melihat fail winlogon.exe di direktori lain atau jika anda bimbang perisian hasad mungkin berjalan di PC anda, anda harus menjalankan imbasan sistem penuh dengan perisian antivirus pilihan anda. Perisian keselamatan anda akan membuang malware yang dijumpainya.