Cara Mengkonfigurasi Mikrofon dan Headset anda dalam Discord

Discord sangat bagus untuk berbual suara, tetapi anda mungkin perlu mengubah beberapa tetapan untuk memperbaiki statik, bunyi latar, dan kualiti audio yang buruk. Inilah cara memilih peranti bunyi anda dan pastikan anda berada dalam keadaan jernih.

Dalam Discord, buka menu Tetapan dengan mengklik ikon roda gigi di sebelah nama dan avatar anda di kiri bawah.

Di menu Tetapan, di bawah "Tetapan Aplikasi", pilih "Suara & Video" di sebelah kiri. Ini akan memunculkan menu di mana anda boleh mengubah tetapan untuk mikrofon atau alat dengar anda.

Untuk memilih mikrofon atau headset Discord mana yang harus digunakan, buka menu drop-down di bawah "Input Device". Pilih peranti yang anda cuba konfigurasikan. Sekiranya anda memilih tetapan lalai, Discord akan menangguhkan mana saja mikrofon yang ditetapkan sebagai lalai untuk sistem operasi anda.

BERKAITAN: Cara Mengubah Mainan Audio dan Rakaman Peranti Anda di Windows

Sekiranya mikrofon anda terlalu kuat, klik dan seret slaid di bawah "Input Volume" ke tahap yang sesuai. Anda boleh menguji kelantangan dan kualiti mikrofon atau alat dengar semasa anda dengan mengklik butang "Mari Periksa" di bawah Uji Mik.

Secara lalai, Discord akan mengaktifkan mikrofon anda apabila mengesan bunyi. Anda boleh mengubah tetapan ini ke push-to-talk, yang sebaliknya akan mengaktifkan mikrofon anda hanya apabila anda memutuskan untuk menekan kekunci yang sesuai. Ubah tetapan ini dengan mencentang kotak untuk "Aktiviti Suara" atau "Push To Talk."

Sekiranya anda memilih "Aktiviti Suara", anda boleh menyesuaikan kepekaan tetapan ini. Discord secara automatik menentukan kepekaan mikrofon secara lalai, tetapi anda boleh mematikan tetapan ini dengan mengklik togol. Kemudian laraskan gelangsar supaya lebih peka.

Sekiranya anda memilih "Push To Talk", pilih kunci mana yang mengaktifkan mikrofon anda dengan mengklik "Rakam Keybind" di bawah "Pintasan". Gunakan gelangsar di bawah "Push To Talk Release Delay" untuk menambah atau mengurangkan kelewatan waktu antara saat anda melepaskan butang tekan-untuk-bicara dan ketika mikrofon anda sebenarnya dinyahaktifkan. Terakhir, anda boleh menambahkan kekunci pintasan push-to-talk tambahan dengan mengklik "Tetapan Keybind".

Tetapan suara tambahan tersedia di bawah tab "Lanjutan", yang dapat anda akses dengan menatal ke bawah menu ini. Pembatalan Gema, Penindasan Kebisingan, Kawalan Keuntungan Automatik, dan Kualiti Perkhidmatan semuanya diaktifkan secara lalai. Kami mengesyorkan agar tetapan ini diaktifkan melainkan jika mengganggu gangguan penyediaan anda yang ada.

Akhirnya, gunakan tetapan “Attenuation” untuk memudahkan mendengar rakan atau diri anda ketika bercakap. Naikkan gelangsar untuk meningkatkan jumlah Discord yang akan menurunkan jumlah aplikasi anda yang lain. Ini akan berlaku untuk anda atau orang lain di saluran, bergantung pada cara anda mengatur dua togol di bawahnya.

Ingat bahawa suara anda hanya akan terdengar sejelas mikrofon anda. Sama ada alat dengar, mikrofon desktop, atau terpasang tepat di dalam peranti anda, tetapan ini akan membantu anda mencapai kualiti suara yang lebih baik melalui Discord.