Cara Mengaktifkan Mod Pembangun di Chromebook Anda

Masukkan Chromebook anda ke dalam "Mod Pengembang" dan anda akan mendapat akses root sepenuhnya, termasuk kemampuan untuk mengubah fail sistem Chromebook anda. Ini sering digunakan untuk memasang sistem Linux penuh dengan sesuatu seperti Crouton.

Mod Pembangun juga mempunyai kegunaan lain. Anda tidak perlu memasang sistem Linux secara besar-besaran dengan OS Chrome. Anda hanya boleh mengubah beberapa fail atau boot Chromebook anda dari peranti USB luaran.

Amaran

BERKAITAN: Cara Memasang Ubuntu Linux pada Chromebook anda dengan Crouton

Terdapat dua amaran pantas yang harus anda fahami:

  • Mengaktifkan (dan Menyahdayakan) Mod Pembangun Akan Menghapuskan Chromebook Anda : Sebagai sebahagian daripada proses mengaktifkan Mod Pembangun, Chromebook anda akan "dicuci dengan kuat." Semua akaun pengguna dan failnya akan dikeluarkan dari Chromebook anda. Sudah tentu, sebahagian besar data anda harus disimpan dalam talian, dan anda bebas melog masuk ke Chromebook dengan akaun Google yang sama selepas itu.
  • Google Tidak Menawarkan Sokongan Untuk Mod Pembangun : Google tidak menyokong ciri ini secara rasmi. Ia bertujuan untuk pemaju (dan pengguna kuasa). Google tidak akan memberikan sokongan untuk perkara ini. Amaran "Ini mungkin membatalkan jaminan anda" yang biasa berlaku - dengan kata lain, jika anda mengalami kegagalan perkakasan dalam mod pembangun, hanya matikan mod pembangun sebelum mendapatkan sokongan jaminan.

Boot ke Mod Pemulihan

BERKAITAN: Bagaimana Mengatur Semula Chromebook Kilang (Walaupun Tidak Booting)

Pada Chromebook yang asli, "Mod Pembangun" adalah suis fizikal yang dapat anda putar. Pada Chromebook moden, ini adalah pilihan yang perlu anda aktifkan dalam Mod Pemulihan. Mod Pemulihan adalah pilihan but khas di mana anda juga boleh menetapkan semula Chromebook anda ke keadaan lalai kilang.

Untuk memulakan, anda perlu boot Chromebook anda ke dalam Mode Pemulihan. Untuk melakukannya, tekan dan tahan kekunci Esc dan Refresh dan kemudian ketik butang Kuasa. (Kunci Segarkan adalah di mana kunci F3 berada - kekunci keempat dari kiri di baris atas papan kekunci.) Chromebook anda akan segera reboot ke mod Pemulihan.

Perhatikan bahawa butang Kuasa mungkin terdapat di tempat lain di Chromebook anda. Contohnya, pada ASUS Chromebook Flip, ia juga tidak terdapat pada papan kekunci itu sendiri - ia berada di sebelah kiri peranti.

Skrin Pemulihan mengatakan "OS Chrome hilang atau rosak." Sebenarnya, skrin ini biasanya muncul ketika pemasangan OS Chrome anda rosak.

Tekan Ctrl + D di skrin Pemulihan. Pintasan papan kekunci ini sebenarnya tidak disenaraikan di skrin di mana sahaja - anda harus mengetahuinya terlebih dahulu. Ini menghalang pengguna Chromebook yang kurang berpengetahuan untuk berpusing dan mengaktifkannya tanpa mengetahui apa yang mereka lakukan.

Anda akan melihat skrin yang bertuliskan "Untuk mematikan Pengesahan OS, tekan ENTER." Tekan Enter untuk mengaktifkan mod pembangun. Ini menonaktifkan fitur "pengesahan sistem operasi", jadi anda dapat mengubah suai fail sistem Chrome OS dan tidak akan mengeluh dan menolak untuk boot. OS Chrome biasanya mengesahkan dirinya sebelum melakukan boot untuk melindungi sistem operasi daripada dirusak tanpa kebenaran anda.

Boot Dengan Mod Pembangun Diaktifkan

Anda sekarang akan melihat mesej yang kelihatan menakutkan yang mengatakan "Pengesahan OS MATI " semasa anda boot Chromebook anda. Mesej memberitahu anda bahawa fail Chromebook anda tidak dapat disahkan - dengan kata lain, bahawa Chromebook berada dalam Mod Pembangun. Sekiranya anda mengabaikan mesej ini cukup lama, Chromebook anda akan segera berbunyi untuk menarik perhatian anda.

Skrin ini direka untuk tujuan keselamatan. Chromebook dalam mod pembangun tidak mempunyai ciri keselamatan biasa. Sebagai contoh, anda boleh memasang keylogger pada Chromebook menggunakan akses mod pembangun anda dan kemudian menyebarkannya kepada seseorang. Sekiranya mereka memasukkan kata laluan mereka, anda boleh menangkapnya dan mengintipnya. Mesej but yang menakutkan itu membantu keselamatan pengguna biasa, membimbing mereka melalui proses mematikan mod pembangun jika mereka tidak tahu apa yang berlaku.

Untuk boot Chromebook anda, anda perlu menekan Ctrl + D apabila anda melihat skrin ini. Itu akan membolehkan anda cepat boot tanpa mendengar bunyi bip yang menjengkelkan. Anda juga boleh menunggu beberapa saat lagi - setelah berbunyi sedikit, Chromebook anda akan boot secara automatik.

Kali pertama anda boot Chromebook anda setelah menukar suis ini, ini akan memberitahu anda bahawa ia menyediakan sistem anda untuk Mod Pembangun. Ini mungkin mengambil masa 10-15 minit - anda dapat melihat bar kemajuan di bahagian atas skrin untuk melihat berapa banyak masa yang tersisa.

Dayakan Ciri Debugging Bonus

Semasa anda menghidupkan semula Chromebook anda pada kali pertama, anda akan melihat wizard persediaan pertama kali. Pada Chrome 41 dan lebih tinggi - yang kini merupakan bahagian dari "saluran dev", jadi anda mungkin belum mempunyai pilihan ini - anda akan melihat pautan "Dayakan Ciri Penyahpantaran" di sudut kiri bawah wizard persediaan pertama kali.

Ini akan secara automatik mengaktifkan ciri berguna untuk mod pembangun, seperti kemampuan untuk boot dari peranti USB dan mematikan pengesahan sistem fail root sehingga anda dapat mengubahsuai fail Chromebook anda. Ini juga membolehkan daemon SSH sehingga anda dapat mengakses Chromebook anda dari jauh melalui pelayan SSH dan membolehkan anda menetapkan kata laluan root tersuai. Baca halaman Ciri Debugging di wiki Chromium Projects untuk maklumat lebih lanjut mengenai ciri debugging yang membolehkannya.

Langkah ini tidak wajib. Ini hanya perlu jika anda mahukan ciri penyahpepijatan khusus ini. Anda masih boleh memasang Crouton dan mengubah fail sistem tanpa mengaktifkan ciri penyahpepijatan ini.

Menggunakan Mod Pembangun

BERKAITAN: Cara Mengurus Sistem Crouton Linux pada Chromebook Anda

Anda kini mempunyai akses penuh dan tidak terhad ke Chromebook anda, jadi anda boleh melakukan apa sahaja yang anda mahu lakukan.

Untuk mengakses shell root, tekan Ctrl + Alt + T untuk membuka tetingkap terminal. Di tetingkap Crosh shell, ketik shell dan tekan Enter untuk mendapatkan shell bash penuh. Anda kemudian boleh menjalankan perintah dengan perintah sudo untuk menjalankannya dengan akses root. Ini adalah tempat di mana anda menjalankan perintah untuk memasang Crouton pada Chromebook anda, misalnya.

Sekiranya anda ingin melumpuhkan mod pembangun pada Chromebook anda pada masa akan datang, itu mudah. Cukup reboot Chromebook. Pada skrin amaran yang kelihatan menakutkan, tekan kekunci Space seperti yang diperintahkan. Chromebook anda akan kembali ke tetapan lalai kilang, menghapus failnya. Anda mesti masuk semula dengan akaun Google anda, tetapi semuanya akan kembali ke keadaan normal, terkunci.

Kredit Imej: Lachlan Tsang di Flickr, Carol Rucker di Flickr