Bagaimana Mengetahui Model Telefon Android Yang Anda Miliki

Kerana jumlah telefon Android yang banyak di luar sana, boleh menjadi cabaran untuk mengetahui (atau ingat) telefon bimbit yang anda miliki. Inilah cara anda mengetahui.

Cari Model Di Telefon Sendiri

Perkara pertama yang harus anda cuba ialah melihat pada telefon itu sendiri untuk melihat apakah nombor model dicetak di sana, jadi mulailah dengan membalikkan telefon anda. Sekiranya anda menggunakan telefon bimbit Samsung atau LG, kemungkinan besar model tersebut disenaraikan di bahagian belakang. Cukup sederhana!

Tetapi jika tidak ada apa-apa di bahagian belakang telefon, atau anda memerlukan lebih banyak maklumat (seperti nombor model tertentu), anda boleh mendapatkan maklumat ini dalam tetapan telefon.

Cari Nombor Model Telefon Anda dalam Tetapannya

Tidak kira apa telefon yang anda gunakan, anda seharusnya dapat mencari maklumat terperinci mengenai model tersebut di menu Tetapan. Tarik bayangan pemberitahuan ke bawah, dan kemudian ketuk ikon roda gigi untuk sampai ke sana.

Catatan : Pada beberapa telefon, anda mungkin perlu menurunkan bayangan dua kali untuk memaparkan ikon roda gigi.

Pada skrin Tetapan, tatal hingga ke bawah dan cari bahagian Tentang Telefon. Pada beberapa telefon — seperti yang ada di Android Oreo (8.x), anda mungkin perlu masuk ke menu Sistem terlebih dahulu untuk melihat item Tentang Telefon.

 

Kiri: Samsung Galaxy S9; Tengah dan kanan: Pixel 2 XL

Anda harus melihat maklumat paling asas di sini — seperti nama telefon anda. Ini umumnya adalah nama "generik" telefon, seperti LG G5 atau Samsung Galaxy S8. Galaxy S9 mempunyai menu About Phone yang benar-benar mengundurkan diri yang menunjukkan sebahagian besar maklumat yang anda perlukan pada satu skrin.

 

Sekiranya ini semua yang anda perlukan, maka anda sudah selesai. Tetapi jika anda memerlukan sesuatu yang lebih spesifik, seperti nombor model telefon bimbit, anda mungkin perlu lebih mendalam. Maklumat ini mungkin dipaparkan di tempat lain di skrin Perihal Telefon, jadi tatal ke bawah sedikit.

Beberapa pengeluar bahkan menyembunyikan maklumat ini satu tahap lebih dalam. Jika anda tidak melihat nombor model di layar Tentang Telefon utama, cari entri "Maklumat Perkakasan" dan ketuk.

 

Boom - semestinya ada.

Gunakan Aplikasi Pihak Ketiga Sekiranya Anda Masih Mengalami Masalah

Dan jika anda masih menghadapi masalah untuk mencari maklumat ini di telefon anda, ada satu lagi penyelesaian untuk anda: aplikasi pihak ketiga bernama Droid Hardware Info.

Ini bukan kali pertama kami mengesyorkan aplikasi ini, kerana bagus untuk mendapatkan  semua butiran mengenai telefon anda. Pasang dengan cepat dan aktifkan. Maklumat yang paling awal di sini mestilah nombor model. Senang kacang.

Tidak semestinya sukar untuk mencari nombor model telefon anda, tetapi kami ada. Terdapat banyak pengeluar yang membuat telefon Android, dan banyak versi Android di luar sana. Namun, dengan sedikit penggalian, anda dapat mencari maklumat yang anda cari.