6 Cara Menamakan Semula Fail dan Folder di Windows 10

Anda boleh menamakan semula fail pada Windows 10 dengan banyak cara. Sekiranya anda masih mengklik kanan dan memilih "Ganti nama" setiap kali anda ingin menukar nama fail, kami mempunyai beberapa petua untuk membuatnya lebih cepat.

Namakan semula Fail dan Folder Menggunakan Penjelajah Fail

Penjelajah Fail Windows 10 adalah alat yang hebat. Tahukah anda bahawa terdapat empat cara berasingan untuk menamakan semula fail atau folder terbina dalam? Terdapat jalan pintas papan kekunci yang membolehkan anda menamakan semula fail atau folder tanpa perlu mengklik tetikus juga.

Semua kaedah menggunakan File Explorer untuk menamakan semula fail atau folder berfungsi sama untuk kedua-duanya.

Menggunakan Menu Utama

Jalankan File Explorer dengan menekan Windows + E, dan arahkan ke direktori dengan fail atau folder untuk dinamakan semula.

Klik pada fail atau folder untuk memilihnya, dan klik "Ganti nama" dari menu Utama di bahagian atas File Explorer.

Setelah nama dipilih — jika anda menamakan semula fail, bukan pelanjutan fail — anda boleh mula menaip nama baru. Sekiranya anda telah mengkonfigurasi File Explorer untuk menunjukkan peluasan fail, pastikan hanya menukar nama fail.

Setelah selesai mengetik, tekan Enter — atau cukup klik di tempat lain — untuk menyimpan nama baru.

Menggunakan Dua Klik Tunggal

Jalankan File Explorer dengan menekan Windows + E, dan arahkan ke direktori dengan fail atau folder untuk dinamakan semula.

Pilih fail dengan satu klik, berhenti sebentar, dan kemudian klik sekali lagi.

Setelah namanya disorot, taipkan nama baru, dan tekan Enter untuk menyimpan perubahan.

Menggunakan Menu Konteks

Untuk menamakan semula fail dari menu konteks, klik kanan folder, dan klik "Ganti nama" dari menu konteks yang muncul.

Dengan nama folder diserlahkan, mulailah mengetik nama baru, dan tekan Enter apabila anda selesai.

Menggunakan Pintasan Papan Kekunci

Sekiranya anda lebih suka menggunakan jalan pintas papan kekunci, anda boleh menggunakannya untuk menyerlahkan nama fail atau folder supaya anda dapat menamakan semula tanpa menggunakan tetikus.

Pilih fail atau folder dengan kekunci anak panah, atau mulailah mengetik namanya. Setelah fail dipilih, tekan F2 untuk menyorot nama fail.

Setelah anda memasukkan nama baru, tekan kekunci Enter untuk menyimpan nama baru.

Namakan semula Fail dan Folder dengan Prompt Perintah

Sekiranya anda merasa lebih selesa di Prompt Perintah, anda boleh menggunakan renperintah untuk menamakan semula fail atau folder dengan mudah.

Salah satu cara terpantas untuk membuka Command Prompt di direktori yang diinginkan adalah dari File Explorer. Pertama, buka File Explorer dan arahkan ke destinasi. Klik bar alamat dan ketik "cmd" di, dan tekan kekunci Enter.

Untuk menamakan semula fail atau folder, anda boleh menggunakan perintah berikut — jika anda menamakan semula folder, hilangkan pelanjutan fail:

ren " current_filename.ext " " new_filename.ext "

Walaupun tanda petikan tidak wajib, petikan itu diperlukan jika salah satu nama semasa atau baru mempunyai ruang di dalamnya. Contohnya, untuk menamakan semula fail "Home Movies.ogv" menjadi "First Birthday.ogv" anda akan menggunakan arahan berikut:

ren "Home Movie.ogv" "Ulang Tahun Pertama.ogv"

Namakan semula Fail dan Folder dengan PowerShell

Windows PowerShell bahkan lebih hebat dan fleksibel daripada Command Prompt ketika hendak menamakan semula fail dan folder dalam lingkungan baris perintah. Walaupun kami hanya akan menggaru permukaan penamaan fail anda, anda boleh melakukan beberapa perkara yang sangat hebat, termasuk menyatukan cmdlet bersama untuk mengganti watak-watak dalam nama fail.

Cara paling cepat untuk membuka tetingkap PowerShell di lokasi yang anda inginkan adalah dengan membuka folder di File Explorer terlebih dahulu. Setelah sampai di sana, klik Fail> Buka Windows PowerShell, dan kemudian klik "Buka Windows PowerShell."

BERKAITAN: 9 Cara Membuka PowerShell di Windows 10

Pertama, mari kita lihat menamakan semula satu fail. Untuk itu, anda akan menggunakan sintaks berikut:

ganti nama-item "current_filename.ext" "new_filename.ext"

Jadi, sebagai contoh, untuk menamakan semula fail dari "SampleVideo.mp4" menjadi "My Video.mp4", anda akan menggunakan cmdlet berikut:

Ganti Nama-Item "SampleVideo.mp4" "My Video.mp4"

PowerShell bukan sekadar shell. Ini adalah persekitaran skrip kuat yang dapat anda gunakan untuk membuat skrip kompleks untuk menguruskan sistem Windows dengan lebih mudah daripada yang anda dapat dengan Command Prompt. Sekiranya anda ingin mempelajari cara menggunakan cmdlet PowerShell, kami telah mengumpulkan senarai yang terbaik untuk memulakan anda.

BERKAITAN: 5 Cmdlet untuk Memulakan Anda dengan PowerShell