Cara Membuat Senarai Main di YouTube

Senarai main YouTube adalah kaedah terbaik untuk membuat senarai yang disesuaikan yang mengandungi video kegemaran anda. Anda boleh mengumpulkan video mengikut saluran atau minat, serta berkongsi senarai main anda untuk digunakan atau diedit oleh orang lain.

Sebilangan besar kandungan di YouTube dapat ditambahkan ke senarai main, tetapi ada beberapa pengecualian. Sekiranya anda ingin menambahkan video "dibuat untuk anak-anak" ke senarai main YouTube, Anda tidak beruntung kerana video ini dibatasi kerana peraturan COPPA AS, yang dirancang untuk melindungi anak-anak, dan tidak dapat ditambahkan.

BERKAITAN: Mengapa Video YouTube "Dibuat untuk Kanak-kanak" Mempunyai Ciri Terhad

Membuat Senarai Main YouTube Baru

Sekiranya anda ingin membuat senarai main YouTube baru, anda perlu mencari video yang ingin anda tambahkan terlebih dahulu dan kemudian gunakan video tersebut untuk membuat senarai main anda. Langkah untuk melakukan ini sedikit berbeza untuk pengguna web dan mudah alih.

Di Laman Web YouTube

Untuk membuat senarai main YouTube baru di laman web YouTube, cari dan buka video pertama yang ingin anda tambahkan.

Di bawah video terdapat pelbagai pilihan untuk memberikan maklum balas dengan suka dan tidak suka, serta untuk berkongsi atau menyimpan video. Klik butang "Simpan" untuk meneruskan.

Di kotak "Simpan Ke", Anda dapat menyimpan video ke senarai main "Tonton Nanti", ke senarai main lain, atau ke daftar main baru.

Klik "Buat Senarai Main Baru" untuk mula membuat senarai main baru.

Tambahkan nama untuk senarai main anda di kotak "Nama". Anda boleh menggunakan maksimum 150 aksara untuk ini.

Anda juga perlu menentukan tahap privasi untuk senarai main baru anda. Anda boleh menetapkannya kepada umum (membenarkan sesiapa sahaja mencari dan melihatnya), tidak tersenarai (membiarkannya terbuka, tetapi menyembunyikannya dari carian), atau peribadi (hanya anda yang dapat melihat atau mencarinya)

Setelah berpuas hati dengan pilihan anda, klik "Buat" untuk menambahkan senarai main anda.

Video yang anda simpan akan segera ditambahkan ke senarai main sebagai video pertamanya, yang kemudian anda dapati di perpustakaan YouTube anda dengan mengklik "Perpustakaan" dari menu sebelah kiri.

Anda juga akan melihat senarai main yang disenaraikan dengan nama beberapa langkah di bawah ini, di bawah senarai main "Tonton Nanti" di menu sebelah kiri. Mengklik pautan ini akan membawa anda ke senarai main secara langsung.

Pada Android, iPhone dan iPad

Membuat senarai main adalah proses yang serupa di aplikasi YouTube Android, iPhone, dan iPad.

Anda perlu terlebih dahulu membuka video yang sesuai dan kemudian ketik butang "Simpan" di bawahnya.

Secara lalai, YouTube akan menambahkannya ke senarai main yang paling baru anda buat, atau senarai main "Tonton Nanti" jika anda tidak mempunyai senarai main lain.

Makluman akan muncul di bahagian bawah skrin anda. Ketuk butang "Ubah" untuk mengedit lokasi simpan jika anda ingin menambahkannya ke senarai main baru.

Di menu pilihan "Simpan Video Ke", ketuk butang "Senarai Main Baru" di kanan atas.

Berikan nama untuk senarai main anda dan kemudian tetapkan tahap privasi kepada umum, tidak tersenarai, atau peribadi.

Ketuk "Buat" untuk menyimpan pilihan anda.

Setelah disimpan, video akan ditambahkan ke senarai main baru anda.

Anda juga dapat melakukan ini untuk beberapa video dengan memilih tab "Perpustakaan" di menu bawah. Dari sana, ketik butang "Senarai Main Baru".

Senarai video anda yang baru ditonton akan muncul di sini. Ketuk kotak centang di sebelah video (atau video) yang ingin Anda tambahkan dan kemudian pilih butang "Seterusnya".

Pilihan untuk menamakan senarai main baru anda akan muncul. Berikan nama dan tetapkan tahap privasi yang sesuai (umum, tidak tersenarai, atau peribadi) dan kemudian ketuk "Buat" untuk menyimpan senarai main.

Sama ada anda memutuskan untuk membuat senarai main semasa main balik video atau dari pustaka YouTube anda, senarai main anda akan dapat dilihat di perpustakaan.

Menambah atau Mengeluarkan Video dari Senarai Main YouTube

Sekiranya anda mempunyai senarai main YouTube yang ada di pustaka anda, anda boleh menambahkan atau membuang video ke mana sahaja dengan mengikuti langkah serupa dengan kaedah di atas.

Di Laman Web YouTube

Apabila anda mengklik "Simpan" di bawah video YouTube, senarai senarai main yang anda buat atau langganan akan dipaparkan. Sekiranya anda belum membuat atau melanggan senarai main lain, hanya senarai main "Tonton Nanti" yang akan dilihat di sini, bersama dengan butang "Buat Senarai Main Baru".

Sekiranya anda mempunyai senarai main lain, ini akan kelihatan di bawah senarai main "Tonton Nanti" dengan nama yang anda (atau pembuat senarai main) berikan.

Anda boleh mengetuk kotak centang di sebelahnya untuk segera menambahkan video ke senarai main itu. (Kotak centang akan menjadi biru.) Jika anda ingin mengeluarkannya dari senarai main anda, ketuk kotak centang untuk menghapusnya.

Setelah selesai, klik butang "X" di kanan atas untuk menutup menu. YouTube akan menyimpan atau membuang video dari senarai main anda secara automatik, bergantung pada pilihan yang anda buat.

Pada Android, iPhone dan iPad

Untuk pengguna Android, iPhone, dan iPad, mengetuk butang "Simpan" di bawah video yang dimainkan (atau "Disimpan" jika video sudah disimpan ke senarai main) akan memunculkan pilihan senarai main yang tersedia.

Sekiranya anda ingin menyimpan video ke senarai main anda, ketuk kotak pilihan di sebelah nama senarai main.

Setelah video ditambahkan ke senarai main, kotak centang akan berubah menjadi biru dengan tanda putih di tengahnya. Sebagai gantinya, ketuk kotak pilihan ini untuk menghapus tanda biru.

Setelah selesai, ketuk "Selesai" untuk menyimpan dan keluar dari menu.

Melihat, Mengedit, dan Menghapus Senarai Main YouTube

Senarai main YouTube dapat dilihat di pustaka YouTube anda. Dari sini, anda dapat melihat dan memainkan senarai main anda, mengubah suai tetapan, atau menghapusnya sepenuhnya.

Di Laman Web YouTube

Sekiranya anda menggunakan YouTube di web, klik "Perpustakaan" di menu sebelah kiri untuk mengakses senarai main anda. Senarai main juga akan kelihatan di bawah "Tonton Nanti" dan senarai main lain dalam menu yang sama.

Mengklik nama senarai main akan memunculkan senarai main untuk anda edit atau mainkan.

Untuk mula memainkan video dalam senarai main anda, klik lakaran kecil video individu atau pilih "Mainkan Semua" untuk memulakan main balik dari video pertama.

Sekiranya anda ingin mengubah tahap privasi untuk senarai main anda, klik menu lungsur privasi di bawah nama senarai main.

Anda boleh memilih awam, peribadi, atau tidak tersenarai — perubahan yang anda buat akan berlaku secara automatik.

Sekiranya anda ingin menukar nama atau keterangan senarai main anda, ketuk ikon "Pensil" di sebelah bahagian tersebut.

Sekiranya anda ingin membenarkan pengguna lain menambahkan video ke senarai main yang anda buat, pilih ikon menu tiga titik dan kemudian klik pilihan "Bekerjasama".

Di menu "Bekerjasama", pilih slaid di sebelah pilihan "Kolaborator Dapat Menambahkan Video ke Senarai Main Ini" dan kemudian klik "Selesai" untuk mengesahkan.

Untuk memadam senarai main anda sepenuhnya, klik ikon menu tiga titik dan kemudian pilih pilihan "Padam Senarai Main".

YouTube akan meminta anda mengesahkan pilihan anda di sini, jadi klik "Padam" untuk melakukannya.

Setelah disahkan, senarai main YouTube anda akan dipadamkan.

Ini hanya akan memadamkan senarai main. Setiap video yang anda muat naik secara berasingan akan disimpan di akaun anda, begitu juga video yang anda tambahkan ke senarai main anda dari saluran lain.

Pada Android, iPhone dan iPad

Untuk pengguna mudah alih di iPhone, iPad, dan Android, Anda dapat melihat senarai main yang ada yang telah Anda buat atau berlangganan dengan mengetuk "Perpustakaan" di menu bawah.

Senarai main akan kelihatan di bawah bahagian "Senarai Main" di sini. Mengetuk nama senarai main akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai senarai main.

Untuk mula memainkan senarai main anda dari awal, ketuk butang "Main" berwarna merah.

Anda juga boleh memainkan video secara individu dengan memilih lakaran kecil video.

Untuk mengedit senarai main, ketuk butang "Pensil".

Dari sini, anda boleh menetapkan nama senarai main, keterangan, tahap privasi, dan sama ada mahu pengguna lain menambahkan video ke dalamnya di bahagian “Bekerjasama”.

Ketuk butang "Simpan" di kanan atas setelah anda selesai.

Untuk memadam senarai main, ketik ikon menu tiga titik di kanan atas.

Dari sini, ketik pilihan "Padam Senarai Main".

YouTube akan meminta anda untuk mengesahkan — pilih "Padam" untuk melakukannya.

Setelah disahkan, senarai main YouTube akan dihapuskan.