Cara Memasang Mod Skyrim dan Fallout 4 dengan Pengurus Mod Nexus

Seperti banyak permainan Bethesda, modding adalah salah satu tarikan besar permainan seperti Skyrim dan Fallout 4 di PC. Nexus Mod Manager adalah salah satu kaedah terbaik untuk memasang mod pada permainan kegemaran anda, dan kami di sini untuk menunjukkan cara menggunakannya.

Nexus Mod Manager sebenarnya menyokong banyak permainan lain juga, termasuk permainan The Witcher, Dragon Age, Dark Souls, dan permainan Fallout dan Elder Scrolls yang lain, jadi anda seharusnya dapat menyesuaikan arahan untuk permainan lain yang disokong oleh Nexus Mod Manager. Kami akan menggunakan Fallout 4 dalam contoh hari ini.

Cara Mengaktifkan Modding di Fallout 4

Walaupun anda menggunakan Nexus Mod Manager, anda masih perlu melakukan tweak cepat ke fail permainan Fallout 4 sebelum ia menerima mod yang anda pasang. (Permainan lain, seperti Skyrim, tidak memerlukan tweak ini, dan anda boleh melangkau ke bahagian seterusnya).

Pertama, arahkan ke folder Fallout 4 di direktori dokumen anda. Anda akan menjumpainya di bawah C:\Users\YOURNAME\Documents\My Games\Fallout4.

Klik dua kali Fallout4Prefs.inifail untuk membukanya di editor teks lalai anda. Ia akan dibuka di Windows Notepad melainkan anda telah memasang editor teks lain seperti Notepad ++.

Tatal ke bahagian bawah fail teks dan anda akan melihat [Launcher]bahagian. Tambahkan baris berikut di bawahnya:

bEnableFileSelection = 1

Klik Fail> Simpan untuk menyimpan fail, dan kemudian tutup Notepad.

Klik dua kali Fallout4Custom.inifail untuk membukanya di editor teks lalai anda. Tambahkan baris berikut ke hujung fail:

[Arkib] bInvalidateOlderFiles = 1 sResourceDataDirsFinal =

Klik Fail> Simpan untuk menyimpan fail, dan kemudian tutup Notepad. Fallout 4 kini akan menerima dan menggunakan mod yang anda pasang.

Cara Memasang dan Mengkonfigurasi Nexus Mod Manager

Anda boleh memasang mod secara manual untuk banyak permainan, atau menggunakan Bengkel terbina dalam Steam (untuk permainan yang menyokongnya). Walau bagaimanapun, kami mengesyorkan menggunakan alat Nexus Mod Manager untuk mempermudah proses ini dan mengurangkan risiko anda merosakkan sesuatu semasa memasang mod.

Muat turun Nexus Mod Manager dan pasangkannya pada PC anda. Sekiranya anda belum mempunyai akaun Nexus Mods, anda akan dimaklumkan bahawa anda perlu mendaftar untuk mendapatkan akaun percuma untuk memuat turunnya. Anda akan diminta untuk mendaftar keahlian penyokong berbayar semasa proses pendaftaran, tetapi anda hanya boleh menatal ke bawah halaman dan klik "Buat Akaun" untuk meneruskan.

Lancarkan Nexus Mod Manager setelah anda memasangnya dan ia akan mencari permainan di PC anda. Sekiranya anda memasang Fallout 4, ia akan menemuinya. Cukup klik tanda semak untuk mengesahkan Fallout 4 dipasang di lokasi itu dan kemudian klik "OK."

Pilih "Fallout 4" dalam senarai permainan yang dipasang dan klik "OK." Sekiranya anda selalu ingin menggunakan program ini untuk menguruskan mod Fallout 4, klik kotak centang "Jangan tanya saya lain kali" di sini.

Anda akan dimaklumkan bahawa anda perlu mengatur jalan di mana Nexus Mod Manager akan menyimpan fail yang berkaitan dengan mod. Klik "OK" untuk meneruskan dan anda akan melihat skrin Fallout 4 Setup. Secara lalai, Nexus Mod Manager akan menyimpan fail ini di bawah C:\Games\Nexus Mod Manager\Fallout4.

Terdapat masalah dengan tetapan folder lalai ini. Ia tidak akan berfungsi melainkan anda menjalankan Nexus Mod Manager sebagai Pentadbir. Sekiranya anda menjalankannya secara normal, anda akan melihat ralat yang memberitahu anda bahawa Nexus Mod Manager "tidak dapat mendapatkan kebenaran menulis untuk" direktori.

Untuk menyelesaikannya, tetapkan laluan folder ke sesuatu seperti C:\Users\YOURNAME\Documents\Nexus Mod Manager\Fallout4. Sebagai alternatif, simpan folder lalai dan jalankan Nexus Mod Manager sebagai Pentadbir. Untuk melakukannya, klik kanan pintasan Nexus Mod Manager dan pilih "Jalankan sebagai pentadbir."

Untuk selalu menjalankannya sebagai Pentadbir, klik kanan jalan pintas dan pilih "Buka lokasi fail." Klik kanan Pintasan "Nexus Mod Manager", pilih "Properties, klik tab" Compatability ", dan aktifkan kotak pilihan" Jalankan program ini sebagai pentadbir " Klik "OK" untuk menyimpan tetapan anda dan Windows akan sentiasa melancarkan Nexus Mod Manager dengan izin Pentadbir.

Cara Memasang Mod Fallout 4

Anda mahu masuk ke Nexus Mod Manager dengan akaun Nexus anda untuk pemasangan mod yang mudah. Untuk melakukannya, klik ikon profil di sebelah "Anda tidak log masuk" di sudut kiri bawah tetingkap Nexus Mod Manager. Masukkan nama pengguna dan kata laluan Mod Nexus anda di sini.

Anda kemudian akan melihat mesej "Log masuk" di sini, memberitahu anda bahawa anda telah log masuk.

Anda kini boleh menuju ke laman kategori Fallout 4 Mods untuk melihat dan mencari mod yang tersedia. Sekiranya anda log masuk, anda akan melihat "[Nama] akaun" di sudut kanan atas setiap laman web. Sekiranya tidak, klik pautan "Log masuk" di sudut kanan atas halaman web.

Cari mod yang ingin anda pasang dan klik butang "Muat turun (NMM)" untuk memuat turun mod dengan Nexus Mod Manager. Penyemak imbas anda akan menyerahkan kepada aplikasi Nexus Mod Manager, yang akan memuat turun mod yang anda pilih.

Pautan Muat turun di bahagian atas setiap halaman mod akan memuat turun versi utama mod terkini. Namun, beberapa mod menawarkan pelbagai versi, atau fail tambahan.

Untuk memuat turun pelbagai versi atau fail pilihan yang ditawarkan mod, tatal ke bawah pada halaman muat turunnya dan klik tab "Fail". Anda akan melihat pelbagai fail yang ditawarkan mod, bersama dengan penjelasan dari pengarang mod mengenai apa yang mereka lakukan. Klik "Muat turun Dengan Pengurus" untuk memuat turun fail mod yang anda mahukan.

Setelah dimuat turun dan dipasang, cari mod dalam senarai, pilih, dan klik butang tanda semak hijau di bar sisi untuk mengaktifkannya. Anda boleh mengklik butang batal merah yang muncul di lokasi ini selepas itu untuk mematikan mod.

Beberapa mod akan memandu anda melalui proses penyediaan pada kali pertama anda mengaktifkannya. Anda akan dapat memilih pelbagai pilihan, bergantung pada mod. Ikuti proses persediaan dan pilih pilihan yang anda mahukan untuk mengaktifkan mod.

Untuk mengubah pilihan ini kemudian, klik kanan mod dalam senarai Pengurus Mod Nexus dan pilih "Pasang Semula Mod." Anda akan melihat skrin persediaan yang sama sekali lagi.

Sekarang yang perlu anda lakukan ialah melancarkan Fallout 4. Anda boleh melakukannya dengan menggunakan butang "Launch Fallout4" di sudut kiri atas skrin atau hanya melancarkannya melalui Steam secara normal. Muatkan permainan anda yang ada atau buat yang baru - dengan cara apa pun, mod yang anda pasang akan segera berlaku.

Untuk melumpuhkan atau menyahpasang mod kemudian, tutup Fallout 4 dan buka Nexus Mod Manager. Klik kanan mod yang ingin anda lumpuhkan atau hapus pemasangan dan pilih "Nyahaktifkan" untuk mematikan mod atau "Nyahpasang dan Padam" untuk mengeluarkan mod dari sistem anda.

Anda juga dapat mengklik ikon tetapan di bahagian atas tetingkap Nexus Mod Manager dan menggunakan pilihan "Nonaktifkan Semua Mod Aktif" atau "Nyahpasang Semua Mod Aktif" untuk cepat mematikan atau mencopot pemasangan semua mod yang sedang diaktifkan.

Cara Mengkonfigurasi Urutan Beban Mod Anda (dan Mengapa Penting)

Proses di atas harus berjalan dengan sempurna jika anda hanya menggunakan satu mod. Walau bagaimanapun, jika anda merancang untuk memasang beberapa mod, anda mungkin perlu memikirkan pesanan muat mod anda.

Ini betul-betul seperti apa. Fallout 4 akan memuat mod satu persatu, mengikut urutan yang anda tentukan.

Sekiranya anda mempunyai beberapa mod yang terpasang, beberapa di antaranya mungkin menimpa perubahan antara satu sama lain. Sebagai contoh, anda mungkin mempunyai satu "mod perbaikan keseluruhan" yang mengubah banyak perkara dalam permainan, termasuk semua senjata. Kedua, anda mungkin mempunyai mod kecil yang menjadikan satu senjata berfungsi dengan cara tertentu. Sekiranya permainan memuat mod kecil sebelum mod yang lebih besar, tweaknya akan ditimpa oleh keseluruhan mod perbaikan. Untuk mempunyai fungsi mod kedua, mod baik pulih keseluruhan yang lebih besar perlu dimuat terlebih dahulu.

Ini hanya berlaku untuk mod yang mempunyai pemalam. Jika anda memasang mod dengan plugin, itu akan muncul di tab "Plugin", dan juga tab "Mod". Untuk mengawal urutan muat, klik ke tab "Pemalam". Pilih mod yang telah anda pasang dan klik anak panah atas dan bawah di panel kiri untuk menyesuaikan susunan muat. Maklumat "Masters" untuk plugin memberitahu anda kapan mod bergantung pada mod lain. Contohnya, dalam tangkapan skrin di bawah, "Homemaker - SK Integration Patch.esp" bergantung pada Fallout4.esm, SettlementKeywords.esm, dan Homemaker.esm. Ia mesti muncul selepas semua pemalam lain dalam senarai. Nexus Mod Manager tidak akan membiarkan anda memindahkannya di atas plugin lain dalam susunan muat anda.

Mungkin memerlukan beberapa percubaan dan ralat untuk mendapatkan pesanan muat seperti yang anda mahukan. Beberapa pengarang mod mungkin memberikan maklumat mengenai pesanan muat yang disyorkan di halaman muat turun mod mereka.

Sekiranya anda memerlukan bantuan tambahan, anda boleh mencuba menggunakan LOOT, alat Load Order Optimization. Ia berfungsi dengan memeriksa mod anda dan berusaha untuk memutuskan urutan yang betul sehingga semua ketergantungan berpuas hati dan setiap mod mempunyai kesan maksimum pada permainan anda. Ini akan mengesyorkan pesanan muat yang boleh anda konfigurasikan dalam Nexus Mod Manager.

Cara Mengatasi Konflik Mod, atau "Timpa"

Ada cara lain mod boleh bertentangan, dan ia benar-benar terpisah dari susunan muat pemalam anda. Kadang-kadang, dua mod menimpa fail yang sama dalam permainan anda, dan anda perlu memutuskan mana yang anda mahu utamakan. Kami akan menggunakan Skyrim di sini sebagai contoh. Skyrim dan Fallout 4 berkongsi enjin yang sama, dan berfungsi sama.

Pek tekstur adalah contoh yang baik untuk ini. Sebagai contoh, mod Skyrim HD menambah lebih daripada 2.000 tekstur beresolusi tinggi pada permainan, menjadikannya sangat hebat. Tetapi ada juga mod yang lebih kecil untuk tekstur tertentu - seperti mod Real Ice and Snow ini - yang (kadang-kadang) kelihatan lebih baik. Katakan anda mahu mengganti sebahagian besar permainan anda dengan pek Skyrim HD, tetapi mahukan ais dan salji dari mod Real Ice and Snow.

Pertama, anda memilih mod Skyrim HD dan mengaktifkannya, sama seperti mod lain. Sekiranya anda memulakan permainan pada ketika ini, anda akan melihat bahawa tekstur Skyrim HD telah digunakan. Kemudian, apabila anda mengaktifkan mod Real Ice and Snow, anda akan mendapat mesej ini:

Ini berlaku kerana anda mempunyai dua mod - Skyrim HD dan Real Ice and Snow - cuba mengubahsuai tekstur salji dan ais Skyrim. Sekiranya anda mahukan Real Ice and Snow, anda akan mengklik "Yes to All" atau "Yes to Mod" untuk menimpa tekstur Skyrim HD. Sekiranya anda lebih suka tekstur Skyrim HD, anda akan mengklik "Tidak ke Semua" atau "Tidak ke Mod", dan sebarang tekstur yang bertentangan dari Real Ice and Snow tidak akan diterapkan.

Anda juga boleh memuat mod ini dalam urutan yang berlawanan. Sekiranya anda memuatkan Real Ice and Snow terlebih dahulu, anda akan mendapat ais dari mod itu, dan memutuskan sama ada akan menimpanya dengan Skyrim HD selepas fakta tersebut.

Sekiranya anda memasang banyak mod, kami mengesyorkan memuatkan mod penyapu permainan yang lebih besar terlebih dahulu sebagai "lapisan asas" anda - dalam contoh di atas, itulah Skyrim HD. Kemudian, muatkan mod yang lebih kecil dan lebih spesifik setelahnya, selalu memilih "Ya untuk Semua."

Semakin banyak mod yang anda pasang, semakin kompleks prosesnya, dan kami hanya menggaru permukaannya - terdapat banyak mod yang memerlukan lebih banyak langkah di luar Nexus Mod Manager untuk berfungsi (seperti ENB atau modifikasi antara muka). Tetapi semakin anda melakukannya, semakin banyak ia menjadi sifat kedua. Sekiranya anda pernah mempunyai soalan, periksa tab Perbincangan di halaman Nexus mod yang menyinggung perasaan - terdapat banyak maklumat baik yang dapat didapatkan, dan pembangun sering kali cukup responsif.