Apa itu Reddit Karma dan Bagaimana Saya Mendapatkannya?

Karma adalah sistem pengundian Reddit. Catatan dengan karma terbanyak adalah yang anda lihat di halaman depan. Reddit menjejaki berapa banyak karma yang diperoleh setiap penggunanya juga. Kami akan menerangkan bagaimana Reddit karma berfungsi dan bagaimana anda mendapatkannya.

Apa itu Reddit Karma?

Di sebelah setiap catatan atau komen Reddit terdapat butang pilih dan undi. Dengan mengklik salah satu daripada ini, anda memberikan karma positif atau negatif pada siaran tersebut. Karma positif meningkatkan bilangan titik yang diposkan oleh siaran, sementara karma negatif menurunkan bilangan itu.

Reddit menggunakan karma sebagai cara untuk menunjukkan kandungan terbaik kepada pengguna. Komen dan catatan yang disokong dengan banyak poin berakhir di bahagian atas halaman, yang menyebabkan lebih banyak orang melihat dan memberi suara tinggi. Komen yang tidak disenaraikan berakhir di bahagian bawah utas. Sekiranya siaran cukup rendah, akhirnya tersembunyi, dan anda perlu mengklik untuk mengembangkannya.

Kadang kala, catatan dan komen akan mempunyai simbol silang kecil (†) di sebelah karma. Ini menunjukkan bahawa jawatan itu kontroversial, yang bermaksud ia mempunyai jumlah suara dan undi yang serupa.

Anda dapat melihat keseluruhan karma Redditor pada profil mereka. Karma ini terbahagi antara karma post, yang merupakan jumlah poin dari semua utas yang mereka hantar, dan karma komen, yang merupakan jumlah poin dari komen yang mereka kirimkan ke utas yang ada.

Apa yang Karma Lakukan?

Karma tidak mempunyai nilai intrinsik. Oleh kerana itu, Redditor sering bergurau bahawa semua yang mereka dapatkan adalah "titik internet khayalan." Namun, pengguna yang mempunyai banyak karma dan sejarah catatan yang luas adalah tanda bahawa mereka sangat aktif di laman web ini.

Walaupun anda tidak dapat menukar karma anda dengan apa-apa, beberapa subreddit meminta anda mempunyai jumlah minimum karma untuk memberi komen dan siaran. Hal ini terutama berlaku untuk subreddit pasar yang melibatkan pertemuan dan bertransaksi dengan orang di luar laman web. Mempunyai banyak karma di beberapa siaran menjadikan anda kelihatan lebih dipercayai.

Bilakah Saya Harus Mendukung atau Menurunkan Suatu Catatan?

Peraturan asas Reddit adalah bahawa anda harus memilih perkara yang anda suka, sama ada itu adalah jenaka yang sangat lucu, sorotan dari pemain bola sepak kegemaran anda, atau permintaan soalan hebat yang membawa kepada banyak cerita menarik. Menaikkan siaran membantu orang lain melihatnya juga. Menjadi pengundi yang aktif dapat membantu meningkatkan pengalaman Reddit untuk semua orang.

Sebilangan besar orang bersetuju bahawa undi tidak boleh semudah menaikkan jawatan yang anda setuju dan menurunkan suara yang tidak anda setujui. Sekiranya ada perbincangan yang mementingkan pemikiran dan berlangsung, pastikan untuk memberi komen yang baik dan bernas.

Beberapa subreddits mempunyai garis panduan mengenai apa yang dimaksudkan dengan "pos baik" dan "jawatan buruk" Namun, bagi banyak komuniti, memposting semula kandungan lama, membuat lelucon yang sama, dan kandungan usaha rendah seperti catatan teks satu ayat sangat disukai. Menurunkan catatan buruk membawa kandungan yang baik ke barisan hadapan.

Bagaimana Saya Mendapatkan Karma?

Walaupun anda mungkin tergoda untuk memposting banyak perkara dengan harapan salah satu daripadanya mendapat suara yang banyak, anda harus memperlahankannya. Amalan reposting spam dan kandungan rawak untuk mendapatkan karma disebut "karma farming" dan umumnya disukai di Reddit. Di beberapa subreddit, anda mungkin dilarang mengepos terlalu kerap dalam jangka masa yang sama.

Cara terbaik untuk mendapatkan karma adalah dengan menghantar secara organik. Cari subreddit yang anda gemari membaca dan menjadi ahli aktif. Sumbang pada perbincangan dengan berkongsi catatan yang berkaitan, menyertai perbincangan, atau membuat lelucon lucu. Pengguna Reddit menyukai kecerdasan yang hebat, jadi usaha yang berjaya untuk menjadi pandai biasanya akan memberikan suara positif.

Oleh kerana siaran biasanya sensitif terhadap masa, ada juga manfaat besar untuk menjadi lebih awal. Anda boleh meneroka tab "naik" atau "baru" di subreddits sehingga anda boleh menjadi salah satu pengguna pertama yang memberi komen. Sekiranya anda mendapat berita terkini, menjadi orang pertama yang menyiarkannya di subreddit yang berkaitan dapat memberi anda banyak karma. Dalam subreddits untuk liga sukan, banyak akaun cuba menjadi yang pertama untuk menghantar perdagangan dan pendaftaran penting kerana ia membawa kepada puluhan ribu mata karma.

Cara lain yang baik untuk mendapatkan karma adalah dengan menghantar kandungan asli (OC): siaran asli, berkualiti tinggi yang memulakan perbincangan yang menarik atau menunjukkan kreativiti anda. Sebagai contoh, jika anda berada dalam komuniti yang memfokuskan diri pada perkakasan PC, menyiarkan panduan pembinaan PC yang komprehensif kemungkinan akan menghasilkan banyak maklum balas positif dan berpotensi mendapat beberapa penghargaan.

Sebagai bonus, karma biasanya beriringan dengan anugerah Reddit, yang merupakan simbol berbayar yang mempunyai faedah nyata. Catatan yang mendapat undian tinggi biasanya mendapat banyak anugerah. Jadi, walaupun karma itu sendiri tidak akan membelikan anda apa-apa, anugerah sering kali tiba kerana anda memperoleh sejumlah besar karma.

BERKAITAN: Apa itu Reddit Gold dan Mengapa Anda Menginginkannya?