Apakah Perbezaan Antara APFS, Mac OS Extended (HFS +), dan ExFAT?

Oleh itu, anda menggunakan Utiliti Disk untuk membahagi cakera keras baru anda apabila anda diberi pilihan sistem fail yang berpotensi. Senarai ini lebih panjang daripada yang anda fikirkan, dengan istilah seperti "APFS (peka huruf besar kecil)" dan "Mac OS Extended (Journaled, Encrypted)" untuk dipilih.

Apa maksud semua ini, dan mana yang harus anda pilih? Pada asasnya terdapat tiga pilihan utama:

BERKAITAN: Yang Baru di macOS 10.13 High Sierra, Kini Terdapat

  • APFS , atau "Sistem Fail Apple," adalah salah satu ciri baru di macOS High Sierra. Ia dioptimumkan untuk pemacu keadaan pepejal (SSD) dan peranti storan semua-kilat lain, walaupun ia juga berfungsi pada pemacu mekanikal dan hibrid.
  • Mac OS Extended , juga dikenal sebagai HFS Plus atau HFS + , adalah sistem fail yang digunakan pada semua Mac dari tahun 1998 hingga sekarang. Pada macOS High Sierra, ia digunakan pada semua pemacu mekanikal dan hibrid, dan versi lama macOS menggunakannya secara lalai untuk semua pemacu.
  • ExFAT adalah pilihan platform silang terbaik, yang direka untuk berfungsi pada sistem Windows dan macOS. Gunakan ini untuk pemacu luaran yang akan dipasang ke kedua-dua jenis komputer.

Memilih sistem fail pada dasarnya memilih antara tiga pilihan ini. Faktor-faktor lain, seperti penyulitan dan kepekaan kes, bukan sesuatu yang anda harus terlalu digantung. Mari selami lebih banyak perincian mengenai tiga pilihan utama di bawah, dan kemudian terangkan beberapa sub-pilihan.

APFS: Terbaik untuk Pemacu Padat dan Pemacu Kilat

APFS, atau Sistem Fail Apple, adalah sistem fail lalai untuk pemacu keadaan pepejal dan memori kilat di MacOS High Sierra 2017. Pertama kali dikeluarkan pada tahun 2016, ia menawarkan pelbagai faedah berbanding Mac OS Extended, lalai sebelumnya.

BERKAITAN: APFS Dijelaskan: Apa yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Sistem Fail Baru Apple

Untuk satu perkara, APFS lebih pantas: menyalin dan menampal folder pada dasarnya seketika, kerana sistem fail pada dasarnya menunjuk ke data yang sama dua kali. Peningkatan metadata bermaksud sangat pantas untuk melakukan perkara seperti menentukan berapa banyak ruang yang diperlukan oleh folder pada pemacu anda. Terdapat juga beberapa peningkatan kebolehpercayaan, menjadikan perkara seperti fail yang rosak jauh lebih biasa. Terdapat banyak kekurangan di sini. Kami hanya melihat permukaannya, jadi baca artikel kami mengenai semua yang perlu anda ketahui mengenai APFS untuk maklumat lebih lanjut mengenai faedah APFS.

Jadi apa tangkapannya? Keserasian terbalik. MacOS Sierra 2016 adalah sistem operasi pertama yang mampu membaca dan menulis ke sistem APFS, yang bermaksud mana-mana Mac yang menggunakan sistem operasi lama tidak akan dapat menulis ke pemacu berformat APFS. Sekiranya terdapat Mac yang lebih lama, anda memerlukan pemacu untuk digunakan, APFS adalah pilihan yang tidak baik untuk pemacu tersebut. Dan lupakan membaca pemacu APFS dari Windows: belum ada alat pihak ketiga di luar sana untuk itu.

APFS juga tidak serasi dengan Time Machine pada masa ini, jadi anda harus memformat pemacu sandaran sebagai Mac OS Extended.

Selain daripada itu, mungkin tidak ada sebab untuk tidak menggunakan APFS pada ketika ini, terutamanya pada pemacu keadaan pepejal dan memori kilat.

Mac OS Extended: Terbaik untuk Pemacu Mekanikal, Atau Pemacu yang Digunakan Dengan Versi macOS yang lebih lama

Mac OS Extended adalah sistem fail lalai yang digunakan oleh setiap Mac dari tahun 1998 hingga 2017, ketika APFS menggantinya. Hingga hari ini, ia tetap menjadi sistem fail lalai untuk pemacu keras mekanikal dan hibrid, baik ketika memasang macOS dan semasa memformat pemacu luaran. Ini sebahagiannya kerana faedah APFS tidak begitu jelas pada pemacu mekanikal.

Sekiranya anda mempunyai cakera keras mekanikal, dan anda berhasrat menggunakannya hanya dengan Mac, mungkin lebih baik jika anda menggunakan Mac OS Extended. Dan mana-mana pemacu yang perlu berfungsi dengan Mac yang lebih lama, yang menjalankan El Capitan atau yang lebih awal, semestinya harus diformat dengan Mac OS Extended, kerana APFS tidak serasi dengan komputer tersebut.

APFS juga tidak berfungsi dengan Time Machine, jadi anda harus memformat pemacu yang ingin anda gunakan untuk membuat sandaran Mac menggunakan Mac OS Extended.

ExFat: Terbaik untuk Pemacu Luaran yang Dikongsi dengan Komputer Windows

ExFat pada dasarnya hanya boleh digunakan pada pemacu yang perlu berfungsi dengan komputer Windows dan macOS. Formatnya bermula pada tahun 2006, dan dibuat oleh Microsoft untuk menyediakan beberapa keserasian lintas platform dari format FAT32 yang lebih lama tanpa batasan ukuran fail dan partisi. Ini bukan format fail yang dioptimumkan - jauh lebih terdedah kepada pemecahan fail daripada APFS atau Mac OS Extended, untuk satu perkara, dan metadata dan ciri lain yang digunakan oleh macOS tidak ada.

Tetapi memformat pemacu dengan ExFAT menawarkan satu kelebihan besar: komputer Windows dan macOS dan kedua-duanya membaca dan menulis ke format ini. Pasti, anda boleh membaca pemacu berformat Mac di Windows atau membaca pemacu berformat Windows pada Mac, tetapi kedua-dua penyelesaiannya memerlukan wang atau tidak stabil. Oleh itu, walaupun terdapat kekurangan, ExFAT adalah pilihan terbaik anda untuk cakera keras lintas platform.

BERKAITAN: Cara Membaca Pemacu Berformat Mac pada PC Windows

Sensitif Kes: Elakkan Kecuali Anda Tahu Mengapa Anda Menginginkannya

APFS dan Mac OS Extended keduanya menawarkan pilihan "Sensitive Case", tetapi macOS tidak menggunakan tetapan ini secara lalai. Dan melainkan jika anda benar-benar tahu apa yang anda lakukan, dan mempunyai alasan tertentu untuk menginginkannya, anda tidak boleh menggunakan kepekaan kes semasa memformat pemacu.

Untuk jelas, anda boleh menggunakan huruf besar dalam nama fail dengan cara apa pun. Sensitiviti Kes kebanyakannya menentukan sama ada sistem fail melihat huruf besar berbeza. Secara lalai, tidak, itulah sebabnya anda tidak dapat memiliki file bernama "Fun.txt" dan "fun.txt" dalam folder yang sama pada Mac. Sistem fail melihat nama fail sama, walaupun kelihatan berbeza dengan anda.

Mac menggunakan kepekaan kes pada sistem fail secara lalai pada tahun 90-an, tetapi ini berubah sekitar waktu pelancaran Mac OS X. Sistem berasaskan UNIX umumnya peka huruf besar-kecil dan Mac OS X adalah sistem operasi Mac pertama berdasarkan standard UNIX, jadi ini agak tidak biasa. Agaknya, sistem fail sensitif huruf dilihat kurang mesra pengguna.

Hari ini, mengaktifkan kepekaan kes boleh mematahkan beberapa aplikasi Mac yang mengharapkan sistem fail tidak peka huruf besar kecil.

Cadangan kami adalah untuk mengelakkan kepekaan kes untuk APFS dan Mac OS Extended kecuali anda mempunyai alasan tertentu untuk menginginkannya. Tidak banyak faedah untuk menghidupkannya, tetapi semua jenis perkara mungkin rosak, dan menyeret fail dari satu ke yang lain mungkin bermaksud kehilangan data.

Penyulitan melindungi Fail Anda, Tetapi Mungkin Mempengaruhi Prestasi

Kami telah memberitahu anda cara menyulitkan cakera keras macOS anda, tetapi cara terpantas untuk menyelesaikannya adalah mengaktifkan penyulitan ketika anda pertama kali memformat pemacu. Kedua-dua APFS dan Mac OS Extended menawarkan pilihan Terenkripsi, dan jika keselamatan menjadi perhatian, adalah idea yang baik untuk menggunakannya pada pemacu luaran.

Kelemahan utama ialah melupakan kunci penyulitan bermaksud kehilangan akses ke fail anda. Jangan menyulitkan pemacu melainkan anda dapat mengingat kuncinya, atau melainkan jika anda mempunyai tempat yang selamat untuk menyimpannya.

Kelemahan potensi lain untuk penyulitan adalah prestasi. Membaca dan menulis akan menjadi lebih perlahan pada pemacu yang dienkripsi, tetapi kami fikir ia biasanya bernilai — terutama pada Mac mudah alih, seperti komputer riba.

Pilihan Lain: MS-DOS (FAT) dan Windows NT

Pemerhati bermata helang akan melihat beberapa pilihan lain daripada apa yang telah saya gariskan di atas. Berikut adalah ringkasan ringkas dari mereka.

  • MS-DOS (FAT) adalah format fail serasi balik kuno, pendahulu FAT32. Gunakan ini hanya jika anda benar-benar memerlukan keserasian dengan versi Windows yang lebih lama daripada XP SP2. Anda hampir pasti tidak.
  • Windows NT Filesystem mungkin ditawarkan bergantung pada persediaan anda. Ini adalah jenis pemacu utama yang digunakan oleh sistem Windows, dan mungkin idea yang lebih baik untuk membuat partisi seperti itu pada sistem Windows.

Kami sudah memberitahu anda perbezaan antara FAT32, exFAT, dan NTFS, jadi periksa senarai itu untuk mendapatkan lebih terperinci mengenai ini dan pilihan lain.

Kredit gambar: Patrick Lindenberg, Brian Blum, Tinh tế Photo, Telaneo