Apakah Fail XPS dan Mengapa Windows Mahu Saya Mencetaknya Satu?

Format XPS adalah alternatif Microsoft untuk PDF. Ia diperkenalkan di Windows Vista, tetapi tidak pernah mendapat banyak daya tarikan. Walau bagaimanapun, versi moden Windows terus menyertakan sokongan yang lebih baik untuk fail XPS daripada fail PDF

Setelah dianggap sebagai "pembunuh PDF" yang mungkin, format fail XPS kini hidup di Windows yang kelihatannya seperti inersia belaka. Rata-rata orang harus menjauhkan diri dari fail XPS dan menggunakan fail PDF sebagai gantinya.

Catatan:  Sekiranya anda menggunakan Windows 10, mereka akhirnya menambahkan sokongan terpasang untuk mencetak ke fail PDF, jadi semoga anda tidak perlu lagi menangani fail format XPS. Teruskan membaca yang berikut untuk keturunan dan gunakan PDF dan bukannya XPS.

Apa itu Fail XPS?

Fikirkan fail XPS seperti fail PDF (atau PostScript). Fail XPS mewakili dokumen dengan susun atur tetap, sama seperti fail PDF. XPS juga merangkumi sokongan untuk ciri lain yang anda dapati dalam PDF, seperti tandatangan digital dan DRM.

BERKAITAN: Cara Mencetak ke PDF di Windows: 4 Petua dan Trik

XPS kini secara teknikal adalah format terbuka dan standard - ia bermaksud Open XML Paper Specification. XPS adalah format terbuka dengan cara yang sama "Office Open XML" adalah format terbuka dan standard untuk dokumen Microsoft Office. Syarikat perisian lain belum melompat untuk memasukkan sokongan XPS.

Secara lalai, Windows 8 menggunakan sambungan fail OXPS untuk fail XPS yang dihasilkannya. OXPS bermaksud OpenXPS - ini adalah versi standard dari format XPS asal. Ini sebenarnya tidak serasi dengan XPS Viewer yang disertakan dengan Windows 7, jadi anda harus menukar fail OXPS ke XPS jika anda ingin melihatnya di Windows 7.

Ringkasnya, fail XPS adalah versi fail PDF Microsoft yang kurang serasi.

Fungsi XPS Termasuk Dengan Windows

Windows Vista, Windows 7, dan Windows 8 semuanya merangkumi alat XPS terbina dalam. Malah Windows 8 mempunyai sokongan yang lebih baik untuk fail XPS daripada yang dilakukan untuk PDF.

  • Microsoft XPS Document Writer : Microsoft memasang pencetak maya bernama "Microsoft XPS Document Writer." Pencetak ini membuat fail XPS dari dokumen yang anda cetak ke dalamnya. Ia seperti ciri "cetak ke PDF", tetapi kurang berguna kerana tidak serasi dengan perisian lain.
  • XPS Viewer : Aplikasi XPS Viewer yang disertakan membolehkan anda melihat dokumen XPS di desktop anda.

Walaupun Windows 8 memberikan sokongan yang lebih baik untuk PDF kerana aplikasi "Pembaca" Modennya, anda memerlukan aplikasi pihak ketiga jika anda ingin melihat fail PDF di desktop atau mencetak ke fail PDF.

Bilakah Anda Perlu Menggunakan Fail XPS?

Walaupun XPS dianggap sebagai "pembunuh PDF" yang mungkin ketika disertakan dengan Windows Vista enam tahun lalu, ia tidak pernah menjadi sangat popular. Walaupun Windows mendorong penggunanya mencetak fail XPS daripada fail PDF dengan memasukkan pencetak XPS Document Writer, beberapa pengguna nampaknya membuat fail XPS.

Tidak jelas mengapa anda sebenarnya mahu membuat fail XPS dan bukannya fail PDF, kecuali anda perlu mencetak dokumen ke fail dan tidak dapat memasang pencetak PDF. Microsoft sememangnya tidak membuat kes untuk fail XPS lebih baik daripada fail PDF dan telah mendiamkan sebarang alasan untuk menggunakannya dalam beberapa tahun terakhir. Sebenarnya, kemasukan Windows 8 dari penampil PDF dapat dilihat sebagai Microsoft mengambil langkah mundur, memperkenalkan sokongan untuk format dokumen yang bersaing.

Walaupun kelebihan mencetak ke fail XPS tidak jelas, kekurangannya cukup jelas. Dunia telah banyak menyeragamkan fail PDF, sementara fail XPS tetap tidak banyak digunakan. Sekiranya anda cuba mengirim dokumen kepada seseorang, anda boleh yakin mereka akan biasa dengan fail PDF dan dapat membukanya. Fail XPS mungkin kelihatan tidak dikenali dan penerima mungkin tidak dapat membuka fail tersebut. Sebagai contoh, Mac tidak termasuk sokongan fail XPS terbina dalam, tetapi ia termasuk sokongan PDF terbina dalam. Banyak program lain mungkin menyokong fail PDF, tetapi tidak akan menyokong fail XPS. Terdapat aplikasi penonton pihak ketiga yang dapat membaca fail XPS, tetapi sokongan tidak seperti biasa.

Ringkasnya, anda mungkin tidak mahu menggunakan fail XPS untuk dokumen peribadi anda. XPS nampaknya diabaikan, seperti teknologi Microsoft lain yang diperkenalkan pada masa yang sama: Silverlight. Silverlight seharusnya menjadi "Flash killer" Microsoft, tetapi sekarang diketepikan. Sama seperti Silverlight gagal menggantikan Flash, XPS nampaknya tidak dapat menggantikan PDF.