Cara Meningkatkan dan Memasang Kad Grafik Baru di PC Anda

Meningkatkan kad grafik PC desktop anda dapat meningkatkan permainan anda. Ia juga perkara yang mudah dilakukan. Sebenarnya, bahagian yang paling sukar adalah memilih kad kanan kad kanan di tempat pertama.

Pilihan utama anda dalam kad grafik adalah antara dua pembuat chipset grafik utama - Nvidia dan AMD. Setelah mengecilkannya, anda akan dapati terdapat banyak pengeluar kad yang membuat kad berbeza berdasarkan salah satu daripada chipset tersebut. Pada akhirnya, terdapat beratus-ratus model tersuai yang tersedia di pasaran. Anda juga perlu memeriksa beberapa masalah keserasian asas dengan PC anda. Adakah papan induk anda mempunyai slot yang sesuai untuk kad grafik moden? Adakah kad yang anda mahukan sesuai dengan kes anda? Bolehkah bekalan kuasa anda mengendalikan kad dengan permintaan kuasa yang lebih tinggi?

Sertailah kami semasa kami membimbing anda untuk mengetahui perkara-perkara tersebut, menyempitkan pilihan kad anda, dan kemudian memasang kad baru anda secara fizikal.

Catatan : Walaupun AMD membuat CPU dan kad grafik, anda boleh menggunakan kad grafik berdasarkan salah satu chipset utama pada CPU apa pun yang anda jalankan. Dengan kata lain, anda boleh menjalankan kad NVIDIA dengan baik pada PC dengan CPU AMD.

Langkah Pertama: Periksa Keserasian Asas

Sebelum anda membeli kad grafik baru, anda perlu menghadkan parameter carian anda ke kad yang sebenarnya dapat dijalankan oleh sistem anda. Ini bukan masalah besar seperti yang anda fikirkan. Sekiranya komputer anda mempunyai slot PCI-Express (PCI-E) percuma dan bekalan kuasa yang mencukupi, ia mungkin dapat menggunakan kad grafik moden. Mari mulakan dengan itu, mengapa tidak kita?

Pastikan Papan Induk Anda Mempunyai Jenis Slot yang Tepat

Kad grafik hari ini semuanya menggunakan standard PCI-E untuk memasang ke papan induk komputer anda. Slot standard ini memberikan akses berkelajuan tinggi ke pemproses dan RAM PC anda, dan kedudukannya di papan membolehkan akses mudah ke bahagian belakang casing, membolehkan anda memasang satu atau lebih monitor terus ke kad itu sendiri.

BERKAITAN: Mengapa Pelabuhan PCI Express di Motherboard Saya Berukuran berbeza? x16, x8, x4, dan x1 Dijelaskan

Hampir semua kad grafik moden memerlukan slot PCI-E x16, dan hampir semua papan induk yang mempunyai slot PCI-E bersaiz penuh sama sekali akan mempunyai satu. Sekiranya anda hanya mempunyai slot kelajuan x8, itu juga akan berfungsi, walaupun prestasi pada permainan yang paling sengit mungkin sedikit terhad. Bahagian yang penting ialah anda memerlukan slot bersaiz penuh dan bukan slot yang direka untuk kad x1, x2, atau x4 yang lebih kecil.

Perkara lain yang perlu diingat adalah bahawa banyak kad grafik berkuasa tinggi cukup luas sehingga mengambil ruang dua slot. Sekiranya anda mempunyai jenis kad lain yang terpasang di sebelah slot yang akan anda gunakan untuk kad grafik anda, anda perlu mengambil kira had ruang tersebut.

Pastikan Kad Sesuai dengan Kes Anda

Sebilangan besar casing menara bersaiz penuh boleh memuat kad grafik terbesar sekalipun. Sekiranya anda mempunyai casing yang lebih kecil (seperti menara tengah atau kompak), anda akan mempunyai lebih sedikit pilihan.

Terdapat dua masalah utama di sini: lebar kad dan panjang kad.

Sebilangan besar kad grafik berkuasa tinggi cukup luas sehingga mengambil ruang dua slot. Sekiranya anda mempunyai jenis kad lain yang terpasang di sebelah slot yang akan anda gunakan untuk kad grafik anda, anda perlu mengambil kira had ruang tersebut.

Isu yang lebih berduri adalah panjang kad. Walaupun kad kelas bawah dan pertengahan umumnya cukup pendek untuk memenuhi kebanyakan kes, kad yang lebih berkuasa cenderung lebih panjang. Dan dalam beberapa kes, ruang yang ada mungkin akan dibatasi oleh tempat pemacu keras dipasang, tempat kabel dipasang ke papan induk anda, dan bagaimana kabel kuasa dijalankan.

Juga beberapa kes PC yang sangat kecil mungkin menghadkan ketinggian kad yang boleh anda gunakan.

Cara termudah untuk menangani semua ini adalah dengan membuka casing anda dan mengukur ruang yang anda ada. Semasa anda membeli kad secara dalam talian, spesifikasi harus menyenaraikan ukuran kad.

Terdapat juga satu faktor lagi yang perlu dipertimbangkan: input kuasa kad. Kad pertengahan dan mewah memerlukan sambungan elektrik khusus ke bekalan kuasa komputer. Palam untuk kabel ini berada di bahagian atas kad, atau di hujungnya (sebelah bertentangan dengan sambungan monitor). Anda biasanya memerlukan jarak tambahan setengah inci untuk palam ini, selain dimensi kad itu sendiri.

Dan bercakap mengenai kuasa ...

Pastikan Bekalan Kuasa Anda Dapat Menangani Keperluan Kuasa Kad

Anda memerlukan tenaga yang mencukupi dari unit bekalan kuasa untuk memberi makan kad grafik baru, selain semua komponen komputer semasa anda.

Sebilangan besar masa ini bukan masalah - bekalan kuasa 600 watt yang agak murah dapat menangani semua kecuali kad grafik yang paling haus kuasa ditambah semua komponen PC standard. Tetapi jika anda menaik taraf desktop yang murah atau padat (atau mana-mana PC bukan permainan, sebenarnya), anda perlu memeriksa bekalan kuasa anda.

Spesifikasi untuk kad grafik menyenaraikan anggaran daya tarikan (atau penggunaan) dalam watt. Pastikan bekalan kuasa anda sekurang-kurangnya tersedia (dengan margin keselamatan 30-40w) sebelum membuat pilihan terakhir anda. Sekiranya tidak, anda perlu memilih kad yang kurang berkuasa atau meningkatkan bekalan kuasa anda pada masa yang sama.

Sekiranya anda tidak pasti jumlah komponen komputer anda yang lain, gunakan kalkulator dalam talian yang berguna ini. Cari daya tarikan komponen lain, tambahkan semuanya, dan lihat apakah masih ada baki bekalan elektrik yang mencukupi untuk mengendalikan kad baru anda dengan selesa.

Sekiranya PSU semasa anda tidak dapat menghidupkan kad yang anda mahukan, dan anda tidak dapat meningkatkan bekalan kuasa, anda perlu memilih kad yang kurang berkuasa.

Perkara lain yang perlu anda periksa adalah sama ada anda mempunyai kabel kuasa jenis yang sesuai. Sebilangan kad berkuasa rendah dapat menggunakan elektrik yang dibekalkan oleh motherboard sahaja, tetapi kebanyakan kad memerlukan input berasingan terus dari bekalan kuasa.

Periksa spesifikasi pada kad yang anda pilih. Sekiranya kad memerlukan input yang berasingan, ia memerlukan plug 6-pin atau 8-pin. Beberapa kad yang lebih berkuasa malah memerlukan pelbagai sambungan. Pastikan bekalan kuasa anda mempunyai kabel dan jenis palam yang sesuai untuk kad yang anda mahukan. Pada banyak bekalan kuasa moden, palam itu juga dilabel PCI-E.

Sekiranya anda tidak melihat jenis palam yang betul, tetapi bekalan kuasa anda cukup kuat untuk kad anda, anda mungkin dapat mencari penyesuai (seperti penyesuai 6-pin hingga 8-pin ini). Terdapat juga pemisah (seperti ini yang boleh memisahkan satu palam 8-pin menjadi dua palam 6- atau 8-pin).

Pastikan Anda Boleh Menyambungkan Kad ke Monitor Anda

Sudah tentu, anda memerlukan monitor yang benar-benar dapat menerima output video kad baru anda. Ini biasanya bukan masalah besar - kebanyakan kad baru dilengkapi dengan sekurang-kurangnya satu sambungan DisplayPort, HDMI, dan DVI. Sekiranya monitor anda tidak menggunakan salah satu daripadanya, kabel penyesuai murah dan banyak.

Bagaimana Sekiranya Saya Tidak Dapat Meningkatkan?

Sekiranya anda tidak dapat menaik taraf papan induk, bekalan kuasa, atau kotak untuk berfungsi dengan kad grafik tertentu yang anda mahukan, atau anda menggunakan komputer riba dan anda mahukan lebih banyak kuasa daripada yang ada, anda juga mempunyai pilihan untuk menggunakan grafik luaran kepingan kad. Ini pada dasarnya adalah kotak luaran di mana anda boleh memasang kad grafik PCI-E. Mereka mempunyai bekalan kuasa sendiri dan cara memasang ke PC (biasanya melalui USB 3.0 atau USB-C). Ada yang dilengkapi dengan kad grafik; ada yang tertutup kosong untuk memasukkan kad apa sahaja yang anda mahukan.

Mereka bukan penyelesaian yang ideal. Mereka memerlukan soket kuasa tambahan dan sambungan berkelajuan tinggi ke PC anda. Selain itu, mereka tidak menawarkan tahap prestasi yang sama dengan kad dalaman. Di samping itu, penutup ini bermula pada kira-kira $ 200 (tanpa kad grafik itu sendiri). Pada ketika itu, anda harus mula mempertimbangkan sama ada menaik taraf PC anda atau hanya membina desktop permainan kos rendah adalah laluan yang lebih baik. Tetapi bagi pemilik komputer riba atau mereka yang menginginkan cara yang agak mudah untuk menambahkan kekuatan grafik, mereka adalah alternatif yang menarik.

Langkah Kedua: Pilih Kad Baru Anda

Setelah anda mengetahui apa yang dapat dikendalikan oleh PC anda, inilah masanya untuk memilih kad baru anda. Dan ada banyak pilihan. Perkara pertama yang perlu diambil kira ialah belanjawan anda, dan kemudian anda dapat mengecil dari sana.

Tetapkan Belanjawan Anda

Pasaran kad grafik cukup kompetitif, dan sebagai peraturan umum, semakin banyak wang yang anda belanjakan, semakin kuat kad grafiknya. Pilih kad terbaik yang sesuai dengan anggaran anda.

BERKAITAN: Mengapa Anda (Mungkin) Tidak Memerlukan GPU Kuat Gila Seperti GTX 1080 Ti

Sudah tentu, terdapat perbezaan berapa banyak yang anda mampu dan berapa banyak yang anda mahu belanjakan. Sebagai peraturan, kad apa pun yang melebihi nilai $ 250-300 (selagi ia dipasang di PC yang berkemampuan) harus dapat mengendalikan hampir semua permainan baru yang keluar. Anda boleh membelanjakan lebih banyak untuk mendapatkan lebih banyak kuasa dan lebih banyak ciri-tujuan khas adalah 60 bingkai sesaat dalam apa sahaja jenis permainan yang anda suka mainkan-tetapi setelah anda melepasi julat $ 500-600, anda melihat pengurangan pulangan. Tahap super premium (kad $ 800 dan lebih tinggi), dapat menangani hampir semua permainan pada 60 bingkai sesaat pada monitor 1080p biasa, dengan beberapa yang lebih pantas atau meningkatkan resolusi hingga 4K atau lebih tinggi.

Nota: Oleh kerana  pengaruh berterusan pasaran perlombongan cryptocurrency, harga kad grafik agak meningkat pada masa ini. Kad biasanya pada tahap $ 300 atau lebih rendah tidak terjejas, tetapi kad yang lebih kuat seperti GTX 1070 atau RX Vega (dan lebih tinggi) melihat harga pelekat beratus-ratus dolar di atas MSRP. Secara terang-terangan, ia menyebalkan.

Pada titik harga yang lebih rendah (julat $ 130-180), anda masih boleh bermain kebanyakan permainan dengan beberapa kompromi. Anda mungkin perlu menurunkan tetapan resolusi atau kesan grafik untuk permainan yang lebih baru, tetapi apa sahaja yang dirancang dengan mempertimbangkan tahap perkakasan yang lebih rendah (seperti Rocket League atau Overwatch ) akan tetap kelihatan hebat. Dan tentu saja, permainan lama dan tajuk 2D indie akan berjalan lancar.

Semak Ulasan dan Tanda Aras

Walaupun dalam julat anggaran tertentu, anda akan mendapat banyak pilihan antara jenama dan konfigurasi yang berbeza. Di sinilah anda perlu menyelami perbezaan yang halus untuk membuat keputusan.

Kami tidak dapat merangkumi setiap kad dalam panduan ini, tetapi web adalah rakan anda di sini. Baca ulasan profesional kad yang anda lihat, dan periksa ulasan pengguna dari tempat seperti Amazon dan Newegg. Ulasan ini sering menunjukkan sedikit ciri atau masalah yang tidak akan anda baca di tempat lain. Anda juga boleh mencari penanda aras untuk melihat perbandingan kad yang berbeza, dan kadangkala seberapa baik kad tersebut menjalankan permainan tertentu.

Pertimbangkan Beberapa Mata Tambahan

Beberapa perkara umum yang perlu dipertimbangkan:

  • Alat dengar VR seperti Oculus Rift dan HTC Vive memerlukan lebih banyak kuasa daripada bermain dengan monitor standard, kerana mereka memberikan dua aliran video sekaligus. Alat dengar ini secara amnya mengesyorkan kad GTX 970 atau lebih baik.
  • Memilih antara kad AMD Radeon dan NVIDIA GeForce biasanya tidak begitu penting - kedua-dua syarikat menawarkan reka bentuk pada pelbagai titik harga dan bersaing dengan baik antara satu sama lain. Tetapi mereka mempunyai teknologi penyegerakan bingkai yang tidak sesuai antara satu sama lain. Ini adalah perisian dan alat perkakasan yang mengurangkan kegagapan grafik dan kehilangan bingkai, menjadikan tetapan V-sync intensif perkakasan tidak perlu. AMD menggunakan FreeSync sementara NVIDIA menggunakan G-Sync. Kedua-duanya memerlukan monitor yang sesuai secara eksplisit dengan setiap sistem, jadi jika anda mempunyai monitor FreeSync atau G-Sync, anda pasti ingin mendapatkan kad AMD atau NVIDIA, masing-masing.
  • Motherboard permainan mewah masih menawarkan banyak slot PCI 16x, dan kedua ATI dan NVIDIA menawarkan penyediaan sambungan kad pelbagai (masing-masing Crossfire dan SLI). Tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kemajuan dalam perkakasan menjadikan persediaan ini lebih kurang diperlukan. Anda hampir selalu melihat prestasi permainan yang lebih baik daripada kad tunggal yang lebih mahal dan lebih kuat daripada gabungan kad dalam konfigurasi Crossfire atau SLI.
  • Hampir semua pengeluar dan peruncit kad mempunyai polisi pengembalian yang mengejutkan. Sekiranya anda tidak sengaja memesan kad yang salah, biasanya anda dapat mengembalikannya dalam masa 14 hari, selagi anda menyimpan resit anda (atau e-mel pengesahan). Sudah tentu, ini tidak berlaku jika anda membeli kad anda dari pasaran sekunder seperti eBay atau Craigslist.

Langkah Ketiga: Pasang Kad Baru Anda

Setelah anda akhirnya mendapatkan kad baru anda, inilah masanya untuk memasukkan alat penyedut itu. Dan setelah sakit kepala menyusun ulasan, memilih kad baru, dan berpisah dengan wang anda, bahagian ini mudah. Anda memerlukan tempat yang sejuk dan kering untuk bekerja dengan banyak ruang meja atau meja, pemutar skru kepala Phillips, dan juga gelang anti-statik untuk melindungi komponen dalaman PC anda.

Matikan komputer anda, cabut semua kabel, dan pindahkan komputer ke kawasan kerja anda.

Sekarang, sudah tiba masanya untuk menanggalkan penutup dari casing. Pada kebanyakan PC bersaiz penuh, anda hanya perlu melepas panel sisi sehingga anda boleh sampai ke slot kad — biasanya di sebelah kiri PC jika anda menghadap ke depan. Pada sebilangan PC, anda perlu membuang keseluruhan kesnya. Dan beberapa pengeluar membuat ini lebih sukar daripada yang lain. Sekiranya ragu-ragu, periksa manual anda atau cari di laman web untuk mengetahui bagaimana cara mengeluarkan casing dari model komputer anda.

Setelah menutup penutup, letakkan PC anda di sebelahnya. Anda sekarang harus melihat dalaman komputer anda. Sekiranya anda mempunyai kad grafik semasa yang anda tingkatkan, anda mesti mengeluarkannya terlebih dahulu. Sekiranya tidak, langkau ke bahagian seterusnya.

Membuang GPU Yang Ada

Kad grafik semestinya cukup jelas. Ia dipasang ke salah satu slot pada papan induk - biasanya yang paling jauh dari anda jika anda menghadap ke bawah komputer - dan mempunyai sambungan monitornya yang melekat di bahagian belakang PC. Ia mungkin atau tidak mempunyai kabel dari bekalan kuasa yang terpasang ke dalamnya. Dan mungkin ada atau tidak ada peminat tepat di kad tersebut.

Pertama, cari sambungan kuasa pada kad yang dipasang. Ini akan menjadi palam hitam dengan beberapa pin, dipasang ke bahagian atas atau belakang kad. Cabut kabel dan ketepikan. Sekiranya anda tidak melihatnya, jangan risau. Ini bermaksud kad anda yang ada tidak memerlukan kuasa yang berasingan.

Sekarang, lihat bahagian logam di mana kad grafik menyentuh bahagian belakang PC. Anda akan melihat satu atau dua skru (bergantung pada sama ada kad slot tunggal atau berganda) yang menahannya ke casing. Tanggalkan skru ini dan ketepikan - anda memerlukannya untuk kad baru.

Sekarang, bahagian seterusnya ini sedikit sukar, bergantung pada kesesakan kes anda. Kad anda mungkin mempunyai tab plastik kecil yang memegangnya dengan selamat ke dalam slot pada papan induk anda. Anda perlu sampai di bawah kad dan tekan tab itu untuk melepaskan kad. Kadang-kadang, anda menekan tab ke bawah; kadang ke sisi. Dengan kad yang lebih besar dan kes yang lebih padat, tab itu sukar dicapai.

Sekiranya anda menghadapi masalah, bersabarlah dan pastikan tidak memaksa apa-apa. Anda juga boleh menyemak YouTube mengenai video orang yang menunjukkannya pada pelbagai jenis pelantar.

Sekarang, anda sudah bersedia mengeluarkan kad itu. Pegang perlahan-lahan kad dengan tangan anda dan tarik ke atas, bermula dengan sisi yang paling dekat dengan bahagian belakang casing. Ia mesti percuma dengan mudah. Sekiranya tidak, anda mungkin tidak akan mengeluarkan tab plastik itu.

Anda kini sudah siap untuk memasukkan kad baru, yang pada dasarnya adalah proses yang sama secara terbalik.

Memasang GPU Baru

Sekiranya anda baru sahaja mengeluarkan kad yang ada, anda tahu ke mana kad baru itu pergi. Sekiranya anda memasang kad di mana tidak ada kad sebelumnya, cari slot PCI-E x16 di papan induk anda — periksa artikel ini jika anda tidak pasti yang mana. Keluarkan kepingan logam "kosong" yang sesuai dari slot pengembangan casing, atau dua jika kad itu berukuran lebar dua. Anda mungkin perlu melepaskan beberapa skru untuk melakukan ini — ketepikan.

Masukkan kad anda dengan perlahan ke tempatnya pada slot PCI-E. Semasa masuk, pastikan untuk menyelaraskan kepingan logam yang bersambung dengan casing dengan tab yang menerimanya.

Apabila masuk dan berserenjang dengan papan induk, tekan perlahan-lahan sehingga anda mendengar tab plastik di hujung slot PCI-E "pop" ke tempatnya. Anda mungkin perlu menekan sedikit dengan jari anda untuk memastikan ia terkunci secara fizikal ke dalam slot penerima pada kad.

Seterusnya, gunakan skru yang anda ketepikan untuk menahan kad grafik ke bahagian logam di bahagian belakang casing.

Dan akhirnya, sambungkan kabel kuasa jika kad anda memerlukannya. Sama ada anda menggunakan penyambung 6-pin, 8-pin, atau beberapa penyambung kuasa pada kad berkuasa tinggi, palam hanya boleh dipasang dengan satu cara.

Periksa semula semua sambungan dan skru untuk memastikannya betul, dan kemudian ganti panel sisi atau penutup casing. Anda kini sudah bersedia untuk memindahkan PC anda ke tempat biasa, pasangkan semua kabel kuasa dan data anda, dan hidupkan. Pastikan untuk menyambungkan monitor anda ke kad grafik baru anda, bukan ke sambungan video-out pada motherboard itu sendiri!

Sekiranya paparan anda kosong setelah menghidupkan semuanya, baca kembali panduan ini — anda mungkin belum memasang kad dengan betul. Masalah penyelesaian masalah yang paling biasa adalah kad yang tidak dimasukkan sepenuhnya ke dalam slot PCI-E; periksa semula tab plastik dan pastikan ia terkunci di tempatnya.

Punca lain untuk ini berlaku semasa anda memasang kad baru pada sistem di mana anda sebelumnya menggunakan grafik dalaman yang terdapat di dalam motherboard PC. Sebilangan besar PC secara automatik mengesan sama ada anda telah memasang kad video diskrit dan menjadikannya paparan lalai. Beberapa sistem mungkin tidak. Periksa BIOS anda dan anda harus mencari tetapan yang membolehkan anda menetapkan paparan lalai anda.

Sekiranya monitor masih tidak menunjukkan skrin but, anda mungkin menghadapi masalah keserasian yang lebih serius.

Langkah Keempat: Pasang Pemacu Kad Grafik

Semasa PC anda dimulakan, semuanya mungkin akan kelihatan baik. Windows merangkumi pemacu asas untuk kebanyakan kad video. Untuk memanfaatkan kad baru anda, anda perlu memuat turun dan memasang pemacu yang betul.

Nasib baik, ini cukup mudah hari ini. NVIDIA dan AMD kedua-duanya menawarkan muat turun secara langsung di laman web mereka, dipisahkan ke dalam direktori kad dan sistem operasi. Anda juga akan mendapat pilihan untuk mengesan kad anda secara automatik dan menunjukkan pemandu yang anda perlukan. Cukup pilih mana yang berlaku untuk sistem anda dan muat turun dengan penyemak imbas web anda. Ini mungkin mengambil masa beberapa minit - rangkaian grafik lengkap biasanya beberapa ratus megabait.

BERKAITAN: Cara Menetapkan Tetapan Grafik Permainan PC Anda Tanpa Usaha

Anda bahkan mempunyai pilihan untuk memasang aplikasi dari salah satu syarikat (NVIDIA's GeForce Experience atau AMD's Gaming Evolved Client) yang mempunyai pilihan lanjutan seperti memastikan pemacu anda sentiasa terkini dan mengoptimumkan tetapan grafik untuk permainan.

Kredit gambar: Patrik Slezak / Shutterstock, Newegg, Newegg, Newegg, Newegg, Dell, NVIDIA