Cara Mengurangkan Kebisingan Latar Belakang Mikrofon pada PC

Sama ada anda melakukan persidangan video dengan rakan sekerja, berbual dengan rakan, atau merakam kandungan untuk penggunaan awam, kualiti rakaman audio selalu penting. Inilah cara untuk mendapatkan rakaman audio yang jernih, jelas dan mengurangkan bunyi latar belakang pada PC Windows.

Petua Asas untuk Rakaman Audio yang Jernih

Sebelum anda menggali ciri perisian, anda harus mengikuti beberapa amalan asas terbaik untuk rakaman audio yang lebih jelas. Berikut adalah beberapa petua cepat:

  • Pakai Fon Kepala: Jika mikrofon anda mengeluarkan bunyi dari pembesar suara anda, pasangkan fon kepala untuk menghilangkan gema.
  • Gunakan Mikrofon atau Alat dengar Dedikasi: Banyak komputer riba mempunyai mikrofon bawaan berkualiti rendah. Pasti, mereka berjaya, tetapi itu sahaja yang boleh dikatakan untuk mereka. Cuba pasangkan mikrofon atau alat dengar khusus ke PC anda.
  • Hilangkan atau Jauhkan Dari Latar Belakang Kebisingan: Tutup tingkap, jauhkan dari lubang udara, pergi ke bilik yang kurang bising, tutup aplikasi yang menyebabkan kipas komputer riba anda berpusing, gerakkan mikrofon anda lebih jauh dari mulut anda sehingga orang lain tidak dapat mendengar suara anda bernafas, dan secara amnya fikirkan bagaimana anda dapat mengelakkan bunyi bising. Pertimbangkan untuk menggunakan papan kekunci mekanikal yang bising untuk sesuatu yang lebih senyap semasa dalam panggilan. Pertimbangkan untuk mematikan diri semasa membuat panggilan semasa anda juga tidak bercakap.

Cara Mengaktifkan Pengurangan Kebisingan di Windows

Seperti Windows 7 sebelumnya, Windows 10 menawarkan beberapa pilihan mikrofon bersepadu yang akan membantu dengan bunyi latar mikrofon. Pilihan tepat yang ada bergantung pada perkakasan bunyi di PC anda dan pemacu audio pengeluar anda.

Pilihan ini terdapat di Panel Kawalan tradisional. Mereka tidak tersedia di aplikasi Tetapan baru. Untuk mencarinya, buka Panel Kawalan dari menu Mula dan pergi ke Perkakasan dan Suara> Bunyi.

Klik tab "Rakaman" di tetingkap Suara, pilih peranti mikrofon Anda, dan klik "Properties."

Klik tab "Tahap". Sekiranya anda menghadapi kebisingan latar belakang, cuba turunkan pilihan Peningkatan Mikrofon — mungkin menjadi +10.0 dB dan bukannya + 20.dB. Ini menjadikan mikrofon lebih sensitif, yang bermaksud lebih senang mendengar anda, tetapi ia juga akan menimbulkan lebih banyak suara latar.

Setelah mengurangkan pilihan peningkatan mikrofon, cuba tetapkan kelantangan mikrofon hingga 100. Sekiranya anda menurunkan tetapan dorongan dan mikrofon lebih senyap, meningkatkan kelantangan di sini akan memudahkan orang mendengar anda.

Setelah mengubah beberapa tetapan, klik "Terapkan" dan uji mikrofon anda sekali lagi untuk melihat apakah ini membantu.

Akhirnya, klik ke tab "Peningkatan". Tab ini mungkin tidak tersedia — bergantung pada perkakasan audio dan pemacu PC anda.

Sekiranya terdapat pilihan "Penindasan Kebisingan" atau "Pembatalan Kebisingan", aktifkan. Pilihan lain di sini juga dapat membantu mengurangkan kebisingan latar belakang - misalnya, pada PC yang kami uji, terdapat pilihan "Pembatalan Gema Akustik" yang akan membantu mengurangkan gema yang disebabkan oleh pembesar suara jika anda tidak memakai fon kepala.

Klik "OK" untuk menyimpan perubahan anda dan menutup tetingkap.

BERKAITAN: Cara Menyiapkan dan Menguji Mikrofon di Windows 10

Gunakan Perisian atau Ciri Pembatalan Kebisingan

Alat komunikasi yang popular memperoleh ciri penghapusan bunyi yang semakin canggih yang berfungsi pada panggilan. Beberapa program perisian berjanji untuk menghilangkan kebisingan latar semasa merakam sebarang aplikasi di PC anda. Berikut adalah beberapa alat yang boleh anda gunakan:

  • Google Meet: Google menambahkan pembatalan bunyi ke Google Meet pada 22 April 2020. Google Meet secara automatik akan menyaring kebisingan latar belakang.
  • Zum: Zum mempunyai penyekat kebisingan latar belakang terbina dalam yang diaktifkan secara lalai. Untuk memeriksa pilihan ini, buka tetingkap tetapan Zoom dari menu, pilih "Audio" di bar sisi, dan klik butang "Lanjutan". Anda akan melihat ciri "Tekankan Latar Belakang Persistent Noise," "Suppress Intermittent Background Noise", dan "Echo pembatalan" Ciri-ciri pemprosesan audio ini diset ke "Auto" secara lalai, tetapi anda boleh mematikannya atau menyesuaikannya menjadi lebih agresif.

  • NVIDIA RTX Voice: Dengan aplikasi NVIDIA RTX Voice yang terpasang, anda dapat mengaktifkan fitur "Remove Noise Background" yang menggunakan pembelajaran mesin dan kekuatan GPU NVIDIA untuk menghilangkan kebisingan latar belakang dari mikrofon anda dalam aplikasi apa pun di sistem anda. Menurut NVIDIA, perisian ini hanya berfungsi pada sistem dengan GPU NVIDIA RTX. Walau bagaimanapun, Ars Technica melaporkan bahawa ia boleh berfungsi pada PC dengan perkakasan grafik NVIDIA yang lebih tua juga.
  • Discord: Discord kini mempunyai kekuatan ciri penghapusan bunyi bawaan oleh Krisp.ai. Untuk mengaktifkannya semasa berbual suara, klik butang Noise Suppression di kiri bawah bar sisi Discord dan aktifkan "Noise Suppression."

Krisp.ai, tersedia dalam Discord secara percuma, juga menawarkan produk perisian yang dapat memungkinkan pembatalan bunyi dalam aplikasi apa pun — seperti perisian RTX Voice NVIDIA, tetapi untuk PC tanpa. Ia mempunyai peringkat percuma yang menawarkan pembatalan kebisingan selama 120 minit secara percuma setiap minggu, tetapi anda perlu membayar $ 3.33 sebulan selepas itu.

Banyak aplikasi persidangan video lain juga mempunyai ciri pembatalan bunyi bawaan. Anda mungkin dapat mengkonfigurasinya dari tetingkap tetapan aplikasi. Sekiranya anda menggunakan alat persidangan video kuno yang tidak mempunyai pembatalan bunyi bawaan, organisasi anda mungkin lebih baik beralih ke penyelesaian moden yang berlaku.

Pertimbangkan Mikrofon yang Membatalkan Bunyi

Sekiranya tidak ada yang berfungsi dengan baik, anda mungkin memerlukan mikrofon yang lebih baik. Beberapa mikrofon dirancang untuk menyaring atau mengurangkan kebisingan persekitaran. Sebagai contoh, mereka mungkin mempunyai dua mikrofon yang terpasang — mikrofon utama untuk merakam suara anda dan mikrofon sekunder untuk merakam bunyi persekitaran. Mereka kemudian dapat menyaring kebisingan persekitaran. Mereka sering dipasarkan sebagai "mikrofon yang membatalkan kebisingan."

Walaupun anda tidak mengambil mikrofon yang dirancang khusus untuk itu, mikrofon berkualiti lebih baik mungkin merupakan peningkatan besar dalam kualiti audio daripada mikrofon komputer riba terpasang atau alat dengar lama yang pernah anda gunakan.

BERKAITAN: 6 Aplikasi Persidangan Video Percuma Terbaik