Apakah Jenis Kabel Ethernet (Cat5, Cat5e, Cat6, Cat6a) yang Perlu Saya Gunakan?

Tidak semua kabel Ethernet dibuat sama. Apa perbezaannya, dan bagaimana anda tahu mana yang harus anda gunakan? Mari lihat perbezaan teknikal dan fizikal dalam kategori kabel Ethernet untuk membantu kami membuat keputusan.

Kabel Ethernet dikelompokkan ke dalam kategori bernombor berurutan ("kucing") berdasarkan spesifikasi yang berbeza; kadang kala kategori ini dikemas kini dengan penjelasan lebih lanjut atau standard pengujian (mis. 5e, 6a). Kategori-kategori ini adalah bagaimana kita dapat dengan mudah mengetahui jenis kabel yang kita perlukan untuk aplikasi tertentu. Pengilang diminta mematuhi piawaian, yang menjadikan hidup kita lebih mudah.

Apa perbezaan antara kategori dan bagaimana anda dapat mengetahui kapan menggunakan kabel tanpa pelindung, terlindung, terdampar, atau padat? Teruskan membaca untuk pencerahan seperti kucing.

Perbezaan teknikal

Perbezaan spesifikasi kabel tidak semudah dilihat seperti perubahan fizikal; jadi mari kita lihat apa yang dilakukan dan tidak disokong oleh setiap kategori. Berikut adalah carta untuk rujukan semasa memilih kabel untuk aplikasi anda berdasarkan standard untuk kategori tersebut.

Apabila bilangan kategori semakin tinggi, begitu juga kelajuan dan Mhz wayar. Ini bukan kebetulan, kerana setiap kategori membawa pengujian yang lebih ketat untuk menghilangkan crosstalk (XT) dan menambahkan pengasingan antara wayar.

Ini tidak bermaksud pengalaman anda sama. Secara fizikal anda boleh menggunakan kabel Cat-5 untuk kelajuan 1 Gb, dan saya secara peribadi telah menggunakan kabel lebih dari 100 meter, tetapi kerana standardnya belum diuji, anda mungkin akan memperoleh hasil yang bercampur-campur. Hanya kerana anda mempunyai kabel Cat-6, tidak bermaksud anda mempunyai kelajuan rangkaian 1 Gb. Setiap sambungan di rangkaian anda perlu mendukung kecepatan 1 Gb dan dalam beberapa kes, sambungan perlu diberitahu dalam perisian untuk menggunakan kelajuan yang tersedia.

Kabel Kategori 5 disemak semula, dan kebanyakannya diganti dengan, Kabel Kategori 5 Diperbaiki (Cat-5e) yang tidak mengubah apa-apa secara fizikal di dalam kabel, tetapi menerapkan standard pengujian yang lebih ketat untuk crosstalk.

Kategori 6 direvisi dengan Augmented Category 6 (Cat-6a) yang memberikan ujian untuk komunikasi 500 Mhz (dibandingkan dengan Cat-6's 250 Mhz). Frekuensi komunikasi yang lebih tinggi menghilangkan crosstalk asing (AXT) yang membolehkan jangkauan yang lebih lama pada 10 Gb / s.

Perbezaan Fizikal

Oleh itu, bagaimana kabel fizikal menghilangkan gangguan dan membenarkan kelajuan lebih cepat? Ia melakukannya melalui pemintalan dan pengasingan wayar. Memintal kabel dicipta oleh Alexander Graham Bell pada tahun 1881 untuk digunakan pada wayar telefon yang dijalankan di sepanjang talian kuasa sisi. Dia mendapati bahawa dengan memutar kabel setiap 3-4 tiang utiliti, ia mengurangkan gangguan dan meningkatkan jarak. Pasangan berpintal menjadi asas bagi semua kabel Ethernet untuk menghilangkan gangguan antara wayar dalaman (XT), dan kabel luaran (AXT).

Terdapat dua perbezaan fizikal utama antara kabel Cat-5 dan Cat-6, bilangan putaran per cm pada wayar, dan ketebalan sarung.

Panjang pemintalan kabel tidak standard, tetapi biasanya terdapat 1.5-2 putaran per cm di Cat-5 (e) dan 2+ putaran per cm di Cat-6. Dalam satu kabel, setiap pasangan berwarna juga mempunyai panjang putaran yang berbeza berdasarkan nombor perdana sehingga tidak ada dua putaran yang selaras. Jumlah kelainan setiap pasangan biasanya unik untuk setiap pengeluar kabel. Seperti yang anda lihat dalam gambar di atas, tidak ada dua pasangan yang mempunyai jumlah kelainan yang sama setiap inci.

Banyak kabel Cat-6 juga menyertakan nilon spline yang membantu menghilangkan crosstalk. Walaupun spline tidak diperlukan dalam kabel Cat-5, beberapa kilang memasukkannya juga. Dalam kabel Cat-6, spline tidak diperlukan selagi kabel menguji mengikut standard. Dalam gambar di atas, kabel Cat-5e adalah satu-satunya yang mempunyai spline.

Walaupun nilon spline membantu mengurangkan crosstalk dalam wayar, sarung tebal melindungi dari crosstalk dekat (NEXT) dan alien crosstalk (AXT) yang keduanya berlaku lebih kerap apabila frekuensi (Mhz) meningkat. Dalam gambar ini, kabel Cat-5e mempunyai sarung paling tipis, tetapi ia juga satu-satunya yang mempunyai sambungan nilon.

Shielded (STP) vs. Unshielded (UTP)

Kerana semua kabel Ethernet dipintal, pengeluar menggunakan pelindung untuk melindungi kabel dari gangguan. Pasangan berpintal yang tidak dilindungi dapat digunakan dengan mudah untuk kabel antara komputer dan dinding anda, tetapi anda ingin menggunakan kabel terlindung untuk kawasan yang mempunyai gangguan tinggi dan kabel berjalan di luar atau di dalam dinding.

Terdapat cara yang berbeza untuk melindungi kabel Ethernet, tetapi biasanya ia melibatkan meletakkan perisai di sekitar setiap pasangan wayar di kabel. Ini melindungi pasangan dari crosstalk secara dalaman. Pembuatan seterusnya dapat melindungi kabel dari crosstalk asing tetapi menyaring kabel UTP atau STP. Secara teknikal gambar di atas menunjukkan kabel STP yang Disaring (S / STP).

Pepejal vs Terkandas

Kabel Ethernet pepejal dan terdampar merujuk kepada konduktor tembaga sebenar pada pasangan. Kabel pepejal menggunakan sekeping tembaga untuk konduktor elektrik sementara terkandas menggunakan rangkaian kabel tembaga yang dipintal bersama. Terdapat banyak aplikasi berbeza untuk setiap jenis konduktor, tetapi terdapat dua aplikasi utama untuk setiap jenis yang harus anda ketahui.

Kabel terdampar lebih fleksibel dan harus digunakan di meja anda atau di mana sahaja anda mungkin sering menggerakkan kabel.

Kabel pepejal tidak begitu fleksibel tetapi juga lebih tahan lama yang menjadikannya sesuai untuk pemasangan tetap serta luaran dan di dinding.

Sekarang setelah anda mengetahui jenis kabel yang harus anda gunakan, lihat panduan kami untuk membuat kabel Ethernet anda sendiri.