Adakah Memuat turun ROM Permainan Video Retro Sudah Sah?

Tidak ada yang seperti menghidupkan kembali masa kecil anda dengan permainan retro kegemaran anda, tetapi adakah emulator dan ROM sah? Internet akan memberi anda banyak jawapan, tetapi kami berbincang dengan peguam untuk mendapatkan jawapan yang lebih pasti.

Emulator sah untuk memuat turun dan menggunakan, namun, berkongsi ROM yang dilindungi hak cipta dalam talian adalah haram. Tidak ada preseden undang-undang untuk merobek dan memuat turun ROM untuk permainan yang anda miliki, walaupun argumen dapat dibuat untuk penggunaan yang adil.

Untuk mengetahui, kami bertanya kepada Derek E. Bambauer, yang mengajar undang-undang Internet dan harta intelek di University of Arizona's College of Law. Sayangnya, kami mendapati bahawa tidak ada jawapan pasti yang benar-benar ada, kerana hujah-hujah ini belum diuji di mahkamah. Tetapi sekurang-kurangnya kita dapat menghancurkan beberapa mitos yang melayang di luar sana. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai kesahan emulator dan ROM di Amerika Syarikat.

Emulator hampir pasti sah

Mari mulakan dengan perkara mudah. Walaupun anda mungkin pernah mendengar, tidak ada banyak pertanyaan mengenai apakah emulator itu sah. Emulator hanyalah perisian yang dimaksudkan untuk meniru sistem permainan — tetapi kebanyakannya tidak mengandungi kod proprietari. (Sudah tentu ada pengecualian, seperti fail BIOS yang diperlukan oleh emulator tertentu untuk bermain permainan.)

Tetapi emulator tidak berguna tanpa fail permainan — atau ROM — dan ROM hampir selalu merupakan salinan permainan video yang tidak dibenarkan yang dilindungi oleh hak cipta. Di Amerika Syarikat, hak cipta melindungi karya selama 75 tahun, yang bermaksud tidak ada tajuk konsol utama yang akan menjadi domain awam selama beberapa dekad.

Tetapi ROM terdapat di kawasan kelabu, menurut Bambauer.

Kemungkinan Pengecualian untuk ROM: Penggunaan yang Adil

Untuk memulakan: memuat turun salinan permainan yang tidak anda miliki tidak sah. Ia tidak berbeza dengan memuat turun filem atau rancangan TV yang bukan milik anda. "Mari kita anggap saya mempunyai Super Nintendo lama, dan saya suka Super Mario World, jadi saya memuat turun ROM dan memainkannya," kata Bambauer. "Itu pelanggaran hak cipta."

Itu potongan yang cukup jelas, bukan? Dan lebih kurang sesuai dengan bahasa mengenai ROM di laman web Nintendo, di mana syarikat berpendapat bahawa memuat turun ROM apa pun, sama ada anda memiliki permainan atau tidak, adalah haram.

Tetapi adakah pembelaan undang-undang? Mungkin, jika anda sudah memiliki kartrij Super Mario World. Kemudian, menurut Bambauer, anda mungkin dilindungi oleh penggunaan yang adil.

"Penggunaan yang adil adalah standard kabur, bukan peraturan," jelas Bambauer. Dia mengatakan bahawa dia dapat membayangkan beberapa kemungkinan senario yang dapat dipertahankan. "Sekiranya saya memiliki salinan Super Mario World, saya dapat memainkannya kapan pun saya mahu," katanya, "tetapi yang benar-benar ingin saya lakukan ialah memainkannya di telefon atau komputer riba saya." Dalam kes ini, memuat turun ROM boleh dibela secara sah.

"Anda tidak memberikan permainan ini kepada orang lain, anda hanya memainkan permainan yang sudah Anda miliki di telefon anda," kata Bambauer. "Hujahnya ialah tidak ada bahaya pasaran di sini; bahawa ia tidak menggantikan pembelian. "

Sekarang, ini tidak hitam putih; hanya hujah undang-undang yang berpotensi. Dan Bambauer cepat mengakui bahawa itu bukan yang sempurna.

"Ini sama sekali bukan argumen slam dunk," kata Bambauer, "Tapi sama sekali tidak konyol." Lagipun, Nintendo boleh berpendapat bahawa dengan meniru permainan di telefon anda, bukannya membeli port permainan rasmi mereka, mereka kehilangan wang.

Tetapi, walaupun tidak ada preseden khusus untuk permainan, ada di pasar lain. "Dalam industri muzik, semua orang menerima bahawa pergeseran ruang adalah sah," kata Bambauer. Anda dapat melihat di mana perkara ini menjadi rumit.

Bagaimana jika anda merobek ROM anda sendiri?

Hujah umum dalam talian adalah bahawa mengeluarkan ROM dari kartrij yang anda miliki adalah sah, tetapi memuat turun ROM dari web adalah satu kejahatan. Peranti seperti Retrode $ 60 membolehkan sesiapa sahaja mengekstrak permainan Super Nintendo atau Sega Genesis melalui USB, dan menyatakan kesahihannya melalui muat turun sebagai titik penjualan utama. Bagaimanapun, menyalin CD yang anda miliki dengan iTunes atau perisian lain secara umum dianggap sah, sekurang-kurangnya di Amerika Syarikat.

Jadi adakah merobek ROM yang anda miliki berbeza daripada memuat turun ROM? Mungkin tidak, kata Bambauer: "Dalam kedua kes, apa yang anda lakukan adalah membuat salinan tambahan."

Sekarang, Bambauer dapat membayangkan membina argumen tentang bagaimana seseorang itu berbeza daripada yang lain, dan dia mengakui optiknya berbeza. Tetapi dia tidak menyangka kedua-dua situasi itu berbeza, secara sah.

"Saya rasa jika hujahnya, jika saya seorang jurutera yang mahir, saya dapat mengambilnya dan memiliki salinannya," kata Bambauer. "Jika kita menganggap, untuk sesaat, bahawa jika saya melakukan itu akan digunakan secara adil, maka itu tidak seharusnya berbeza."

Berkongsi ROM Tidak Haram Secara Haram

Hujah penggunaan wajar ini berpotensi sangat luas, tetapi ada hadnya. "Masalahnya timbul apabila bukan hanya saya mempunyai salinan, tetapi memberi salinan kepada orang lain," kata Bambauer.

Pertimbangkan industri hiburan. RIAA dan MPAA mendapat lebih banyak keberuntungan untuk mengejar laman web dan orang yang berkongsi muzik, daripada memuat turun. Untuk ROM, ia berfungsi dengan cara yang sama, sebab itulah laman web yang sering berkongsi permainan dimatikan.

"Sebaik sahaja anda mengedarkan ROM, kebanyakan orang yang memuat turunnya mungkin tidak mempunyai salinan permainan yang sah," kata Bambauer. "Maka itu adalah bahaya pasaran, kerana Nintendo harus dapat menjual kepada orang-orang itu."

Oleh kerana itu, mungkin idea yang baik, walaupun anda memiliki permainan, untuk mengelakkan memuat turun ROM dari rangkaian peer-to-peer, tempat anda berkongsi salinan permainan semasa anda memuat turunnya.

Bagaimana Jika Permainan Tidak Sedang Di Pasarkan?

Ramai orang berpendapat dalam talian bahawa jika permainan tidak tersedia di pasaran, memuat turun ROM adalah sah. Lagipun: tidak ada bahaya pasaran jika permainan tidak dijual dalam bentuk digital.

Hujah itu mungkin tidak kedap udara, menurut Bambauer.

"Di satu pihak, tidak ada sejumlah uang yang akan memungkinkan saya mendapatkan salinan permainan ini secara sah," kata Bambauer. "Di sisi lain argumen, ada yang dilakukan oleh Disney." Strategi Disney adalah meletakkan filem klasik "di peti besi" untuk jangka masa panjang. Alih-alih meninggalkan filem secara berterusan di pasaran, mereka secara berkala mengeluarkannya semula, yang meningkatkan permintaan dan meningkatkan penjualan ketika pelepasan itu benar-benar datang.

Syarikat permainan video boleh berpendapat bahawa mereka melakukan perkara yang sama dengan permainan yang belum pernah dirilis, dan bahawa ROM menurunkan nilai pasaran yang berpotensi. "Ini adalah kes dekat," kata Bambauer, "dan belum banyak diuji." Tetapi mereka dapat membuat hujah itu.

Pada masa yang sama, katanya, permainan yang saat ini tidak ada di pasaran berpotensi menjadi bahagian pertahanan yang berguna, terutamanya jika anda memuat turun permainan yang sudah Anda miliki.

"Bagaimanapun, saya tidak dapat membeli salinan, dan saya sudah memiliki salinannya," kata Bambauer, sekali lagi hipotesis. "Jadi seperti memiliki CD, dan merobeknya sendiri."

Semua Ini Hipotesis

Anda mungkin mula melihat corak di sini. ROM adalah kawasan yang kelabu kerana terdapat potensi pertahanan undang-undang di kedua-dua pihak - tetapi tidak ada yang benar-benar menguji hujah-hujah ini sebelumnya. Bambauer tidak dapat menunjuk undang-undang kes khusus mengenai ROM permainan video, dan kebanyakannya hanya mengekstrapolasi dari bidang undang-undang hak cipta Internet yang lain.

Sekiranya satu perkara jelas, ini adalah: jika anda tidak memiliki salinan permainan yang sah, anda tidak mempunyai hak untuk memuat turunnya (ya, walaupun anda menghapusnya setelah 24 jam, atau omong kosong lain ).

Kredit gambar: LazyThumbs, Fjölnir Ásgeirsson, Hades2k, Zach Zupancic, wisekris