10 Alternatif untuk Steam untuk Membeli Permainan PC Murah

Dalam hal pengedaran digital untuk permainan PC, Steam adalah juara yang tidak dapat dipertikaikan, melayani sekitar 2,4 miliar jumlah penjualan permainan pada bulan Mac 2017. Tetapi hanya kerana ia kini memimpin di pasaran tidak berarti anda perlu mengurangi pilihan anda untuk pembelian permainan digital. Berikut adalah 10 alternatif untuk Steam untuk pemain PC, beberapa di antaranya menawarkan keserasian Steam, dan yang sering mengalahkan harganya juga.

Permainan Manusia Hijau

Mungkin yang paling terkenal di antara alternatif Steam indie, Green Man Gaming menawarkan kedai berasaskan web yang menjual kunci digital untuk Steam, Origin, Uplay, Battle.net, dan hampir semua perkara lain. Kedai ini menawarkan harga runcit standard pada kebanyakan tajuk, dengan potongan tambahan untuk pelanggan "VIP" yang menggunakan program kesetiaan EXP (tetapi itu hanya bermaksud anda membuat akaun tetap dalam perkhidmatan). GMG mematuhi pelbagai skema anti-cetak rompak DRM yang dikeluarkan oleh Valve, Blizzard, EA, dan penerbit utama lain, dan tidak menggunakan klien muat turun khusus.

GamersGate

GamersGate (tidak boleh dikelirukan dengan pergerakan GamerGate) adalah perkhidmatan pengedaran digital yang menawarkan campuran kunci permainan lurus dan muat turun langsung untuk tajuk bebas DRM. Walaupun pemilihannya tidak seluas beberapa pesaing - permainan kemudian dari Blizzard, Activision, Square-Enix, dan EA tidak tampil - sistem "Blue Coin" yang unik patut disiasat. Pelanggan memperoleh kredit digital dalam bentuk syiling untuk setiap pembelian, ditambah bonus kecil untuk menyertai komuniti GamersGate, seperti menyiarkan ulasan permainan atau menjawab topik bantuan. Koin Biru kemudian boleh digunakan sebagai ganti wang sebenar untuk sebarang pembelian digital di laman web ini.

OnePlay

Walaupun OnePlay menawarkan antara muka kedai web dan kunci muat turun untuk semua penerbit PC utama, ia juga mempunyai klien Windows khusus yang menawarkan muat turun langsung melalui sistem peer-to-peer syarikat. Sebagai tambahan, OnePlay mempunyai kelebihan unik berbanding kebanyakan kedai lain dalam senarai ini: pilihan permainan PCnya dapat "disewa." Maksudnya, permainan boleh dimuat turun setelah pembayaran sewa kecil dan dimainkan selama 30 hari. Pilihannya agak terhad pada masa ini, tetapi sistem penyewaan membolehkan pemain menjalankan permainan tanpa sambungan Internet yang selalu aktif dan hingga dua mesin. OnePlay menawarkan langganan VIP dengan harga $ 10 sebulan yang memberikan akses terbuka ke perpustakaan besar permainan lama dan indie di PC dan Android.

GOG (Permainan Lama yang Baik)

GOG adalah hab pengedaran digital yang dibuat oleh orang-orang di CD Projekt, pembangun siri Witcher yang terkenal. GOG adalah singkatan dari "Good Old Games," dan seperti yang diharapkan, ia mengkhususkan diri dalam katalog besar permainan lama yang kadang-kadang sukar dicari di perkhidmatan lain. Walaupun GOG telah berkembang menjadi permainan profil tinggi dan indie yang lebih baru sejak akhir-akhir ini, perkhidmatan dan pelanggan muat turun Galaxy-nya 100% bebas DRM. Ini membataskan pemilihan keseluruhan dalam beberapa cara (dan tidak ada kunci Steam yang dapat dimiliki, walaupun permainan lama tersedia di kedai Steam), tetapi harga untuk permainan lama sangat kompetitif.

Direct2Drive

Direc2Drive sebenarnya adalah nenek moyang gedung permainan lama IGN, kini dikalahkan oleh syarikat induk dan dijalankan sebagai perniagaan bebas. Idea utamanya tetap sama seperti sebelumnya: bayar permainan dan muat turunnya dengan segera. Sebilangan besar tajuk di kedai masih menawarkan muat turun langsung melalui antara muka web, walaupun syarikat itu juga menjual permainan utama dengan pengaktifan DRM secara eksklusif di Steam, Origin, Uplay, dan lain-lain. Walaupun Direct2Drive sering menolak permainan individu atau set besar dalam promosi, itu tidak menawarkan program kesetiaan.

Kedai Humble

Lebih dikenali dengan kumpulan permainan "bayar apa yang anda mahukan" tanpa DRM secara berkala, Humble kini menawarkan etalase dalam talian yang lebih tradisional juga. Terdapat fokus yang pasti pada permainan penerbit indie dan kecil di perpustakaan Humble, tetapi ada tawaran dari pemain yang lebih besar seperti Square-Enix dan 2K. 5% daripada harga semua pembelian pergi ke amal permainan video kanak-kanak Child's Play, dengan pilihan untuk 5% lagi untuk amal atau dikembalikan kepada pemain. Sebagai tambahan kepada penjualan langsung di web dan kumpulan berkala, beberapa di antaranya dilengkapi dengan kunci Steam, pilihan langganan bulanan $ 12 memberikan tajuk terpilih yang kemudian dimuat turun oleh pemain pada bila-bila masa.

Gatal.io

Itch.io adalah mengenai india. Walaupun kebanyakan permainan yang ditawarkan di laman web dan pelanggan muat turun percuma (berkat dasar penyerahan terbuka gaya mudah alih), pembangun dapat menambahkan harga pada permainan mereka, dan banyak pembangun bebas yang popular kini menggunakan Itch.io sebagai platform pengedaran utama . Terdapat sifar permainan dari penerbit utama, tetapi sesiapa yang menghargai melihat-lihat melalui koleksi idea yang pelbagai harus mencubanya. Lihat kumpulan permainan yang didiskaunkan jika anda mahukan sesuatu yang sedikit lebih baik.

Kedai Windows

BERKAITAN: Mengapa Anda Tidak Perlu Membeli Rise of the Tomb Raider (dan Permainan PC Lain) dari Kedai Windows

Adakah anda tahu Windows 10 mempunyai gedung permainan bawaan sekarang? Ya, perkara yang mudah dilupakan, kerana aplikasi yang lebih umum di Windows Store yang lebih besar hampir tidak dapat dilihat. Walaupun pemilihan permainan di pasar resmi Microsoft tidak bagus, ada beberapa eksklusif yang tidak dapat dijumpai di kedai lain bersama dengan versi PC dari beberapa permainan mudah alih yang popular. Beberapa tajuk terpilih dapat berkongsi simpanan dan pencapaian di versi Xbox dan PC. Sayangnya platform itu sendiri mempunyai beberapa kesakitan. Tetapi ia ada jika anda mahukannya, saya rasa

Asal

Banyak pemain (termasuk anda yang sebenarnya) ragu untuk mempercayai sistem pengedaran permainan separa eksklusif EA, kerana keberadaannya bermaksud kita tidak dapat memperoleh beberapa judul penerbit terbesar di Steam atau di tempat lain. Tetapi mungkin ada baiknya memeriksa Origin, jika lewat, untuk alasan berikut: satu, terdapat pilihan permainan indie terhad di platform yang tidak diterbitkan oleh EA. Dua, Origin menawarkan pengembalian dana "tanpa pertanyaan yang diajukan" pada permainan selama 24 jam setelah pemasangan, atau 7 hari setelah pembelian. Tiga, Origin sering memberikan salinan digital percuma tajuk lama tetapi terkenal dari perpustakaan penerbitan lama EA. Origin Access, langganan bulanan $ 5, memberikan para pemain pemerintahan secara percuma pada pilihan tajuk lama yang lebih lama dan pratonton percuma permainan yang akan datang. Origin juga berfungsi sebagai komuniti dan platform sembang EA.

Uplay

Uplay Ubisoft pada dasarnya sama dengan Origin, gabungan permainan storefront dan platform sosial / DRM. Tetapi tidak seperti Origin, Ubisoft menawarkan pelepasan utamanya di kedai lain seperti Steam (walaupun pemain biasanya harus memuat turun dan mengaktifkan klien Uplay juga, yang merupakan kegusaran besar). Meski begitu, ia mungkin bernilai memeriksa etalase Uplay sebelum pembelian besar dari Ubisoft: kadang-kadang siaran terbaru mempunyai diskaun kecil yang tidak tersedia di tempat lain, dan ganjaran "Unit" syarikat yang diperoleh dalam permainan dalam tajuk tertentu dapat diperdagangkan untuk barang digital.

Muat turun secara langsung dari Penerbit dan Pembangun

Beberapa pembangun permainan berpandangan ke depan seperti Taleworlds, Mojang, dan Cloud Imperium (serta kebanyakan penerbit MMO) menawarkan permainan secara langsung pembelian di laman web mereka dan menjadi tuan rumah fail permainan sendiri. Oleh kerana ini melupakan etalase berpusat (yang mengambil potongan harga pembelian), harganya sering kali lebih rendah daripada yang seharusnya. Anda mendapatkan permainan anda lebih murah, dan pemaju tidak perlu membayar pengedar — semua orang menang! Pastikan untuk memeriksa dan melihat apakah permainan baru yang anda inginkan ditawarkan untuk pembelian langsung di laman web pembangun, dan ingat bahawa permainan bukan Steam masih boleh ditambahkan ke perpustakaan Steam anda secara manual untuk kemudahan.

Kunci Permainan dari Amazon, Newegg, dan Peruncit Lain

Pada masa ini peruncit web utama akan menjual Steam, Origin, Uplay, Battle.net, dan kod pengaktifan lain seperti barang lain. Amazon, Newegg, GameStop, dan Best Buy semua menjual kod standard yang boleh diakses melalui akaun runcit atau penerimaan e-mel mereka. Pastikan anda berbelanja dengan harga terbaik setelah anda memutuskan pembelian — portal permainan di SlickDeals.net adalah tempat yang baik untuk melihat kod permainan digital yang didiskaunkan di kedai-kedai tertentu.

Ingatlah ke Perbandingan Kedai

Walaupun anda berdedikasi untuk satu platform muat turun permainan seperti Steam, tidak ada alasan untuk membatasi diri dalam hal menjimatkan wang. Laman web perbandingan perbandingan seperti Isthereanydeal.com dapat membantu anda mendapatkan potongan harga pada permainan tertentu yang anda cari, jika ada. Lihat panduan How-To Geek untuk menjimatkan wang pada permainan PC untuk mendapatkan lebih banyak petua.