Bagaimana Mengetahui Mengapa PC Windows Anda Hancur atau Membeku

Komputer terhempas dan membeku. PC Windows anda mungkin juga telah reboot secara automatik. Sekiranya demikian, ia mungkin mengalami layar biru mati ketika anda tidak melihatnya. Langkah pertama dalam menyelesaikan masalah adalah mencari perincian ralat yang lebih spesifik.

BERKAITAN: Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Windows Tidak Booting

Langkah-langkah yang akan kita laksanakan akan membantu anda mempersempit dan mengenal pasti masalah dengan kerosakan atau pembekuan PC anda. Sebagai contoh, alat di sini boleh menuding pemacu peranti tertentu. Ini boleh bermakna bahawa pemacu peranti itu sendiri kereta, atau perkakasan yang mendasari gagal. Walau apa pun, ini akan memberi anda tempat untuk memulakan pencarian. Walau bagaimanapun, langkah-langkah yang kita bahas dalam artikel ini bertujuan untuk mendiagnosis PC di mana anda sekurang-kurangnya dapat memulakan Windows. Sekiranya Windows — atau PC anda sendiri — tidak bermula, lihat panduan kami tentang apa yang harus dilakukan apabila Windows tidak dapat boot.

Periksa Kebolehpercayaan Monitor

BERKAITAN: Reliability Monitor adalah Alat Penyelesaian Masalah Windows Terbaik yang Tidak Anda Gunakan

Monitor Kebolehpercayaan Windows menawarkan antara muka cepat dan mesra pengguna yang memaparkan kerosakan sistem dan aplikasi baru-baru ini. Ia ditambahkan di Windows Vista, jadi ia akan hadir di semua versi Windows moden.

Untuk membukanya, tekan Mula, ketik "kebolehpercayaan," dan kemudian klik pintasan "Lihat sejarah kebolehpercayaan".

Tetingkap Reliability Monitor disusun mengikut tarikh dengan lajur di sebelah kanan mewakili hari-hari terakhir. Anda dapat melihat sejarah peristiwa selama beberapa minggu terakhir, atau anda boleh beralih ke paparan mingguan. Lajur untuk setiap hari menunjukkan peristiwa yang direkodkan untuk hari itu.

Sekiranya Windows hancur atau membeku, anda akan melihat bulatan merah dengan "X" yang mewakili kegagalan. Klik lajur hari itu dan anda akan melihat lebih banyak maklumat di bahagian bawah. Kejadian kritikal biasanya adalah perkara yang sebenarnya anda cari di sini, tetapi maklumat lain juga berguna. Sebagai contoh, sejarah akan ditunjukkan ketika anda memasang perisian, jadi anda mungkin dapat melihat apakah kerusakan mulai berlaku setelah pemasangan aplikasi tertentu.

Sekiranya anda melihat acara menarik disenaraikan, klik dua kali untuk membuka tetingkap perincian dengan lebih banyak maklumat. Di sini, kita dapat melihat bahawa Windows menghadapi masalah bermula kerana masalah dengan cakera keras.

Anda boleh menggunakan pautan "Periksa penyelesaian semua masalah" di bahagian bawah tetingkap untuk mendapatkan bantuan. Namun, menurut pengalaman kami, ciri ini tidak begitu berguna dan jarang menemui penyelesaian sebenar. Dalam senario kes terbaik, mungkin menyarankan anda memasang pemacu perkakasan yang dikemas kini.

Sungguh, Monitor Kebolehpercayaan lebih berguna untuk memberi anda idea tentang kapan kemalangan atau peristiwa besar lain berlaku, melihat peristiwa lain yang mengelilingi kemalangan tersebut, dan memulakan penyempitan kemungkinan penyebabnya.

BERKAITAN: Menggunakan Event Viewer untuk Menyelesaikan Masalah

Sekiranya anda tertanya-tanya, Reliability Monitor mengambil datanya dari log peristiwa yang sama dengan yang digunakan oleh Event Viewer yang dihormati. Oleh itu, jika anda lebih selesa menggunakan Event Viewer, anda boleh mendapatkan semua maklumat yang sama.

Lihat Perincian Blue Screen Crash Dump

BERKAITAN: Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Skrin Kematian Biru

Apabila Windows menghadapi kesalahan skrin biru, ia membuang fail memori ke fail tempatan yang kadang-kadang mengandungi maklumat berguna untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Untuk kaedah yang mudah digunakan untuk memeriksa ini, kami mencadangkan utiliti BlueScreenView percuma NirSoft. Alat ini memaparkan senarai fail dump yang disimpan. Anda boleh mengklik mana-mana fail pembuangan untuk melihat maklumat yang terdapat di dalamnya. Khususnya, mesej di lajur "Bug Check String" dan "Bug Check Code" berguna. Ini menunjukkan mesej yang sama yang dipaparkan di skrin anda ketika layar biru itu sendiri muncul. Cari mesej atau kod dalam talian dan anda akan sering mendapat maklumat yang dapat membantu anda mengenal pasti dan menyelesaikan masalah sebenar anda.

Senarai pemacu di bahagian bawah tetingkap mungkin juga berguna. Sebagai contoh, skrin biru secara konsisten dapat melibatkan fail pemacu tertentu, seperti pemacu perkakasan grafik anda. Ini mungkin menunjukkan ada masalah dengan pemacu khusus itu. Atau, pemacu khusus itu mungkin rosak kerana perkakasan yang mendasarinya sendiri rosak. Walau bagaimana pun, ia dapat menolong anda ke arah yang lebih khusus.

Tetapi Mengapa Ia Hancur?

Alat di atas dapat membantu anda mengatasi masalah anda. Dengan adanya mesej kerusakan tertentu dari layar biru di tangan, sekurang-kurangnya anda dapat melakukan carian web untuk mengetahui apa yang mungkin berlaku. Ini adalah titik permulaan yang jauh lebih baik daripada mencari maklumat umum mengenai mengapa komputer rosak atau membeku.

Sekiranya komputer anda hancur atau membeku sekali, jangan letakkannya. Tidak ada yang benar-benar sempurna — pepijat pada Windows atau pemacu perkakasan boleh menyebabkan kerosakan itu, dan anda mungkin tidak akan melihatnya lagi. Sekiranya komputer anda hancur secara berkala dan konsisten, sudah tiba masanya untuk menggulung lengan baju anda dan mula mengetahui masalahnya.

BERKAITAN: 10+ Alat Sistem Berguna Tersembunyi di Windows

Alat Diagnostik Memori yang dibina di dalam Windows juga dapat membantu. Ia menguji memori anda untuk memastikan semuanya berfungsi dengan baik. Sekiranya memori anda rosak, ini boleh menyebabkan ketidakstabilan sistem dan skrin biru.

Pada akhirnya, mustahil untuk memberi nasihat yang akan menyelesaikan setiap masalah. Alat ini dapat membantu anda menyempitkan masalah anda kepada mesej ralat atau pemacu perkakasan yang lebih spesifik, memberi anda titik permulaan untuk menyelesaikan masalah. Tetapi tidak semua masalah dapat diselesaikan dengan beberapa langkah penyelesaian masalah. Komputer anda mungkin menghadapi masalah perkakasan dan mungkin tidak ada yang dapat anda lakukan selain daripada mengganti atau memperbaiki perkakasan itu sendiri. Apabila Windows menjadi lebih stabil, sistem biasa membeku dan skrin biru sering menunjukkan masalah perkakasan yang mendasari.