Terminal Windows Baru Sedia; Inilah Sebabnya Hebat

Terminal Windows baru Microsoft akhirnya stabil. Windows akhirnya mempunyai persekitaran terminal yang lebih moden termasuk ciri seperti tab, panel pemisah, pelbagai jenis sesi, dan tetapan yang membolehkan anda mengkonfigurasi semuanya dari pintasan papan kekunci hingga latar belakang GIF animasi.

Akhirnya, Terminal Yang Lebih Moden Untuk Windows

Pada Build 2020 pada 19 Mei 2020, Microsoft mengumumkan bahawa Terminal Windows yang baru stabil dan "siap untuk penggunaan perusahaan." Terminal Windows versi 1.0 ada di sini. Ia pada awalnya diumumkan pada Build 2019, dan Microsoft bahkan menyiapkan video yang menarik untuk menjual betapa hebatnya.

Terminal Windows baru dilengkapi dengan ciri-ciri berguna. Selain itu, teras persekitaran konsol telah dimodenkan. Windows 10 mempunyai persekitaran terminal bawaan yang berkaitan dengan keserasian ke belakang, jadi perubahan ini tidak dapat terjadi pada persekitaran konsol bawaan Windows 10.

Dengan Terminal Windows yang baru, Microsoft dapat membuat perubahan seperti susun atur teks yang lebih moden dan mesin rendering dengan percepatan GPU dan sokongan untuk teks Unicode — anda bahkan dapat menggunakan emoji di Terminal. Salin dan Tampal "hanya berfungsi" apabila anda menekan Ctrl + C dan Ctrl + V. Bahkan ada fon baru, yang diberi nama Cascadia Code.

Anda boleh memuat turun Terminal Windows dari Kedai Microsoft. Anda juga boleh mendapatkan kod sumber di GitHub. Ya, Terminal Windows baru bahkan sumber terbuka.

Tab, Akhirnya!

Windows akhirnya mempunyai persekitaran baris perintah dengan tab terbina dalam. Untuk membuka tab baru setelah melancarkan Terminal, cukup klik butang “+” pada bar tab atau tekan Ctrl + Shift + T.

Anda boleh menggunakan pintasan papan kekunci yang biasa untuk bergerak di tab, seperti Ctrl + Tab untuk beralih ke tab di sebelah kanan dan Ctrl + Shift + Tab untuk beralih ke tab di sebelah kiri. Ctrl + Shift + W akan menutup tab semasa.

Anda boleh menyeret dan melepaskan tab untuk menyusunnya semula pada bar tab juga.

PowerShell dan Linux di Tetingkap Sama

Secara lalai, Terminal akan membuka tab PowerShell. Tetapi ia menyokong banyak jenis persekitaran shell. Anda kini boleh mempunyai pelbagai jenis lingkungan shell di tetingkap yang sama.

Sekiranya anda mengklik anak panah di sebelah kanan butang Tab Baru, anda akan melihat senarai sesi yang boleh anda buka: Windows PowerShell, Command Prompt, distribusi Linux seperti Ubuntu (jika anda memasangnya dengan Windows Subsistem untuk Linux), dan Shell Azure Cloud Microsoft.

Dengan klien SSH bawaan Windows 10, anda juga boleh memulakan sesi SSH dari Terminal Windows dengan mudah.

Bahagian Berpisah untuk Pelbagai Kerang sekaligus

Tab sangat bagus, tetapi bagaimana jika anda ingin melihat pelbagai persekitaran shell sekaligus? Di situlah terdapatnya ciri Panel Windows Terminal.

Untuk membuat panel baru, tekan Alt + Shift + D. Terminal akan membahagikan panel semasa menjadi dua dan memberi anda yang kedua. Klik tetingkap untuk memilihnya. Anda boleh mengklik panel dan tekan Alt + Shift + D untuk terus membelahnya.

Panel ini dihubungkan ke tab, jadi anda dapat dengan mudah memiliki beberapa persekitaran multi-panel di tetingkap Terminal Windows yang sama dan beralih di antara mereka dari bar tab.

Berikut adalah beberapa pintasan papan kekunci lain untuk bekerja dengan panel:

 • Buat panel baru, membelah secara mendatar : Alt + Shift + - (Alt, Shift, dan tanda minus)
 • Buat panel baru, membelah secara menegak : Alt + Shift ++ (Alt, Shift, dan tanda tambah)
 • Alihkan fokus panel : Alt + Kiri, Alt + Kanan, Alt + Bawah, Alt + Atas
 • Ubah saiz panel fokus : Alt + Shift + Kiri, Alt + Shift + Kanan, Alt + Shift + Bawah, Alt + Shift + Naik
 • Tutup panel : Ctrl + Shift + W

Ini adalah hotkey lalai, dan anda boleh mengubahnya jika anda mahu.

Zum Lebih Baik

Sistem rendering teks baru itu bermaksud zoom yang lebih lancar dan lebih baik. Untuk memperbesar dan memperbesar atau mengecilkan teks di terminal, tahan Ctrl dan putar roda tetikus.

Dalam lingkungan konsol bawaan Windows 10, seperti yang dilihat pada tetingkap PowerShell dan Prompt Perintah standard, ini akan mengubah ukuran teks sambil juga mengubah ukuran tetingkap. Di Terminal baru, ia hanya mengubah ukuran teks dan membiarkan ukuran tetingkap sahaja.

Kelegapan Latar Belakang Berkilat

Terminal Windows yang baru juga menawarkan kelegapan latar belakang. Tahan Ctrl + Shift dan tatal ke bawah dengan roda tetikus untuk menjadikan tetingkap semakin lut. Warna latar belakang desktop anda — atau apa sahaja yang ada di belakang Terminal — akan meninjau dengan kesan gaya Windows “Acrylic”.

Ini hanya berfungsi apabila aplikasi difokuskan — jadi, ketika anda meninggalkan Alt + Tab, Terminal akan mempunyai latar belakang yang kuat sehingga anda Alt + Tab kembali.

Praktikal atau tidak, ini adalah ciri yang dimiliki pengguna Linux dan Mac selama bertahun-tahun. Sekarang, ia juga dimasukkan ke dalam aplikasi terminal Windows utama.

Begitu Banyak Tetapan: Ikatan Utama, Skema Warna, Latar Belakang dan Banyak Lagi

Terminal Windows dipenuhi dengan pilihan penyesuaian yang boleh anda ubah. Untuk mengaksesnya, klik anak panah ke bawah di sebelah kanan butang Tab Baru dan pilih "Tetapan."

Anda akan melihat fail JSON berasaskan teks yang penuh dengan pilihan. Sebagai alat pembangun, Terminal Windows pada masa ini membuat anda mengkonfigurasi pilihan ini dengan mengubah fail teks dan bukan dengan antara muka grafik.

Pilihan yang tersedia yang boleh anda ubah dalam fail Settings.json termasuk:

 • Pengikatan kunci yang boleh dikonfigurasi : Anda boleh mengikat pintasan papan kekunci kepada tindakan atau menukar pintasan papan kekunci lalai.
 • Skema warna : Tukar skema warna (tema) persekitaran terminal. Berikut adalah senarai skema warna yang disertakan.
 • Profil : Buat profil yang berbeza yang akan muncul di bawah butang Tab Baru. Anda dapat menyesuaikan perintah yang dilaksanakan ketika anda memulakan lingkungan baris perintah dan menetapkan fon dan skema warna khusus untuk setiap sesi.
 • Latar belakang khusus : Anda dapat menetapkan gambar latar khusus untuk sesi. Sebagai contoh, anda boleh mengubah sesi Ubuntu anda sehingga mempunyai gambar latar belakang bertema Ubuntu.
 • Latar belakang GIF animasi : Anda bahkan boleh menetapkan GIF animasi sebagai latar belakang tersuai anda.
 • Pemilihan profil lalai : Pilih profil yang ingin anda lancarkan secara lalai semasa anda melancarkan Terminal Windows atau klik butang Tab Baru. Sebagai contoh, anda boleh memilih sesi Linux dan bukannya PowerShell.

Microsoft mempunyai panduan untuk mengedit fail tetapan JSON Terminal Windows serta daftar semua pilihan yang dapat Anda tambahkan ke file tersebut. Anda akan mendapat lebih banyak pilihan yang tidak kami bahas di sini dalam senarai itu.

Tidak seperti persekitaran Command Prompt, PowerShell, dan Linux Bash shell pada Windows 10, Terminal Windows akhirnya dipenuhi dengan pilihan yang diinginkan oleh pembangun — yang telah dijumpai pada sistem operasi lain seperti Mac dan Linux selama bertahun-tahun.