Cara Membuat Janji Temu Apple Store atau Genius Bar

Mungkin anda mempunyai skrin iPhone yang retak atau MacBook Pro anda tidak dicas dengan betul. Apa pun masalah anda, ada aplikasi untuk itu! Sekiranya anda memerlukan sokongan teknikal atau pembaikan untuk peranti Apple anda, dengan mudah membuat janji temu perkhidmatan dari iPhone anda.

Pasti, anda hanya boleh merebut peranti yang sudah rosak dan menuju ke kedai Apple. Tetapi anda akan sampai ke sana, beri mereka nama anda, dan kemudian tunggu sehingga janji temu tersedia. Bergantung pada kesibukan mereka, itu boleh memakan masa - kadang-kadang berjam-jam. Lebih senang membuat temu janji terlebih dahulu. Dan anda boleh melakukannya terus dari iPhone atau iPad anda, atau di mana-mana penyemak imbas web.

Cara Membuat Temujanji Bar Genius dari iPhone atau iPad anda

Dengan andaian iPhone atau iPad anda masih berfungsi (atau anda mempunyai alat ganti), anda boleh membuat janji temu di Apple Store langsung dari peranti anda.

Sekiranya anda belum memilikinya, muat turun aplikasi Sokongan Apple dari App Store.

Luncurkan aplikasi, dan ketuk butang "Bermula" di layar Selamat Datang.

Di halaman Dapatkan Sokongan, anda akan melihat senarai semua peranti dan perkhidmatan Apple anda.

Catatan: Anda hanya boleh membuat janji temu secara peribadi untuk sokongan perkakasan. Untuk mendapatkan bantuan dalam mengatur produk dan perkhidmatan, pilih pilihan untuk memanggil atau berbual dengan Sokongan Apple, atau masuk ke Kedai Apple tempatan anda.

Tinjau senarai, dan pilih peranti yang anda ingin dapatkan bantuannya. Atau taipkan masalah anda ke bar carian.

Ikuti arahan untuk memilih masalah anda.

 

Pilihan sokongan yang disyorkan anda akan ditunjukkan di bahagian atas skrin. Di bawah sepanduk Bawa Masuk Untuk Pembaikan, ketuk butang "Cari Lokasi Sekarang".

Dalam beberapa kes, Apple mengarahkan anda untuk menelefon, menghantar e-mel, atau berbual dengan sokongan terlebih dahulu, jadi anda mungkin perlu melakukan penggalian untuk mencari pilihan untuk membuat janji temu dengan Bar Genius.

Sekiranya anda tidak melihat menu Bawa Masuk Untuk Pembaikan, ia mungkin tersembunyi. Ketik pautan "Lihat Semua". Pada skrin Semua Pilihan Sokongan, ketuk pilihan "Bawa Masuk Untuk Pembaikan".

 

Pada skrin berikut, anda akan melihat senarai Kedai Apple yang berdekatan di mana anda boleh membuat janji temu dengan Bar Genius. Lokasi yang paling dekat dengan anda disenaraikan terlebih dahulu.

Anda juga dapat mengetuk butang "Peta" di bahagian atas layar untuk melihat lokasi Apple Store yang berdekatan di peta.

Pilih lokasi di mana anda ingin membuat janji temu, dan kemudian pilih tarikh dan masa yang sesuai untuk anda.

Pada halaman Ringkasan, periksa butiran janji temu anda. Apabila anda berpuas hati, ketuk butang "Pesan" di bahagian bawah skrin.

Sebelum anda membuat janji temu, pastikan anda membaca arahan Apple untuk menyediakan peranti anda untuk diservis. Yang paling penting, anda mahu membuat sandaran peranti anda untuk mengelakkan kehilangan data.

BERKAITAN: Apa yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Sandaran iPhone dan iPad

Cara Membuat Temujanji Bar Genius dari Penyemak Imbas Web Anda

Sekiranya iPhone atau iPad anda rosak (atau anda tidak memilikinya) dan anda tidak dapat menggunakan aplikasi Apple Support, jangan risau! Anda juga boleh membuat janji temu dalam talian menggunakan Mac atau peranti lain dengan sambungan Internet.

Buka penyemak imbas anda dan pergi ke laman web Sokongan Apple. Taipkan masalah sokongan anda ke bar carian, atau klik peranti atau perkhidmatan yang anda perlukan.

Klik pautan "Mulakan Permintaan Pembaikan Hari Ini".

Klik butang "Bawa Masuk Untuk Pembaikan", dan kemudian ikuti arahan untuk membuat janji temu.

Cara Menghantar Peranti Anda

Sekiranya anda lebih suka mengelakkan pergi ke Kedai Apple (atau anda tidak mempunyai yang berdekatan), anda juga boleh menghantar peranti anda untuk diperbaiki. Dengan pilihan ini, Apple akan membantu anda mengatur penghantaran ke Pusat Pembaikan Apple yang berdekatan. Walaupun pilihan ini menjimatkan perjalanan anda ke Kedai Apple, perlu diingat, pembaikan mungkin memerlukan waktu hingga lima hari bekerja. Ingatlah untuk membuat sandaran dan mengelap peranti anda sebelum menghantarnya ke Apple.

Kredit gambar: ymgerman / Shutterstock