Cara Menggunakan Perintah DIR di Windows

Perintah DIR adalah fungsi Windows Command Prompt yang kuat yang menyenaraikan semua fail dan subdirektori yang terdapat dalam direktori tertentu. Perintah DIR juga menawarkan beberapa suis yang membuka beberapa fungsi yang kuat. Mari kita lihat.

Suis Perintah DIR

Anda boleh menggunakan DIRperintah itu sendiri (cukup ketik "dir" di Prompt Perintah) untuk menyenaraikan fail dan folder dalam direktori semasa. Untuk memperluas fungsi itu, anda perlu menggunakan pelbagai suis, atau pilihan, yang berkaitan dengan perintah.

Paparan Berdasarkan Atribut Fail

Anda dapat menambahkan "/ A" diikuti dengan kode huruf setelah perintah DIR untuk menampilkan file dengan atribut tertentu. Kod surat ini merangkumi:

 • D: Memaparkan semua direktori dalam laluan semasa
 • R: Memaparkan fail baca sahaja
 • H: Memaparkan fail tersembunyi
 • J: Fail yang siap diarkibkan
 • S: Fail sistem
 • Saya: Bukan fail yang diindeks kandungan
 • L: Titik ulangan

Oleh itu, sebagai contoh, untuk hanya memaparkan direktori di jalan semasa, anda taipkan arahan berikut dan tekan Enter:

dir / iklan

Anda juga boleh menggabungkan kod tersebut. Sebagai contoh, jika anda ingin menunjukkan hanya fail sistem yang juga tersembunyi, anda boleh menggunakan arahan berikut:

dir / abu

Anda juga dapat menambahkan “-” (tolak) di depan salah satu kod huruf tersebut untuk menentukan bahawa perintah DIR tidak menunjukkan jenis fail tersebut. Jadi, sebagai contoh, jika anda tidak mahu melihat direktori dalam hasilnya, anda boleh menggunakan arahan ini:

dir / iklan

Satu lagi petua: Daripada memadamkan suis utama dan kod huruf sama seperti yang kami lakukan dalam contoh kami, anda boleh menggunakan titik dua untuk memisahkan suis dari kod pilihannya. Seperti ini:

dir / a: d

Ia dapat membuat sesuatu menjadi lebih mudah untuk dihuraikan, tetapi sepenuhnya pilihan.

Paparkan Hasil yang dilucutkan

Dengan menggunakan /bsuis dengan perintah DIR menghilangkan semua maklumat berlebihan, hanya menampilkan nama folder dan fail dalam direktori semasa dan bukan atribut seperti ukuran fail dan cap waktu. Taipkan arahan berikut untuk membuatnya berfungsi:

dir / b

Paparan Menggunakan Pemisah Ribuan

Dalam versi Windows moden, Prompt Perintah menunjukkan sebilangan besar dipisahkan dengan koma (jadi: 25,000 dan bukannya 25000). Ini tidak selalu berlaku. Dalam versi lama, anda harus menggunakan /csuis untuk menunjukkan koma tersebut.

Mengapa perlu menyertakannya di sini jika sudah menjadi lalai? Kerana jika atas sebab apa pun anda  tidak mahu menunjukkan koma tersebut, anda boleh menggunakan suis ini bersama dengan tanda “-” tolak:

dir / -c

Paparkan Hasil dalam Lajur

Anda boleh menggunakan /Dsuis untuk memaparkan hasil dalam dua lajur dan bukannya satu lajur. Apabila anda memaparkan hasil dengan cara ini, Prompt Perintah tidak menunjukkan maklumat fail tambahan (ukuran fail dan sebagainya) —hanya nama fail dan direktori.

dir / D

Paparkan Hasil dalam Huruf Kecil

The /Lsuis memaparkan semua nama fail dan folder sebagai huruf kecil.

dir / L

Paparkan Hasil Nama Fail di Kanan Jauh

Secara lalai, Command Prompt memaparkan nama fail di paling kanan. The /Nsuis digunakan untuk digunakan untuk mencapai kesan ini. Sekarang, anda dapat menggunakannya bersama dengan “-” (minus) untuk menampilkan nama fail di paling kiri sebagai gantinya.

dir / -N

Paparkan Hasil dalam Urutan Tersusun

Anda dapat menggunakan /O suis diikuti dengan kode huruf untuk menampilkan hasil direktori yang disusun dengan berbagai cara. Kod huruf tersebut merangkumi:

 • D: Susun mengikut tarikh / masa. Penyertaan lama muncul pertama.
 • E: Susun mengikut peluasan fail mengikut urutan abjad.
 • G: Isih dengan menyenaraikan folder terlebih dahulu, kemudian fail.
 • N: Susun mengikut nama fail / folder mengikut urutan abjad.
 • S: Susun mengikut saiz fail, terkecil hingga terbesar.

Jadi, sebagai contoh, anda boleh menggunakan perintah berikut untuk menyusun hasil mengikut masa dan tarikh, dengan entri lama muncul pertama:

dir / OD

Anda juga boleh menambahkan "-" (tolak) sebelum salah satu pilihan di atas untuk membalikkan urutan. Jadi, sebagai contoh, jika anda ingin menyusun fail mengikut masa dan tarikh dengan entri yang lebih baru muncul terlebih dahulu, anda boleh menggunakan arahan ini:

dir / OD

Paparkan Hasil Satu Halaman pada Satu Masa

Beberapa direktori mempunyai beratus-ratus atau ribuan fail. Anda dapat menggunakan /Psuis untuk meminta Prompt menjeda hasil setelah memaparkan setiap layar. Anda mesti menekan kekunci untuk terus melihat halaman hasil seterusnya.

dir / P

Paparkan Metadata

Menggunakan /Qsuis pada perintah DIR memaparkan metadata yang terikat pada fail dan direktori, bersama dengan perincian pemilikan.

dir / Q

Paparkan Aliran Data Alternatif (ADS)

Yang /Rmemaparkan suis sebarang data alternatif sungai (ADS) yang fail mungkin mengandungi. ADS adalah ciri sistem fail NTFS yang membiarkan fail mengandungi metadata tambahan untuk mencari fail mengikut pengarang dan tajuk.

dir / R

Paparkan Semua Fail dan Folder dan Segalanya di dalamnya

Anda boleh menggunakan /Ssuis untuk menunjukkan secara berkala semua fail dan folder di dalam direktori semasa. Ini bermaksud semua fail dan folder di setiap subdirektori, semua fail dan folder di subdirektori tersebut, dan sebagainya. Bersedia untuk  banyak  hasil.

dir / S

Hasil Paparan Disusun mengikut Masa

Menggunakan /Tsuis bersama dengan kod huruf membolehkan anda menyusun hasil berdasarkan cap waktu berbeza yang berkaitan dengan fail dan folder. Kod surat ini merangkumi:

 • J: Masa item terakhir diakses.
 • C: Masa item itu dibuat.
 • W: Masa item terakhir ditulis. Ini adalah pilihan lalai yang digunakan.

Jadi, sebagai contoh, untuk menyusun hasil berdasarkan item dibuat, anda boleh menggunakan arahan berikut:

dir / TC

Paparkan Hasil dalam Format Lebar

The /Wsuis adalah sama dengan /D(yang menunjukkan tiang), tetapi sebaliknya, ia menyusun keputusan dalam format lebar mendatar.

dir / W

Paparkan Nama Fail Nama Ringkas

Yang /Xmenunjukkan suis nama pendek fail apabila nama lama tidak mematuhi 8.3 peraturan penamaan.

dir / X

Paparkan Halaman Bantuan Untuk DIR

Menggunakan /?suis memaparkan maklumat berguna mengenai arahan DIR, termasuk penerangan ringkas mengenai semua suis yang telah kita bicarakan.

Contoh Perintah DIR

Baiklah, sekarang anda tahu mengenai suis dan pilihan yang berkaitan dengan arahan DIR. Mari kita lihat beberapa contoh dunia nyata untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik mengenai bagaimana anda boleh mula menggunakannya.

dir Perintah mudah  mengembalikan senarai semua fail dan folder di direktori semasa anda berada.

Menjalankan perintah berikut menunjukkan semua fail sistem di dalam jalan semasa anda dengan menggunakan atribut "s":

dir / a: s

Tetapi bagaimana jika anda ingin melihat semua fail jenis tertentu dalam semua folder seterusnya dari jalan semasa anda. Itu mudah, jalankan arahan yang sangat pantas dan berguna ini:

dir \ *. mp3 / s

Anda boleh mengganti bahagian ".mp3" dengan format fail apa pun yang anda cari.

Asterisk berfungsi sebagai wildcard, mengatakan "cari apa-apa dengan format fail .mp3 di akhir" sementara "/ s" secara berulang-ulang melihat semua folder dalam jalur semasa anda.

BERKAITAN: Pencarian Trik Prompt Perintah Ini Lebih Cepat Daripada Penjelajah Windows

Sekarang, anda mungkin menyedari bahawa hasilnya BANYAK. Hampir terlalu banyak untuk dibaca sebelum mereka menatal dari skrin. Di sinilah kita dapat menggunakan suis jeda untuk memberi anda peluang untuk membacanya. Untuk melakukan itu, ubah perintah seperti ini:

dir \ *. mp3 / s / p

Trik lain yang ditawarkan oleh Prompt Perintah disebut piping. Anda boleh menggunakan watak ">" untuk mengirim hasil satu perintah ke tempat atau perkhidmatan lain. Contoh yang baik adalah menghantar semua hasil anda ke fail teks. Anda kemudian boleh menelusuri kemudian atau mengimportnya ke dalam jenis dokumen lain. Untuk melakukannya, anda boleh menggunakan arahan:

dir \ *. mp3 / s </b> nama fail.txt

BERKAITAN: Cara Mencetak atau Menyimpan Penyenaraian Direktori ke Fail di Windows

Kami menambahkan /bsuis di sana untuk hanya mengeluarkan nama fail sendiri, tanpa butiran lain. Simbol yang lebih besar akan mengubah semua yang biasanya ditunjukkan dalam hasil anda terus ke fail.

Terdapat banyak lagi kombinasi dan penggunaan untuk perintah DIR, tetapi ini harus menjadi titik permulaan yang baik untuk membantu anda memahami asas-asasnya.