Cara Membaiki Fail Sistem Windows yang rosak dengan Perintah SFC dan DISM

Alat Pemeriksa Fail Sistem yang terdapat di dalam Windows dapat mengimbas fail sistem Windows anda untuk kerosakan atau perubahan lain. Sekiranya fail telah diubah, secara automatik akan menggantikan fail tersebut dengan versi yang betul. Inilah cara menggunakannya.

Bila Anda Perlu Menjalankan Perintah Ini

Sekiranya Windows mengalami layar biru atau kerosakan lain, aplikasi gagal, atau beberapa ciri Windows tidak berfungsi dengan baik, ada dua alat sistem yang mungkin dapat membantu.

BERKAITAN: Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Skrin Kematian Biru

Alat Pemeriksa Fail Sistem (SFC) yang dibina di dalam Windows akan mengimbas fail sistem Windows anda untuk kerosakan atau perubahan lain. Sekiranya fail telah diubah, secara automatik akan menggantikan fail tersebut dengan versi yang betul. Sekiranya arahan SFC tidak berfungsi, anda juga boleh mencuba arahan Deployment Image Servicing and Management (DISM) pada Windows 10 atau Windows 8 untuk memperbaiki imej sistem Windows yang mendasari. Pada Windows 7 dan sebelumnya, Microsoft menawarkan "Alat Kesediaan Pembaruan Sistem" yang boleh dimuat turun. Mari lihat bagaimana menggunakannya.

BERKAITAN: Cara Mengimbas (dan Memperbaiki) Fail Sistem yang rosak di Windows

Jalankan Perintah SFC untuk Membaiki Fail Sistem

Jalankan perintah SFC semasa menyelesaikan masalah sistem Windows yang buggy. SFC berfungsi dengan mengimbas dan mengganti fail sistem yang rosak, hilang, atau diubah. Walaupun arahan SFC tidak membaiki fail apa pun, menjalankannya sekurang-kurangnya akan mengesahkan bahawa tidak ada fail sistem yang rosak dan kemudian anda boleh terus menyelesaikan masalah sistem anda dengan kaedah lain. Anda boleh menggunakan arahan SFC selagi komputer itu sendiri akan dimulakan. Sekiranya Windows akan bermula seperti biasa, anda boleh menjalankannya dari arahan arahan pentadbiran. Sekiranya Windows tidak dapat dijalankan dengan normal, anda boleh mencuba memulakannya dalam Safe Mode atau dalam persekitaran pemulihan dengan melakukan boot dari media pemasangan atau cakera pemulihan anda.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Mod Selamat untuk Memperbaiki PC Windows Anda (dan Bila Anda Perlu)

Namun, anda sampai ke Prompt Perintah — biasanya, Safe Mode, atau persekitaran pemulihan — anda akan menggunakan perintah dengan cara yang sama. Ingatlah bahawa jika anda memulakan Windows secara normal, anda perlu membuka Prompt Perintah dengan hak pentadbiran. Untuk melakukan ini, klik kanan butang Start dan pilih "Command Prompt (Admin)".

Pada Prompt Perintah, ketik perintah berikut dan tekan Enter untuk menjalankan imbasan sistem penuh dan minta pembaikan SFC:

sfc / scannow

Biarkan tetingkap Prompt Perintah terbuka sehingga perintah selesai, yang mungkin memerlukan sedikit masa. Sekiranya semuanya baik-baik saja, anda akan melihat mesej "Perlindungan Sumber Windows tidak menemui pelanggaran integriti."

BERKAITAN: Cara Menggunakan Mod Selamat untuk Memperbaiki PC Windows Anda (dan Bila Anda Perlu)

Sekiranya anda melihat mesej "Perlindungan Sumber Windows menemui fail yang rosak tetapi tidak dapat memperbaikinya", cuba mulakan semula PC anda dalam Safe Mode dan jalankan perintah itu lagi. Sekiranya gagal, anda juga boleh mencuba boot dengan media pemasangan atau cakera pemulihan anda dan mencuba perintah dari sana.

Jalankan Perintah DISM untuk Memperbaiki Masalah SFC

Anda tidak semestinya harus menjalankan perintah DISM. Namun, jika perintah SFC gagal berjalan dengan baik atau tidak dapat menggantikan fail yang rosak dengan yang benar, perintah DISM — atau Alat Kesediaan Pembaruan Sistem di Windows 7 — kadang-kadang dapat memperbaiki sistem Windows yang mendasari dan membuat SFC berjalan dengan betul.

Untuk menjalankan perintah DISM pada Windows 8 dan 10, buka Prompt Perintah dengan hak pentadbiran. Ketik perintah berikut dan kemudian tekan Enter untuk meminta DISM memeriksa kedai komponen Windows anda untuk kerosakan dan memperbaiki masalah yang dijumpainya secara automatik.

DISM / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / Pemulihan Kesihatan

Benarkan perintah selesai berjalan sebelum menutup tetingkap Prompt Perintah. Ini mungkin mengambil masa lima hingga sepuluh minit. Adalah normal untuk bar kemajuan kekal pada 20 peratus untuk sementara waktu, jadi jangan bimbang tentang itu.

Sekiranya keputusan arahan DISM menyatakan bahawa ada yang diubah, mulakan semula PC anda dan anda seharusnya dapat menjalankan perintah SFC dengan jayanya.

Pada Windows 7 dan sebelumnya, perintah DISM tidak tersedia. Sebaliknya, anda boleh memuat turun dan menjalankan Alat Kesediaan Kemas kini Sistem dari Microsoft dan menggunakannya untuk mengimbas masalah sistem anda dan cuba memperbaikinya.

Cuba Pulihkan Sistem atau Tetapkan Semula Sistem Seterusnya

Sekiranya anda masih mengalami masalah sistem dan arahan SFC dan DISM tidak membantu, anda boleh mencuba tindakan yang lebih drastik.

Menjalankan alat Pemulihan Sistem akan mengembalikan fail, tetapan, dan aplikasi sistem operasi Windows anda ke keadaan yang lebih awal. Ini dapat menyelesaikan masalah kerosakan sistem jika sistem operasi juga tidak rosak pada titik awal ketika titik pemulihan dibuat.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Pemulihan Sistem pada Windows 7, 8 dan 10

Sekiranya semua yang lain gagal, anda selalu boleh melakukan reset sistem atau memasang semula Windows. Pada Windows 8 dan 10, anda boleh melakukan operasi "Reset PC ini" untuk menetapkan semula Windows ke keadaan lalai. Anda akan mempunyai pilihan untuk menyimpan fail peribadi anda — walaupun anda harus memasang semula program — atau untuk membuang semuanya dan melakukan pemasangan semula sepenuhnya. Apa sahaja yang anda pilih, pastikan anda membuat sandaran PC anda terlebih dahulu! Pada Windows 7 dan sebelumnya, ini memerlukan penggunaan partisi pemulihan yang disediakan oleh pengeluar komputer anda atau memasang semula Windows dari awal.

Sekiranya anda mengalami kesalahan lain semasa menjalankan perintah yang telah kami lampirkan, coba cari di web untuk kesalahan tertentu yang anda hadapi. Perintah-perintah tersebut sering mengarahkan anda untuk log fail dengan lebih banyak maklumat jika gagal — periksa log untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai masalah tertentu. Pada akhirnya, mungkin tidak berbaloi untuk menyelesaikan masalah korupsi Windows yang serius apabila anda hanya boleh menetapkan semula Windows ke keadaan lalai atau memasangnya semula. Keputusan itu akan terpulang kepada anda.

Kredit Gambar: jchapiewsky di Flickr