Cara Menghapus Akaun Spotify Anda

Berhenti menggunakan Spotify dan beralih ke perkhidmatan lain? Sekiranya anda tidak mahu akaun anda tidak aktif, anda boleh menutup akaun Spotify secara kekal. Inilah cara anda boleh menghapus akaun Spotify anda dengan beberapa klik.

Anda boleh menghapus akaun Spotify dari penyemak imbas web pada telefon pintar atau dari komputer anda. Pilihannya tidak tersedia di aplikasi mudah alih atau desktop.

Perlu diingat bahawa setelah anda menghapus akaun Spotify, anda akan kehilangan semua senarai main dan pengikut anda. Sekiranya anda mempunyai diskaun pelajar, anda tidak akan dapat menggunakannya selama satu tahun lagi.

BERKAITAN: Cara Membatalkan Spotify Premium

Kerana cara Spotify berfungsi, anda tidak akan dapat menuntut nama pengguna yang sama lagi, tetapi anda boleh membuat akaun baru dengan alamat e-mel yang sama. Sekiranya anda tidak mahu menghapus akaun Spotify, anda juga boleh membatalkan keahlian Spotify Premium anda.

Setelah anda membaca semua butiran dan yakin bahawa anda ingin menghapus akaun Spotify secara kekal, buka laman web Spotify di penyemak imbas pilihan anda dan log masuk ke akaun anda.

Seterusnya, buka halaman Sokongan Pelanggan Spotify. Di sini, klik butang "Akaun".

Pilih pilihan "Saya Ingin Menutup Akaun Saya".

Dari bahagian seterusnya, klik butang "Tutup Akaun".

Pilih butang "Tutup Akaun" sekali lagi.

Spotify kini akan meminta anda untuk mengesahkan perincian akaun. Setelah anda memastikan bahawa ia adalah akaun yang betul, klik butang "Teruskan".

Dari langkah seterusnya, pilih tanda centang di sebelah pilihan "Saya Memahami" dan kemudian klik butang "Teruskan".

Spotify akan meminta anda memeriksa e-mel anda untuk mendapatkan pautan. Buka peti masuk anda dan cari e-mel dari Spotify. Klik butang "Tutup Akaun Saya" yang terdapat di e-mel. Pautan ini hanya sah selama 24 jam.

Setelah anda mengklik butang, Spotify akan membuka tab baru, dan anda akan melihat pengesahan bahawa akaun anda telah ditutup dan dihapuskan. Anda tidak akan dapat log masuk dengan akaun yang sama lagi.

Sekiranya anda berubah fikiran, anda mempunyai 7 hari untuk mengaktifkan semula akaun anda. Anda akan mendapat pautan untuk melakukannya di peti masuk anda.

Mencari alternatif Spotify? Lihat senarai perkhidmatan streaming muzik percuma terbaik kami.

BERKAITAN: Laman Terbaik untuk Streaming Muzik Percuma