5 Cara Mengabaikan Penapisan dan Penapisan Internet

Semakin banyak sambungan Internet ditapis, dari penyaringan Wi-Fi awam dan sambungan tempat kerja hingga ISP dan penapisan peringkat negara. Namun, masih ada cara untuk mengatasi penapisan ini dan melihat laman web yang disekat.

Sebilangan kaedah ini mungkin dibatasi oleh penyaringan yang keras. Sebagai contoh, Great Firewall of China sekarang mengganggu sambungan VPN keluar, walaupun VPN ditinggalkan sendiri selama bertahun-tahun.

Penyelesaian Paling Mudah: Gunakan VPN

Sambungkan ke rangkaian peribadi maya dan semua lalu lintas yang datang dari komputer anda akan dialihkan melalui VPN tersebut. Dengan kata lain, jika anda tersambung ke VPN yang terletak di Iceland, semua lalu lintas rangkaian anda akan diarahkan ke Islandia sebelum ia muncul. Balasan akan dihantar ke pelayan di Iceland, yang akan menghantarnya kembali kepada anda. Ini semua berlaku melalui sambungan yang disulitkan. Semua yang dapat dilihat oleh ISP, pengendali rangkaian, atau bahkan pemerintah negara anda adalah bahawa anda membuat sambungan VPN yang dienkripsi dan mengirim data melalui sambungan. Sekiranya mereka ingin menyekat anda, mereka harus menyekat sambungan VPN.

Pengguna Kuasa: Gunakan StrongVPN

Kami telah melakukan banyak penyelidikan mengenai penyedia VPN, dan StrongVPN mempunyai kombinasi keselamatan, ciri canggih, dan kemudahan penggunaan yang terbaik. Mereka mempunyai pelayan di 43 bandar di 20 negara, mereka menyediakan kelajuan pantas dan harga yang pantas.

Mereka memiliki aplikasi untuk setiap platform termasuk Windows, OS X, Android, dan iPhone, dan Anda bahkan dapat menghubungkan penghala rumah Anda ke pelayan VPN mereka untuk menempatkan seluruh jaringan rumah Anda di belakang VPN. Bagaimana dengan kelenturan dan kekuatan?

Pengguna Kasual atau Pemula: Gunakan ExpressVPN atau TunnelBear

Kami juga telah melakukan banyak ujian untuk mencari pelanggan yang sesuai untuk pemula, dan kami mendapati bahawa ExpressVPN dan TunnelBear adalah yang terbaik untuk antara muka yang licin dan penyediaan yang mudah. Pilih sahaja negara anda dan pergi - anda bahkan tidak perlu mengkonfigurasi VPN di Windows. ExpressVPN mempunyai kelajuan yang lebih baik, tetapi TunnelBear mempunyai tahap percuma bagi mereka yang hanya ingin mencubanya sebelum membeli.

BERKAITAN: Apa itu VPN, dan Mengapa Saya Memerlukannya?

VPN juga biasanya digunakan untuk menyambung ke rangkaian kerja dari jarak jauh, jadi VPN pada umumnya tidak disekat. Namun, China baru-baru ini mula mengganggu VPN. VPN percuma tersedia, tetapi VPN yang padat dan cepat akan dikenakan biaya - baik untuk menyewa dari penyedia VPN atau untuk membayar hosting sehingga anda dapat mengatur VPN sendiri.

Pelayan DNS

Kaedah ini paling tidak berkesan, tetapi perlu diliputi di sini. Beberapa penyedia perkhidmatan Internet telah melaksanakan penyaringan dengan mengubah pelayan DNS mereka untuk mengarahkan permintaan untuk laman web yang disekat ke laman web lain. Beberapa tempat yang menyaring sambungan Internet mereka mungkin menggunakan sesuatu seperti penyelesaian penapisan web yang ditawarkan oleh OpenDNS.

Dengan mengandaikan penyaringan hanya pada tahap DNS dan permintaan ke pelayan DNS lain tidak disekat, anda boleh menyelesaikan penyaringan dengan menetapkan pelayan DNS tersuai pada peranti anda. Ini mengatasi dan memintas pelayan DNS lalai yang dikendalikan oleh penyedia perkhidmatan Internet anda atau organisasi yang menjalankan rangkaian. Gunakan sesuatu seperti Google Public DNS dan anda akan tahu tidak ada penyaringan peringkat DNS yang berlaku.

Tor

Tor membolehkan anda melayari tanpa nama. Ia melakukan ini dengan merutekan pelayaran web anda ke rangkaian yang dienkripsi sebelum muncul di titik akhir, yang kemungkinan akan berada di lokasi yang tidak disensor tanpa filter. Anda tidak boleh menggunakan Tor untuk mengakses data sensitif dan tidak disulitkan, tetapi Tor akan membolehkan anda mengakses laman web yang disekat pada sambungan apa pun.

Pembangun Tor sedang bertempur tanpa henti dengan rejim yang berusaha menyekatnya, seperti Iran. Tor mungkin berfungsi walaupun VPN standard, proksi, dan terowong SSH tidak berfungsi.

Perhatikan bahawa Tor mempunyai kelemahan besar - jauh lebih lambat daripada penyemakan imbas web biasa. Ini akan membolehkan anda mengakses laman web yang disekat, tetapi tidak boleh digunakan untuk semua penyemakan imbas harian anda melainkan anda adalah pembangkang yang tinggal di Iran atau China.

Proksi

Laman web yang disekat juga dapat diakses menggunakan proksi standard. Proksi seluruh sistem (atau seluruh penyemak imbas) berfungsi sama seperti VPN, tetapi tidak begitu dipercayai - sebagai contoh, mereka hanya berfungsi dengan program tertentu, bukan setiap program di komputer anda. Sekiranya anda ingin membayar perkhidmatan dan menghantar semua lalu lintas anda ke atasnya, anda lebih baik menggunakan VPN.

Namun, jika anda ingin mengakses laman web yang disekat dengan cepat, anda boleh mencuba menggunakan proksi berasaskan web. Terdapat banyak yang tersedia, termasuk Hide My Ass yang terkenal. Pasang alamat laman web ke dalam kotak di laman web dan anda boleh mengaksesnya melalui proksi.

Ini tidak akan selalu berfungsi, kerana proksi itu sendiri mungkin disekat. Ini juga bukan pengalaman terbaik, kerana proksi itu sendiri akan menambahkan iklan ke halaman - mereka harus membayar perkhidmatan percuma mereka entah bagaimana. Walau bagaimanapun, jika anda ingin cepat mengakses satu laman web yang disekat tanpa memasang apa-apa atau mengubah tetapan sistem, ini mungkin berfungsi untuk anda.

Terowong SSH

Terowong SSH boleh berfungsi sama dengan VPN untuk menggerakkan lalu lintas anda dengan selamat. Sekiranya anda ingin membayar perkhidmatan sedemikian, anda mungkin ingin mendapatkan VPN. Namun, jika anda seorang geek, anda mungkin sudah mempunyai pelayan SSH yang boleh anda akses dari jauh.

Sekiranya anda mempunyai pelayan SSH yang dapat anda akses, anda dapat menyambung ke jarak jauh dan menyiapkan terowong, mengalihkan semua lalu lintas melayari web anda melalui sambungan yang selamat. Ini berguna untuk mengenkripsi lalu lintas penyemakan imbas anda sehingga tidak dapat diintai pada jaringan WI-Fi umum, dan juga akan melewati penapisan apa pun pada jaringan lokal. Anda akan mempunyai pengalaman menyemak imbas web yang sama seperti yang anda miliki jika anda berada di lokasi pelayan SSH, walaupun akan sedikit lambat.

Anda boleh membuat terowong SSH dengan PuTTY di Windows atau dengan arahan SSH di platform lain.

Laman web yang disekat hanya menjadi lebih umum, dengan pemerintah seperti UK yang mendorong ISP untuk mula menyaring sambungan Internet yang mereka berikan kepada pelanggan secara lalai dan undang-undang seperti SOPA di AS menunjukkan jenis kerajaan yang menyekat keras yang ingin dilaksanakan.

Sekiranya anda pernah terserempak dengan laman web yang disekat, petua ini akan membantu anda memahami cara mengelak blok tersebut.

Kredit Gambar: Nick Carter di Flickr