Cara Memantau Penggunaan Lebar Jalur Internet Anda dan Mengelakkan Melebihi Data Caps

Had data sambungan internet semakin meluas di AS. Penyedia perkhidmatan internet mungkin mendakwa had data mereka baik untuk "berjuta-juta e-mel", tetapi e-mel kecil dan video HD di Netflix jauh lebih besar.

Ikuti petua kami untuk menangani had lebar jalur Internet untuk membantu mengurangkan penggunaan data, terutamanya semasa streaming video. Sebilangan ISP mungkin melambatkan kelajuan sambungan Internet anda selepas titik tertentu.

Gunakan GlassWire untuk Memantau Lebar Jalur Anda

GlassWire adalah aplikasi firewall yang hebat untuk Windows yang melakukan lebih banyak daripada sekadar menyekat sambungan masuk. Ini juga sangat mengagumkan untuk memantau penggunaan lebar jalur anda.

Paparan lalai semasa anda melancarkannya menunjukkan grafik semua aktiviti rangkaian dalam masa nyata, yang cukup hebat, tetapi setelah anda beralih ke tab Penggunaan, anda akan melihat kekuatan sebenar aplikasi ini.

Anda dapat melihat penggunaan lebar jalur anda melalui sambungan, sama ada masuk atau keluar, dan bahkan melihat ke dalam aplikasi individu untuk mengetahui dengan tepat apa yang menggunakan begitu banyak lebar jalur.

Ingin mengetahui hos yang dihubungkan oleh aplikasi anda, dan jenis lalu lintas apa itu? Anda juga dapat melihatnya dengan mudah. Dan, tentu saja, anda dapat melihat lebih terperinci, atau memperbesar pada hari terakhir.

Versi asas GlassWire adalah percuma untuk semua orang, tetapi jika anda mahukan ciri tambahan, anda harus membayar untuk versi penuh.

Ini semestinya aplikasi yang bagus, dan kami mengesyorkannya.

Periksa Antara Muka Web ISP Anda

BERKAITAN: Cara Menangani Cap Lebar Jalur Internet

Sekiranya penyedia perkhidmatan Internet anda mengesan penggunaan lebar jalur anda dan menahan anda, mereka mungkin menyediakan halaman di laman web akaun mereka di mana mereka memaparkan berapa banyak data yang telah anda gunakan pada bulan lalu. Bagaimanapun, mereka sudah mengesan penggunaan data anda pada akhirnya. Cox menyebutnya sebagai "Data Usage Meter", sementara AT&T menyebutnya "myAT & T Usage." ISP lain menyebutnya perkara yang serupa, umumnya melibatkan perkataan "Penggunaan."

Alat ISP anda adalah kaedah terbaik untuk terus mengetahui berapa banyak data yang anda gunakan. Tidak kira seberapa baik anda memantau data anda sendiri, ISP anda akan selalu menggunakan nombor mereka sendiri untuk menentukan berapa banyak data yang anda muat naik dan muat turun.

Kelemahan alat ISP anda adalah bahawa alat ini mungkin tidak kerap dikemas kini. Sebagai contoh, beberapa ISP mungkin mengemas kini meter penggunaan lebar jalur ini setiap hari, walaupun ada yang lebih kerap mengemas kini. Alat yang anda gunakan sendiri dapat memberi anda maklumat penggunaan lebar jalur terkini.

Jejaki Lebar Jalur Dengan Windows 8

BERKAITAN: Cara Mengehadkan & Memantau Penggunaan Data Mudah Alih pada Windows 8.1

Windows 8 merangkumi ciri yang dapat mengesan berapa lebar jalur yang anda gunakan pada sambungan. Ini diperkenalkan dengan jelas untuk membantu penggunaan data seluler dan penambatan, tetapi Anda dapat menandai sambungan apa pun sebagai "sambungan meter" untuk melacak penggunaan datanya.

Ciri ini boleh berguna, tetapi hanya berfungsi pada peranti Windows 8 dan hanya menjejaki satu PC. Ini juga tidak sesuai dengan tempoh penagihan ISP anda. Jauh lebih berguna jika anda memantau sambungan yang hanya dapat diakses oleh peranti anda - misalnya, sambungan data mudah alih yang terdapat di dalam tablet Windows.

Pantau Lebar Jalur Di Sebilangan Banyak PC

BERKAITAN: Tanya Howek To Geek: Bagaimana Saya Boleh Memantau Penggunaan Lebar Jalur Saya?

Kami sebelum ini mengesyorkan Networx untuk memantau penggunaan lebar jalur anda. Ini adalah aplikasi Windows percuma yang membolehkan anda memantau lebar jalur yang digunakan oleh banyak PC Windows. Ciri yang paling berguna ialah ia dapat menyegerakkan laporan lebar jalur di seluruh rangkaian. Oleh itu, jika anda mempunyai lima komputer Windows yang berbeza di rangkaian rumah anda, anda boleh menyegerakkannya dengan Networx untuk mengesan penggunaan lebar jalur di semua PC dalam satu tempat. jika anda hanya mempunyai satu PC, tidak ada masalah - anda boleh menggunakan Networx untuk mengesan penggunaan lebar jalur untuk satu PC.

Malangnya, ini hanya berfungsi dengan PC Windows. Networx tidak berfungsi dengan sistem Linux, Mac, Chromebook, telefon pintar, tablet bukan Windows, konsol permainan, set-top box, TV pintar, atau banyak sistem dan peranti lain yang berkaitan dengan rangkaian yang mungkin anda miliki. Networx sangat bagus jika anda hanya menggunakan PC Windows, tetapi sebaliknya adalah gambaran yang tidak lengkap.

Anda juga perlu melakukan lebih banyak konfigurasi untuk memastikan Networx menangkap data hanya untuk rangkaian tempatan anda. Contohnya, jika anda memasang Networx pada komputer riba dan menyambungkan komputer riba itu ke rangkaian Wi-Fi lain, anda ingin memastikan Networx hanya menggunakan data yang digunakan pada rangkaian Wi-Fi rumah anda.

Pantau Penggunaan Data pada Penghala Anda

Masalah dengan penyelesaian pemantauan lebar jalur biasa ialah mereka memantau penggunaan sambungan Internet pada satu peranti. Untuk mengukur semua data yang masuk dan keluar dari rangkaian rumah anda, anda harus mengukur penggunaan data pada penghala rumah anda sendiri. Setiap peranti, berwayar atau Wi-Fi, tersambung ke Internet melalui penghala. Data penjejakan di penghala akan memberi anda gambaran lengkap.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Firmware Khusus pada Router Anda dan Mengapa Anda Mungkin Mahu

Berita buruknya adalah bahawa penghala rumah umumnya tidak mempunyai ciri ini. Berita baiknya ialah anda boleh memasang firmware penghala pihak ketiga seperti DD-WRT atau OpenWRT dan menggunakan perisian pemantauan lebar jalur di atasnya, mendapatkan gambaran lengkap mengenai penggunaan jalur lebar anda.

Sebagai contoh, anda boleh memasang DD-WRT, mengakses antara muka webnya, mengklik ke Status> Lebar jalur, dan melihat di bawah WAN untuk melihat berapa lebar jalur yang anda gunakan pada bulan lalu.

Sekiranya ISP anda tidak memberikan cara yang boleh dipercayai untuk mengesan lebar jalur dan anda perlu melakukannya sendiri, membeli penghala yang disokong dengan baik dan memasang firmware tersuai seperti DD-WRT mungkin merupakan perkara terbaik yang boleh anda lakukan.

Beberapa program perisian pihak ketiga dapat menggunakan protokol pemantauan SNMP untuk berbicara dengan penghala dan memperlihatkan penggunaan lebar jalurnya, antara statistik rangkaian lain. Namun, ada kemungkinan besar penghala rumah anda tidak menyokong SNMP. Aplikasi SNMP juga cenderung menjadi alat yang kompleks yang dirancang untuk pentadbiran rangkaian profesional, bukan alat yang mudah untuk menampilkan meter penggunaan lebar jalur di rumah.

Kredit Gambar: Todd Barnard di Flickr