Cara Mengubah Alamat E-mel ID Apple Anda

Sekiranya anda mendapat alamat e-mel baru atau tidak lagi mempunyai akses ke alamat lama, mengemas kini ID Apple anda adalah penting untuk melindungi akaun anda. Inilah cara untuk mengemas kini Apple ID anda.

Mengubah alamat e-mel yang anda gunakan sebagai Apple ID anda tidak sukar dalam keadaan yang betul. Sekiranya Apple ID anda adalah alamat e-mel pihak ketiga, seperti gmail.com atau outlook.com, anda boleh memilih alamat pihak ketiga yang lain ketika menukar ID Apple anda. Tetapi jika ID Apple anda adalah alamat e-mel Apple, seperti icloud.com, anda tidak mungkin dapat mengubah ID Apple anda sama sekali. Kami akan membahas senario itu dengan lebih terperinci di bawah.

Menukar ID Apple Anda

Untuk memulakan, pergi ke appleid.apple.com dan log masuk.

Selanjutnya, klik "Edit" di bahagian "Akaun" halaman.

Di bawah ID Apple anda, klik "Ubah ID Apple."

Ketik alamat e-mel yang ingin anda gunakan sebagai ID Apple baru anda, dan kemudian klik "Teruskan."

Anda mungkin melihat senarai alamat e-mel Apple yang dikaitkan dengan ID Apple anda jika itu adalah alamat icloud.com, me.com, atau mac.com. Pilih alamat yang ingin anda gunakan dan klik "Lanjutkan" jika demikian. Sekiranya tidak, teruskan membaca.

Menukar ID Apple Anda Semasa Ini adalah Alamat E-mel Apple

Sekiranya ID Apple anda adalah alamat e-mel Apple yang diakhiri dengan cloud.com, me.com, atau mac.com, dokumentasi sokongan Apple mengatakan bahawa anda boleh memilih salah satu alias anda untuk menjadi ID Apple baru anda. Seperti disebutkan sebelumnya, jika Anda memiliki ID Apple yang menggunakan alamat e-mel Apple, Anda tidak dapat mengubahnya menjadi alamat yang diberikan oleh pihak ketiga, seperti Gmail atau Outlook. Sekiranya anda tidak mempunyai alamat e-mel Apple tambahan yang dikaitkan dengan akaun anda, anda sama sekali tidak dapat mengubah ID Apple anda.

Walau bagaimanapun, semasa ujian kami, kami mendapati mustahil untuk menukar ID Apple atau mengaitkan alias dengannya. Membuat alias e-mel tidak membenarkannya digunakan sebagai Apple ID. Jadi, satu-satunya pilihan anda ialah membuat alamat e-mel iCloud yang sama sekali baru dan menyediakan ID Apple baru, dengan berkesan bermula dari awal.

Kami menghubungi Apple untuk mendapatkan penjelasan tetapi tidak mendapat sambutan yang memuaskan. Kami akan mengemas kini panduan ini sekiranya perubahan ini dilakukan pada masa akan datang. Sementara itu, kami mengesyorkan menghubungi Sokongan Apple jika anda perlu mengubah ID Apple yang ada yang dikaitkan dengan alamat e-mel Apple.