Apa Artinya Ketika Microsoft Berhenti Menyokong Versi Windows Anda

Microsoft hanya menyokong setiap versi Windows sejak sekian lama. Sebagai contoh, Windows 7 kini dalam "sokongan yang diperluas" sehingga 14 Januari 2020, setelah itu Microsoft tidak lagi menyokongnya. Inilah maksudnya.

Tiada Lagi Kemas Kini Keselamatan

Apabila Microsoft berhenti menyokong versi Windows, Microsoft berhenti mengeluarkan kemas kini keselamatan untuk sistem operasi tersebut. Sebagai contoh, Windows Vista dan Windows XP tidak lagi menerima kemas kini keselamatan, walaupun terdapat lubang keselamatan yang besar.

Pada 14 Januari 2020, perkara yang sama akan berlaku untuk Windows 7. Walaupun orang menemui lubang keselamatan besar yang mempengaruhi Windows 7, Microsoft tidak akan mengeluarkan kemas kini keselamatan kepada anda. Anda sendiri.

Pasti, anda boleh menjalankan alat antivirus dan perisian keselamatan lain untuk cuba melindungi diri anda, tetapi antivirus tidak pernah sempurna. Menjalankan perisian dengan kemas kini keselamatan terkini juga penting. Antivirus hanyalah satu lapisan pertahanan. Malah program keselamatan secara beransur-ansur akan menghentikan sokongan untuk versi Windows yang lama.

Microsoft akan terus membuat kemas kini keselamatan untuk Windows 7, walaupun anda tidak dapat mendapatkannya. Organisasi besar boleh menandatangani kontrak "sokongan khusus" untuk terus mendapatkan kemas kini keselamatan untuk jangka masa sementara mereka beralih ke sistem operasi baru. Microsoft menaikkan harga ke depan untuk mendorong organisasi tersebut benar-benar beralih ke versi Windows yang baru. Perkara yang sama berlaku dengan Windows XP.

BERKAITAN: Microsoft Masih Membuat Kemas Kini Keselamatan untuk Windows XP, Tetapi Anda Tidak Dapat Memilikinya

Syarikat Perisian Berhenti Menyokongnya, Terlalu

Apabila Microsoft menghentikan sokongan untuk sistem operasi, itu juga merupakan isyarat kepada syarikat perisian dan perkakasan lain. Mereka juga akan berhenti menyokong versi Windows yang lebih lama dengan perisian dan perkakasan mereka sendiri.

Ini tidak selalu berlaku dengan segera, tetapi akhirnya berlaku. Sebagai contoh, sokongan Windows XP berakhir pada 8 April 2014. Tetapi Chrome tidak berhenti menyokong Windows XP sehingga April 2016, dua tahun kemudian. Mozilla Firefox berhenti menyokong Windows XP pada bulan Jun 2018. Steam secara rasmi akan menghentikan sokongan untuk Windows XP dan Windows Vista pada 1 Januari 2019.

Mungkin memerlukan beberapa tahun — seperti yang berlaku dengan Windows XP — tetapi perisian pihak ketiga secara beransur-ansur akan menghentikan sokongan untuk Windows 7 setelah akhir tarikh sokongan.

Syarikat perisian menurunkan sokongan untuk Windows Vista dengan lebih cepat, kerana ia kurang popular daripada Windows XP.

BERKAITAN: Tamat Sokongan Windows XP adalah pada 8 April 2014: Mengapa Windows Memberi Amaran kepada Anda

Perkakasan Baru Mungkin Tidak Berfungsi

Komponen dan peralatan perkakasan baru juga akan berhenti berfungsi pada sistem anda. Ini memerlukan pemacu perkakasan, dan pengeluar mungkin tidak membuat pemacu perkakasan tersebut untuk sistem operasi lama anda yang sudah lapuk.

Platform CPU Intel terkini bahkan tidak menyokong Windows 7 dan 8.1 sekarang, walaupun sistem operasi tersebut secara teknikal masih dalam "sokongan lanjutan" hari ini. Ini sudah bermula, dan Microsoft masih menyokong Windows 7!

Pasti, anda boleh terus menggunakan sistem operasi lama dengan perisian dan perkakasan semasa, tetapi anda tidak mempunyai jaminan mengenai kemas kini atau keserasian masa depan.

BERKAITAN: Bagaimana (dan Mengapa) Microsoft Menyekat Kemas kini Windows 7 pada PC Baru

Bilakah Microsoft Akan Menyokong?

Microsoft menentukan tarikh akhir sokongan lebih awal, jadi mereka tidak pernah mengejutkan. Anda dapat melihat semua tarikh di lembaran fakta kitaran hidup Windows Microsoft, jadi anda tahu dengan tepat berapa lama Microsoft akan menyokong versi Windows anda dengan kemas kini keselamatan.

Beri kredit kepada Microsoft, di sini. Sekurang-kurangnya Microsoft mempunyai dasar rasmi. Apple berhenti menyokong versi macOS lama apabila terasa seperti itu, tanpa dasar yang jelas.

BERKAITAN: Berapa lama Microsoft akan menyokong versi Windows saya dengan kemas kini keselamatan?

Apa Makna "Sokongan"?

Secara teknikal, terdapat pelbagai jenis "sokongan".

Versi pengguna biasa Windows 10 — iaitu Windows 10 Home dan Windows 10 Pro — menerima kemas kini ciri setiap enam bulan. Kemas kini tersebut kemudian "diservis" selama 18 bulan. Ini bermakna mereka akan menerima kemas kini keselamatan selama lapan belas bulan, tetapi anda sentiasa dapat memperoleh lebih banyak kemas kini keselamatan dengan mengemas kini ke keluaran seterusnya. Windows 10 memasang pelepasan baru ini secara automatik.

Tetapi, jika anda masih menggunakan Kemas Kini Pencipta Windows 10 untuk beberapa sebab, Microsoft berhenti menyokongnya pada 9 Oktober 2018, kerana dilancarkan pada 5 April 2017.

Perniagaan yang menggunakan edisi Enterprise dan Education mempunyai pilihan untuk menggunakan beberapa kemas kini ini lebih lama. Dalam bahasa Windows 10, mereka "diservis" lebih lama. Organisasi yang menggunakan Windows 10 LTSB mempunyai jangka masa sokongan yang lebih lama.

Perkara sedikit berbeza dengan versi Windows yang lebih lama. Windows 7 meninggalkan "sokongan arus perdana" pada 13 Januari 2015. Ini bermakna Microsoft menghentikan kemas kini tanpa keselamatan. Sebagai sokongan tambahan, Windows 7 hanya menerima kemas kini keselamatan. Itu akan berhenti pada 14 Januari 2020. (Perhatikan bahawa Windows 7 hanya menerima kemas kini keselamatan jika anda memasang Pek Perkhidmatan 1.)

Windows 8.1 meninggalkan sokongan arus perdana pada 9 Januari 2018, dan akan meninggalkan sokongan lanjutan pada 10 Januari 2023.

Anda Perlu Meningkatkan Daripada Menggunakan Windows yang Tidak Disokong

Kami tidak mengesyorkan menggunakan pelepasan Windows yang tidak lagi disokong oleh Microsoft. Ia tidak selamat.

Kami mengesyorkan menaik taraf ke versi Windows yang lebih baru. Tidak suka Windows 10? Jadi, pertimbangkan untuk beralih ke Linux, mencuba Chromebook, atau membeli Mac.

Ngomong-ngomong, sementara Windows 7 hanya mempunyai masa sehingga 14 Januari 2020, anda masih boleh menaik taraf ke Windows 10 secara percuma dari Windows 7 atau 8 dengan helah ini.

BERKAITAN: Anda Masih Mendapatkan Windows 10 secara Percuma Dengan Kekunci Windows 7, 8, atau 8.1