Cara Menyegerakkan PC Desktop Anda dengan Google Drive (dan Foto Google)

Google telah melakukan tugasnya untuk memastikan setiap orang mempunyai sandaran data penting, dan baru-baru ini ia mengeluarkan alat baru untuk pengguna Windows dan Mac untuk membawa kelebihan tersebut ke tahap berikutnya. Dinamakan Sandaran dan Penyegerakan yang tepat, ini adalah alat yang cepat dan berkesan untuk menyimpan fail penting anda di awan.

Sandaran & Penyegerakan Menggantikan Google Drive dan Google Photos Uploader

BERKAITAN: Cara Mencari Google Drive secara Langsung dari Bar Alamat Chrome

Sebelum kita masuk ke dalam, biarkan ceramah pertama sedikit tentang apa Backup dan Sync  sebenarnya  adalah. Sekiranya anda pengguna Google yang berat, anda mungkin sudah mengetahui alat penyegerakan Google yang lain: Google Drive dan Google Photos Uploader. Keduanya kini telah digabungkan ke dalam Sandaran dan Penyegerakan, jadi anda dapat mengawal semua fail, video, gambar dan banyak lagi dari satu aplikasi. Di sinilah anda akan mengawal folder mana dari Drive anda yang diselaraskan ke dan dari PC atau Mac anda, serta menentukan folder gambar mana yang harus disandarkan ke pustaka Foto anda.

Google Drive benar-benar menjadi teras alat Sandaran dan Segerak, jadi jika anda tidak pernah menggunakan aplikasi Drive maka sedikit penjelasan mungkin teratur. Pada dasarnya, alat baru ini akan membolehkan anda menyegerakkan storan awan Google Drive anda dengan komputer anda - sama ada keseluruhan Drive atau hanya fail dan folder tertentu. Ini kemudian dianggap sebagai fail tempatan di komputer, jadi barang penting anda selalu dikemas kini di setiap komputer yang anda miliki (dan di awan).

Satu-satunya pengecualian di sini ialah fail Dokumen Google (Helaian, Dokumen, Slaid) —yang masih hanya dalam talian, kerana Sandaran dan Penyegerakan tidak akan memuat turunnya untuk akses luar talian. Akan tetapi, ikon tersebut akan dimasukkan ke dalam folder Google Drive supaya anda dapat mengklik dua kali seolah-olah itu adalah dokumen biasa (anda hanya memerlukan sambungan internet untuk melihat dan mengeditnya.)

Backup and Sync juga menambahkan satu lagi alat untuk persamaan: pilihan untuk membuat sandaran folder tertentu dari PC atau Mac ke Google Drive anda. Sebagai contoh, saya menggunakan Google Drive untuk menyimpan  hampir  semua barang, jadi ia boleh diakses dari semua peranti saya yang lain. Tetapi folder tangkapan skrin pada mesin Windows saya tidak ada di folder Drive saya - ia ada di folder Gambar PC saya. Dengan Sandaran dan Penyegerakan, saya kemudian dapat mengakses folder pada mana-mana peranti saya yang lain, bila-bila masa.

Bunyi hebat? Ia adalah. Inilah cara menyiapkannya dan menyelaraskan semuanya.

Langkah Pertama: Muat turun dan Pasang Sandaran dan Segerakkan

Secara semula jadi, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memuat turun alat Sandaran dan Penyegerakan. Pastikan anda memuat turun muat turun yang sesuai untuk peranti anda (Mac atau PC). Sekiranya anda sudah memasang Google Drive, jangan risau - alat ini akan menggantikannya secara automatik, tidak perlu pemasangan.

Ia mesti memuat turun dengan cepat, dan anda hanya perlu melancarkan pemasang apabila selesai. Sekiranya anda menggunakan Google Chrome (sebagaimana mestinya), cukup klik butang muat turun di bahagian bawah halaman.

Beberapa saat kemudian, Sandaran dan Penyegerakan akan dipasang. Setelah selesai, komputer saya menyuruh saya menghidupkan semula komputer dengan alasan yang tidak diketahui oleh saya — saya tidak melakukannya, dan semuanya masih berfungsi dengan baik. Ambil itu, Google.

Sekiranya sebelum ini anda memasang aplikasi Google Drive, Sandaran dan Penyegerakan harus log masuk ke Akaun Google anda secara automatik. Sekiranya tidak, anda perlu log masuk. Selepas itu, skrin percikan cepat akan memberitahu anda tentang apa itu aplikasinya: menyandarkan barang anda. Klik "Faham" untuk masuk ke aplikasi.

Langkah Kedua: Pilih Folder yang Akan Disegerakkan dari Google Drive

Alat Sandaran dan Penyegerakan terbahagi kepada dua bahagian utama:

  • Google Drive:  Ini menjalankan fungsi yang sama dengan aplikasi Google Drive yang asal. Anda memilih folder apa yang hendak disegerakkan dari storan awan Google Drive anda, dan folder tersebut akan muncul di folder Google Drive di PC anda. Apa sahaja yang anda masukkan ke dalam folder itu juga akan disegerakkan ke Google Drive.
  • Komputer Saya:  Bahagian ini baru, dan membolehkan anda menyegerakkan fail antara komputer dan Drive anda tanpa memasukkannya ke dalam folder Google Drive khusus. Cukup pilih folder dari komputer yang ingin anda segerakkan, dan folder tersebut akan disegerakkan ke storan awan anda (walaupun ia akan muncul di bahagian berasingan antara muka Google Drive, bukan dengan semua fail Drive anda yang lain.)

Mari mulakan dengan bahagian Google Drive terlebih dahulu — yang kedua dalam senarai, tetapi jauh lebih mudah dan tidak asing lagi bagi sesiapa yang pernah menggunakan Google Drive pada masa lalu.

Anda mempunyai beberapa pilihan khusus dalam menu ini. Awak boleh:

  • Segerakkan Pemacu Saya ke Komputer ini:  Gunakan pilihan ini untuk mengaktifkan / melumpuhkan penyegerakan Google Drive anda ke komputer anda.
  • Segerakkan Segala-galanya di Drive saya: Menyelaraskan  keseluruhan kandungan Google Drive anda ke komputer anda.
  • Segerakkan Folder Ini Sahaja:  Membolehkan anda menentukan folder mana yang hendak disegerakkan dari Drive ke komputer anda.

Ini benar-benar mudah - pilih sahaja yang anda mahu segerakkan dan selesaikannya.

Langkah Ketiga: Pilih Folder Lain Pada PC Anda untuk Disegerakkan

Seterusnya, mari lihat bahagian Komputer Saya, di mana anda boleh memilih folder lain di PC anda untuk disegerakkan. Terdapat beberapa pilihan yang ada di sini: Desktop, Dokumen, dan Gambar. Anda hanya boleh mencentang kotak di sebelah pilihan untuk membuat sandaran sepenuhnya dari lokasi tersebut ke Google Drive anda. Ringkas.

Tetapi jika anda ingin mendapatkan sedikit lebih terperinci dan hanya menyandarkan folder tertentu, anda boleh melakukannya dengan mengklik pilihan "Pilih Folder". Cukup arahkan ke folder yang ingin anda sandarkan, dan klik "Pilih Folder." Itu sahaja yang ada.

CATATAN: Fail yang anda segerakkan dari luar folder Drive anda tidak akan muncul di Drive bersama semua fail anda yang lain. Untuk mengakses fail tersebut, buka Google Drive di web dan klik "Komputer Saya" di menu sebelah kiri. Pilihan ini juga tersedia di aplikasi mudah alih Drive.

Sekiranya anda mahu fail atau folder muncul di bawah "Pemacu Saya", anda perlu menyegerakkannya dengan cara lama: dengan memasukkannya ke dalam folder Google Drive di PC anda.

Langkah Keempat: Tweak Tetapan Muat Naik Foto Anda

BERKAITAN: 18 Perkara yang Mungkin Anda Tidak Tahu Foto Google Boleh Lakukan

Di bawah pilihan folder di bahagian "Komputer Saya", anda juga dapat menentukan bagaimana anda ingin membuat sandaran gambar (jika anda memilih untuk membuat sandaran gambar dari PC anda, tentu saja): Kualiti Asal, yang akan memakan ruang di Drive anda, atau High Quality, yang tidak akan mengambil ruang di Drive anda. Yang terakhir menggunakan algoritma pemampatan pintar untuk mengecilkan ukuran gambar tanpa mengurangkan kualiti, sama seperti yang berlaku di aplikasi Foto Google pada peranti Android dan iOS.

Anda juga dapat menentukan bagaimana anda ingin mengawal pilihan hapus: Buang Item Di Mana Saja, Jangan Buang Item Di Mana Saja, atau Tanya Saya Sebelum Mengeluarkan Item Di Mana Saja Pilihan terakhir ditetapkan sebagai lalai, yang benar-benar masuk akal pula. Jangan ragu untuk mengubahnya mengikut keperluan khusus anda.

Terakhir, anda boleh mencentang kotak di bahagian Foto Google untuk secara automatik mengimbas komputer anda untuk mendapatkan gambar baru dan memuat naiknya ke Foto Google. Terdapat juga pilihan kecil di bahagian bawah berlabel "Peranti USB & Kad SD", yang dapat Anda gunakan untuk memuat naik fail dari kamera digital atau pemacu USB secara automatik jika anda mahu. Cukup pasangkan pemacu atau kad dan nyatakan perkara yang ingin anda lakukan dengannya.

Beberapa Nota Tambahan mengenai Sandaran dan Penyegerakan

Itu semua ada untuk Sandaran dan Penyegerakan, tetapi ada beberapa perkara lain yang perlu disebut:

  • Anda boleh menamakan semula komputer anda dengan mengklik teks "Komputer Saya" (atau yang serupa) di bahagian atas halaman "Komputer Saya" dan memberikannya nama tertentu.
  • Anda boleh meningkatkan storan Drive anda dengan mudah atau memutuskan akaun anda dari tab "Tetapan".
  • Peraturan permulaan sistem, ikon penyegerakan fail, dan tetapan klik kanan juga dapat diubah pada tab Tetapan.
  • Aktiviti rangkaian Backup dan Sync dapat dibatasi di bahagian "Network Settings" pada tab Settings. Proksi boleh menjadi spesifik, dan kadar muat turun / muat naik dibatasi jika perlu.
  • Alat Sandaran dan Penyegerakan akan tinggal di dulang sistem komputer anda selagi ia berfungsi. Untuk mengakses tetapannya, cukup klik ikonnya di baki, klik menu tiga titik di sudut kanan atas, dan pilih "Pilihan."

Itu cukup banyak. Ini alat yang mudah.