Cara Menggunakan Pelbagai Header dan Footer dalam Satu Dokumen

Word mempunyai beberapa cara bawaan untuk mengubah tajuk dan footer anda dalam dokumen. Contohnya, anda boleh mempunyai tajuk dan footer yang berbeza dengan mudah untuk halaman ganjil dan genap, atau tajuk dan footer yang berbeza pada halaman pertama. Untuk melampaui itu, anda perlu membuat beberapa bahagian dalam dokumen anda, dan belajar bagaimana memautkan dan memutuskan tautan tajuk dan footer dari bahagian sebelumnya.

Untuk tujuan demonstrasi, kami telah membuat dokumen sederhana yang menggunakan tajuk teks biasa dengan kata-kata "How-To Geek" dan footer teks biasa dengan nombor halaman (seperti pada gambar di bahagian atas artikel).

Catatan: Kami menggunakan Word 2016 untuk contoh kami dalam artikel ini, tetapi teknik yang kami bicarakan berlaku untuk hampir semua versi Word.

Buat Header dan Footer yang berbeza di Halaman Pertama

Satu konvensyen dokumen biasa adalah mempunyai tajuk dan pengaki yang berbeza pada halaman pertama dokumen daripada yang terdapat di dokumen yang lain. Mungkin anda mempunyai halaman tajuk di mana anda tidak mahukan header atau footer sama sekali. Atau, mungkin anda mahu footer halaman pertama menunjukkan beberapa teks penafian rasmi untuk syarikat anda, dan footer di selebihnya dokumen menunjukkan nombor halaman. Apa pun alasan anda, Word menjadikannya mudah.

Pertama, klik dua kali di mana sahaja di kawasan header atau footer halaman untuk menjadikan kawasan tersebut aktif.

Kawasan header / footer menjadi aktif dan anda akan melihat tab "Design" baru muncul di Ribbon anda dengan kawalan untuk menangani header dan footer. Pada tab itu, pilih pilihan "Halaman Pertama yang Berbeza".

Apabila anda memilih pilihan itu, teks yang sudah ada di header dan footer pada halaman pertama akan dihapus. Perhatikan juga bahawa nama kawasan pada halaman pertama berubah menjadi "Header Halaman Pertama" dan "Footer Halaman Pertama". Anda boleh membiarkannya kosong, atau anda boleh mengisi ruang dengan teks lain yang sama sekali tidak akan mempengaruhi tajuk dan footer pada halaman berikutnya.

Buat Header dan Footer yang berbeza pada Halaman Ganjil dan Genap

Word juga mempunyai pilihan terbina dalam untuk membuat header dan footer berbeza untuk halaman ganjil dan genap. Sejauh ini, penggunaan yang paling umum dari ciri ini adalah dengan menunjukkan nombor halaman di tepi luar halaman menghadap — seperti yang anda lihat pada kebanyakan buku.

Untuk melakukan ini, klik dua kali di mana sahaja di kawasan header atau footer halaman untuk menjadikan kawasan tersebut aktif.

Kawasan header / footer menjadi aktif dan anda akan melihat tab "Design" baru muncul di Ribbon anda dengan kawalan untuk menangani header dan footer. Pada tab itu, pilih pilihan "Halaman Ganjil & Genap Berbeza".

Apabila anda memilih pilihan itu, apa sahaja yang anda ada di bahagian bawah halaman bernombor genap akan dihapuskan. Anda kemudian boleh meletakkan apa sahaja yang anda mahukan di sana, dan menyelaraskannya mengikut kehendak anda.

Buat Header dan Footer yang berbeza untuk Bahagian Berbeza dari Dokumen Anda

Malangnya, di situlah berakhirnya kawalan header dan footer yang mudah di Word. Sekiranya anda ingin menukar header dan footer dalam dokumen lebih daripada yang telah kami bahas, anda harus membahagikan dokumen anda menjadi beberapa bahagian. Terdapat pelbagai jenis sebab anda mungkin mahu melakukan ini. Sebagai contoh:

  • Anda mempunyai beberapa grafik atau spreadsheet dalam dokumen yang anda mahukan di halaman berorientasikan landskap, ketika dokumen selebihnya berorientasikan potret. Anda tetap mahukan tajuk dan pengaki di bahagian atas dan bawah halaman menegak.
  • Anda membuat dokumen panjang dengan banyak bab dan tidak mahu tajuk dan tajuk (atau mereka mahu kelihatan berbeza) di halaman tajuk setiap bab.
  • Anda mahu membilang beberapa halaman dengan berbeza. Sebagai contoh, mungkin anda mahu pengenalan dan halaman kandungan anda bernombor dengan angka Romawi, tetapi teks utama dokumen anda bernombor dengan angka Arab.

Apa pun alasan anda, caranya adalah dengan membuat bahagian yang berbeza di mana anda mahu tajuk dan footer kelihatan berbeza. Secara peribadi, saya merasa paling mudah untuk memikirkan dokumen terlebih dahulu dan membuat semua bahagian yang saya perlukan sebelum saya mula mengisi dokumen tersebut. Ini sering mengelakkan gangguan tata letak pelik yang anda dapat (dan kemudian harus diselesaikan) semasa membelah dokumen yang sudah lengkap. Walaupun begitu, anda masih boleh membuat bahagian dalam dokumen yang ada, dan prosesnya sama.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Pecah di Microsoft Word untuk Memformat Dokumen Anda dengan Lebih Baik

Letakkan kursor anda di mana sahaja anda mahu membuat pemecahan bahagian (biasanya ini akan berada di hujung halaman), dan kemudian beralih ke tab "Tata Letak" di Pita. Klik butang "Pecah", dan kemudian pilih jenis rehat yang anda mahukan. Biasanya, ini akan menjadi jeda halaman, jadi itulah yang kita gunakan di sini.

Sekarang, klik dua kali kawasan header atau footer pada halaman selepas rehat yang anda masukkan. Pada tab "Reka Bentuk" Pita, klik butang "Pautan ke Sebelumnya" untuk mematikan pilihan tersebut. Ini memutuskan hubungan antara header atau footer (apa sahaja yang anda pilih) dari bahagian ini dan bahagian sebelumnya. Sekiranya anda ingin memecahkan pautan untuk header dan footer, anda perlu membuat masing-masing secara bergiliran.

Menyahpaut tidak akan menghapus teks atau gambar yang ada di tajuk atau footer. Anda boleh membuang, mengubah, atau mengganti apa yang sudah ada di header atau footer anda, dan perubahan anda tidak akan mempengaruhi header dan footer di bahagian sebelumnya.

Sekiranya anda memutuskan untuk membina semula pautan ke tajuk atau footer bahagian sebelumnya, tindakan itu merosakkan. Apabila anda menyambung semula bahagian, header dan footer di bahagian aktif dikeluarkan dan diganti dengan yang ada di bahagian sebelumnya. Untuk melakukannya, hanya klik dua kali pada header atau footer pada halaman selepas rehat. Pada tab "Reka Bentuk" Pita, klik butang "Pautan ke Sebelumnya" untuk menghidupkan kembali pilihan tersebut.

Word memberi amaran kepada anda bahawa anda akan menghapus header atau footer semasa, dan menggantinya dengan header atau footer dari bahagian sebelumnya. Klik "Ya" untuk mewujudkannya.

Seperti itu, header atau footer anda disambungkan semula ke bahagian sebelumnya. Ingatlah bahawa anda mesti memautkan atau membatalkan tautan header dan footer sebagai tindakan yang berasingan.