Cara Melumpuhkan Akaun Instagram Anda Sementara

Ingin berehat sebentar dari Instagram? Itu sangat wajar. Daripada memadamkan aplikasi atau profil anda, cuba nyahaktifkan akaun Instagram anda buat sementara waktu. Apabila anda dapat kembali dalam sebulan, semuanya akan sama seperti anda meninggalkan rangkaian sosial.

Cara Melumpuhkan Akaun Instagram Anda Sementara

Melumpuhkan sementara akaun Instagram anda akan menghapus profil anda dari rangkaian sosial untuk jangka masa yang anda mahukan di luar laman web. URL Instagram anda akan menjadi tidak sah, pengguna tidak dapat mencari anda dalam carian, dan mereka juga tidak dapat menghubungi anda. Ciri-ciri ini akan dipulihkan apabila anda mengaktifkan semula akaun anda.

Anda boleh mematikan akaun Instagram buat sementara waktu tidak kira sama ada akaun peribadi, akaun pencipta, atau akaun perniagaan.

Anehnya, anda tidak dapat mematikan akaun anda dari aplikasi Instagram di iPhone atau Android. Anda perlu menggunakan laman web Instagram sebagai gantinya.

Mulakan dengan membuka laman web Instagram di penyemak imbas desktop atau telefon pintar anda, dan log masuk dengan akaun yang ingin anda lumpuhkan.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Instagram di Web Dari Komputer Anda

Seterusnya, pergi ke tab Profil anda dan pilih pilihan "Edit Profil".

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan pautan ini untuk melompat terus ke skrin "Edit Profil".

Di sini, tatal ke bawah dan pilih pautan "Lumpuhkan sementara Akaun Saya".

Instagram kini akan meminta anda alasan untuk menyahaktifkan akaun anda. Anda boleh memilih alasan dari menu lungsur turun. Sekiranya anda tidak mahu memberikan alasan tertentu, pilih pilihan "Sesuatu Lain".

Setelah membuat pilihan, masukkan kata laluan anda untuk Instagram.

Untuk kedua kalinya, ketuk butang "Nonaktifkan Akaun Sementara" yang berwarna biru yang terdapat di bahagian bawah skrin. Instagram akan meminta anda mengesahkan untuk kali ketiga bahawa anda mahu meneruskannya. Dari pop timbul, ketuk butang "Ya".

Akaun Instagram anda sekarang akan dilumpuhkan dan anda akan keluar dari aplikasi Instagram di telefon pintar anda. Untuk mengesahkan, anda boleh mencuba mencari nama pengguna Instagram anda. Instagram akan memberitahu anda bahawa pengguna itu tidak wujud atau mereka belum menghantar apa-apa.

Cara Mengaktifkan Semula Akaun Instagram Anda

Anda boleh kembali dan mengaktifkan semula akaun Instagram yang dilumpuhkan pada bila-bila masa. Yang anda perlukan hanyalah nama pengguna dan kata laluan anda. Sekiranya anda terlupa kata laluan anda, anda boleh mencuba menetapkannya semula.

Buka aplikasi Instagram pada peranti iPhone atau Android anda atau lawati laman web Instagram.

Di sini, log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan Instagram anda.

Dengan serta-merta, akaun anda akan dikembalikan kepada kejayaannya yang dulu. Untuk keselamatan tambahan, anda harus menukar kata laluan Instagram anda setelah mengaktifkan semula akaun anda.

Tidak mahu kembali? Anda boleh menghapus akaun Instagram anda sama sekali.

BERKAITAN: Cara Menghapus Akaun Instagram Anda