Bagaimana PowerShell Berbeza Dari Prompt Perintah Windows

Windows 7 menambah PowerShell, shell baris perintah dan bahasa skrip yang lebih hebat daripada Command Prompt. Sejak Windows 7, PowerShell menjadi lebih menonjol, malah menjadi pilihan lalai pada Windows 10.

PowerShell lebih rumit daripada Command Prompt tradisional, tetapi juga jauh lebih hebat. Prompt Perintah secara dramatik lebih rendah daripada shell yang tersedia untuk Linux dan sistem seperti Unix lain, tetapi PowerShell bersaing dengan baik. Di samping itu, kebanyakan arahan Command Prompt dapat digunakan di PowerShell, sama ada secara asli atau melalui alias.

Bagaimana PowerShell Berbeza Dari Prompt Perintah

BERKAITAN: 5 Cmdlet untuk Memulakan Anda dengan PowerShell

PowerShell sebenarnya sangat berbeza dengan Command Prompt. Ini menggunakan perintah yang berbeza, yang dikenal sebagai cmdlets di PowerShell. Banyak tugas pentadbiran sistem - dari menguruskan pendaftaran ke WMI (Instrumentasi Pengurusan Windows) - didedahkan melalui cmdlet PowerShell, sementara mereka tidak dapat diakses dari Prompt Perintah.

BERKAITAN: Geek School: Belajar Cara Menggunakan Objek di PowerShell

PowerShell menggunakan paip - sama seperti Linux - yang membolehkan anda meneruskan output satu cmdlet ke input cmdlet yang lain. Oleh itu, anda boleh menggunakan beberapa cmdlet secara berurutan untuk memanipulasi data yang sama. Tidak seperti sistem seperti Unix — yang hanya dapat mengalirkan aliran watak (teks) —PowerShell menyalurkan objek antara cmdlet. Dan hampir semua yang ada di PowerShell adalah objek, termasuk setiap respons yang anda dapat dari cmdlet. Ini membolehkan PowerShell berkongsi data yang lebih kompleks antara cmdlet, beroperasi lebih seperti bahasa pengaturcaraan.

PowerShell bukan sekadar shell. Ini adalah persekitaran skrip kuat yang dapat anda gunakan untuk membuat skrip kompleks untuk menguruskan sistem Windows dengan lebih mudah daripada yang anda dapat dengan Command Prompt.

Prompt Perintah pada dasarnya hanyalah persekitaran warisan yang diteruskan di Windows — persekitaran yang menyalin semua pelbagai perintah DOS yang anda akan dapati pada sistem DOS. Ia sangat terhad, tidak dapat mengakses banyak ciri pentadbiran sistem Windows, lebih sukar untuk menyusun skrip yang kompleks dan sebagainya. PowerShell adalah persekitaran baru untuk pentadbir sistem Windows yang membolehkan mereka menggunakan persekitaran baris perintah yang lebih moden untuk menguruskan Windows.

Bila Anda Ingin Menggunakan PowerShell

Oleh itu, bilakah rata-rata pengguna Windows ingin menggunakan PowerShell?

BERKAITAN: Cara Menyelesaikan Masalah Sambungan Internet

Sekiranya anda jarang menjalankan Prompt Perintah untuk menjalankan  perintah ping atau  sesekali  ipconfig, anda sebenarnya tidak perlu menyentuh PowerShell. Sekiranya anda lebih selesa menggunakan Command Prompt, ia tidak akan ke mana-mana. Walaupun begitu, sebahagian besar perintah itu berfungsi dengan baik di PowerShell juga, jika anda ingin mencubanya.

BERKAITAN: Cara Mengganti Nama Batch Banyak Fail di Windows

Walau bagaimanapun, PowerShell boleh menjadi persekitaran baris perintah yang jauh lebih kuat daripada Command Prompt. Sebagai contoh, kami telah menunjukkan kepada anda cara menggunakan persekitaran PowerShell yang terdapat di dalam Windows untuk menjalankan operasi mencari-dan-mengganti untuk menamakan semula banyak fail dalam satu folder — sesuatu yang biasanya memerlukan pemasangan program pihak ketiga. Ini adalah perkara yang selalu dapat dilakukan oleh pengguna Linux dengan persekitaran baris perintah mereka, sementara pengguna Windows ketinggalan.

Walau bagaimanapun, PowerShell tidak seperti terminal Linux. Ini sedikit lebih rumit, dan rata-rata pengguna Windows mungkin tidak melihat banyak faedah bermain dengannya

Pentadbir sistem ingin mempelajari PowerShell supaya mereka dapat menguruskan sistem mereka dengan lebih berkesan. Dan jika anda perlu menulis skrip untuk mengautomasikan pelbagai tugas pentadbiran sistem, anda harus melakukannya dengan PowerShell.

PowerShell Setara Perintah Biasa

Banyak perintah Prompt Perintah yang biasa — dari  ipconfig hingga —  cd berfungsi di persekitaran PowerShell. Ini kerana PowerShell mengandungi "alias" yang mengarahkan perintah lama ini ke cmdlet baru yang sesuai, menjalankan cmdlet baru ketika anda mengetik perintah lama.

Kami akan membahas beberapa perintah Command Prompt biasa dan yang setara dengannya di PowerShell pula - hanya untuk memberi anda idea tentang bagaimana sintaks PowerShell berbeza.

Tukar Direktori

  • DOS:  cd
  • PowerShell:  Set-Location

Senaraikan Fail dalam Direktori

  • DOS:  dir
  • PowerShell:  Get-ChildItem

Namakan semula Fail

  • DOS:  rename
  • PowerShell:  Rename-Item

Untuk melihat apakah arahan DOS mempunyai alias, anda boleh menggunakan  Get-Alias cmdlet. Contohnya, menaip   Get-Alias cd menunjukkan bahawa anda   cd sebenarnya menjalankan  cmdlet.  Set-Location

Ketahui Lebih Lanjut

BERKAITAN: Geek School: Pelajari Cara Mengautomasikan Windows dengan PowerShell

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai PowerShell? Baca siri artikel Geek School kami yang akan memperkenalkan anda kepada PowerShell dan membantu anda mencapai tahap yang pantas. Sekiranya anda pentadbir sistem Windows, anda pasti mengetahui perkara ini.