Apakah Penghala Dual-Band dan Tri-Band?

Banyak router wayarles moden sudah menjadi dual-band, dan sekarang syarikat router melancarkan router tri-band. Tetapi adakah mereka akan mempercepat Wi-Fi anda?

Dual-Band Routers Dijelaskan

BERKAITAN: Tingkatkan Penghala Tanpa Wayar Anda untuk Mendapatkan Kelajuan Lebih Cepat dan Wi-Fi yang Lebih Boleh dipercayai

Teknologi dual-band agak biasa apabila anda mula mencari router 802.11ac moden. Wi-Fi 802.11ac moden menggunakan spektrum 5 GHz yang lebih pantas dan kurang berantakan. Teknologi Wi-Fi lama seperti 802.11n dan sebelumnya menggunakan spektrum 2.4 GHz yang lebih perlahan dan lebih berantakan.

Apabila anda mendapat penghala dengan teknologi dwi-jalur serentak, ia dapat menyiarkan isyarat 5 GHz dan isyarat 2.4 GHz. Peranti yang menyokong Wi-Fi 5 GHz moden akan menyambung ke yang lebih pantas, sementara mana-mana peranti lama yang anda gunakan akan disambungkan ke isyarat 2.4 GHz yang lebih lama, lebih perlahan, tetapi lebih serasi. Pada asasnya, penghala dapat menampung dua rangkaian Wi-Fi yang berbeza sekaligus.

Ini membolehkan anda menaik taraf Wi-Fi 5 GHz untuk peranti yang menyokongnya tanpa kehilangan keserasian dengan peranti lama. Sekiranya anda mempunyai penghala satu jalur, anda harus memilih antara Wi-Fi 2,4 GHz yang lebih lama dan Wi-Fi 5 GHz moden. Penghala dwi-jalur serentak membuat anda berdua.

Jadi Apa itu Tri-Band Router?

Walaupun penghala jalur dua menyiarkan dua isyarat yang berasingan, penghala jalur tiga menyiarkan tiga isyarat yang berbeza. Pada asasnya, mereka menganjurkan tiga rangkaian Wi-Fi yang berbeza sekaligus.

Tetapi persamaannya berakhir di sana. Daripada mengehadkan rangkaian pada frekuensi ketiga yang berbeza, penghala tri-band sebenarnya mengehoskan isyarat 2.4 GHz dan dua isyarat 5 GHz yang terpisah.

Penghala jalur dua masuk akal untuk alasan keserasian, tetapi mengapa anda memerlukan isyarat Wi-Fi 5 GHz yang berasingan? Oleh kerana rangkaian Wi-Fi juga mengalami kesesakan. Kelajuan Wi-Fi maksimum teoritis dibahagi dan dikongsi di antara semua peranti di rangkaian anda. Oleh itu, jika anda mempunyai TV pintar yang mengalirkan aliran 4K resolusi tinggi dari Netflix, ini akan mengurangkan kelajuan Wi-Fi yang tersedia untuk peranti anda yang lain.

Penghala tri-band secara harfiah menampung dua rangkaian 5 GHz yang terpisah, dan secara automatik menyusun peranti ke dalam rangkaian yang berbeza. Ini menawarkan lebih banyak kepantasan untuk dikongsi di antara peranti anda. Perhatikan bahawa ia sebenarnya tidak akan mempercepat satu peranti - peranti itu hanya disambungkan ke salah satu rangkaian pada satu masa - tetapi ia akan menawarkan lebih banyak kelajuan ke peranti tambahan yang anda tambahkan.

Nombor Keras

Dalam keadaan ideal secara teori, penghala dua jalur mungkin menawarkan hingga 450 Mbps pada isyarat 2.4 GHz, sementara itu juga menawarkan hingga 1300 Mbps pada isyarat 5 GHz. Penghala jalur dua seperti ini dilabel sebagai penghala kelas AC1750 - hanya dengan menambahkan nombor bersama-sama. Sekiranya penghala menawarkan hingga 600 Mbps pada rangkaian 2,4 GHz dan 1300 Mbps pada rangkaian 5 GHz, itu adalah router kelas AC1900.

Ini adalah sedikit mengelirukan. Pertama sekali, anda tidak akan melihat kelajuan maksimum teori ini di dunia nyata. Lebih penting lagi, tidak ada satu peranti pun yang dapat memperoleh kelajuan 1750 Mbps atau 1900 Mbps. Sebaliknya, peranti yang disambungkan ke rangkaian 2,4 GHz dapat memperoleh maksimum 450 Mbps atau 600 Mbps. Peranti yang disambungkan ke rangkaian 5 GHz dapat memperoleh maksimum 1300 Mbps.

Penghala jalur tiga menawarkan isyarat 600 Mbps 2,4 GHz serta dua isyarat 5 GHz 1300 Mbps - itu 600 + 1300 + 1300, untuk penghala kelas AC320 ″. Sekali lagi, ini agak mengelirukan - tidak ada peranti yang dapat memperoleh kelajuan 3200 Mbps. Kelajuan maksimum untuk setiap peranti masih 1300Mbps. Tetapi, apabila anda mempunyai lebih banyak peranti yang disambungkan sekaligus, ia secara automatik dapat dipisahkan antara isyarat 5 GHz yang terpisah dan setiap peranti akan mendapat kelajuan Wi-Fi lebih banyak daripada yang sebaliknya.

Tetapi Adakah Penghala Tri-Band Mempercepat Wi-Fi Anda?

BERKAITAN: Cara Menguji Kelajuan Sambungan Internet Anda atau Kelajuan Data Selular

Jadi cukup mudah untuk difahami - penghala tri-band menghoskan rangkaian 2,4 GHz yang lebih lama serta dua rangkaian 5 GHz yang berasingan dan secara automatik membahagikan peranti anda di antara mereka. Katakan anda mempunyai dua peranti di rumah anda dan kedua-duanya menggunakan banyak jalur lebar pada masa yang sama - penghala akan meletakkan masing-masing ke rangkaian 5 GHz yang berasingan dan tidak akan mengganggu satu sama lain. Bagaimanapun, setiap rangkaian 5 GHz boleh berada di saluran wayarles yang berbeza.

Adakah perkara ini penting di dunia nyata bergantung pada bagaimana anda menggunakan Wi-Fi anda. Sekiranya anda mempunyai banyak peranti yang menggunakan Wi-Fi, penghala tri-band dapat mempercepat dengan mencegah semua peranti saling mengganggu satu sama lain.

Sebaliknya, jika anda tidak terbiasa menggunakan sambungan anda dengan banyak peranti pada masa yang sama, anda tidak akan melihat perbezaannya. Dan standard Wi-Fi moden mungkin sudah lebih cepat daripada kelajuan sambungan Internet anda. Sekiranya sambungan Internet anda menjadi hambatan, menambahkan lebih banyak kelajuan Wi-Fi sebenarnya tidak akan mempercepat apa-apa. Ini akan membantu jika anda melakukan pemindahan fail tempatan dan pelbagai perkara lain yang hanya memerlukan sambungan rangkaian tempatan, tetapi kebanyakan orang tidak melakukan banyak perkara.

Jangan terlalu terpikat dengan janji-janji router tri-band. Walaupun penghala dwi-jalur yang baik menawarkan faedah yang nyata, manfaat Wi-Fi tri-band tidak akan begitu jelas melainkan anda mempunyai sambungan Internet yang sangat pantas dan beberapa peranti yang bersaing untuk semua jalur lebar Wi-Fi itu.

Adakah tri-band adalah peningkatan? Pasti, jika anda mempunyai banyak peranti. Adakah ia bernilai wang? Tidak semestinya - router tri-band semasa sangat mahal dan anda mungkin tidak menyedari ciri tersebut di rangkaian rumah anda.

Kredit Gambar: Penghala Asus RT-AC3200