Cara Mendapatkan Bayaran Balik untuk Aplikasi dan Permainan

Beberapa kedai aplikasi dan permainan menawarkan bayaran balik untuk pembelian digital, dan ada yang tidak. Contohnya, anda boleh mendapatkan bayaran balik untuk aplikasi Android dan iPhone, atau permainan PC yang anda beli dari Steam atau di tempat lain.

Kedai Aplikasi Apple dan Kedai Aplikasi Mac

BERKAITAN: Cara Mendapatkan Bayaran Balik Untuk Aplikasi iPhone, iPad, atau Mac Dari Apple

Apple membolehkan anda meminta pengembalian dana untuk aplikasi yang anda beli, sama ada anda membelinya dari iPhone atau iPad App Store, atau Mac App Store. Kaedah yang sama juga memungkinkan anda meminta pengembalian dana untuk media digital seperti video dan muzik yang anda beli dari iTunes.

Ini bukan polisi pembayaran balik tanpa pertanyaan. Anda harus "melaporkan masalah" dengan pembelian menggunakan iTunes atau laman web Apple dan menunggu respons dari perkhidmatan pelanggan. Namun, jika anda membeli aplikasi atau permainan yang tidak berfungsi dengan baik, ini akan menjimatkan anda. Cukup beritahu Apple bahawa aplikasi tersebut tidak berfungsi dengan baik atau tidak memenuhi harapan anda dan mereka harus mengembalikan wang pembelian anda. Kami telah berjaya mendapat bayaran balik dari Apple menggunakan kaedah ini pada masa lalu.

Google Play

BERKAITAN: Cara Mendapatkan Bayaran Balik Untuk Aplikasi Android yang Anda Beli Dari Google Play

Kemas kini : Dokumentasi rasmi Google sekarang mengatakan bahawa dalam 48 jam pertama setelah membeli aplikasi, "anda mungkin dapat mendapatkan bayaran balik bergantung pada perincian pembelian anda." Perbatuan anda mungkin berbeza.

Google mempunyai polisi pengembalian wang yang lebih murah hati daripada Apple. Dalam dua jam pertama setelah membeli aplikasi, Anda dapat meminta pengembalian dana dengan alasan apa pun dan mendapatkannya secara automatik. Oleh itu, jika aplikasi tidak berfungsi dengan baik atau permainan tidak memenuhi jangkaan anda, anda boleh mengembalikannya tanpa berurusan dengan perkhidmatan pelanggan. Cukup buka sejarah pesanan anda di aplikasi Google Play dan gunakan pilihan "Bayaran Balik" untuk pembelian baru-baru ini.

Sekiranya lebih dari dua jam berlalu, anda dapat mengajukan permintaan pengembalian dana dan perwakilan perkhidmatan pelanggan Google akan mempertimbangkan permintaan anda. Namun, ia tidak akan dijamin.

Kukus

BERKAITAN: Cara Mendapatkan Bayaran Balik untuk Permainan Steam

Steam mempunyai polisi pembayaran balik yang sangat baik. Selagi anda membeli permainan dalam dua minggu terakhir dan memainkannya kurang dari dua jam, anda boleh meminta bayaran balik dan menerima satu permainan secara automatik. Oleh itu, jika anda tidak menikmati permainan yang anda beli atau tidak berjalan dengan baik di PC anda, anda boleh mendapatkan kembali wang anda.

Valve berhak untuk menolak pengembalian wang anda jika anda menyalahgunakan ciri ini, tetapi kami telah menggunakan pengembalian wang Steam secara meluas selama bertahun-tahun dan belum menerima sebarang amaran. Selagi anda benar-benar membeli beberapa permainan dan menyimpannya tanpa mengembalikannya, anda mungkin baik-baik saja. Namun, jika anda selalu mengembalikan wang permainan dan tidak menyimpannya, Valve mungkin menganggap penyalahgunaan itu.

Asal

BERKAITAN: Cara Mendapatkan Bayaran Balik untuk Permainan EA Origin

Origin memiliki "Jaminan Permainan Hebat" yang berlaku untuk banyak - tetapi tidak semua - permainan yang dijual di Origin. Semua permainan EA sendiri disertakan, dan begitu juga dengan permainan pihak ketiga. Seperti yang dinyatakan oleh laman web Origin: "Sekiranya anda tidak menyukainya, kembalikannya".

Anda hanya boleh mengembalikan wang permainan dalam 24 jam pertama setelah melancarkannya. Sekiranya anda belum melancarkan permainan, anda hanya dapat mengembalikannya dalam masa tujuh hari pertama setelah membelinya. Ini adalah masa yang lebih sedikit daripada jangka masa dua minggu Steam, tetapi anda boleh bermain selama jam yang anda mahukan dalam 24 jam pertama, sementara Steam menghadkan anda maksimum dua jam.

Kedai yang Mungkin Menawarkan Bayaran Balik

Beberapa kedai tidak menjamin pengembalian wang, tetapi menawarkan pengembalian dana berdasarkan kes. Anda boleh menghubungi sokongan pelanggan dan mengemukakan kes anda di kedai-kedai berikut:

  • Blizzard : Blizzard tidak mempunyai polisi pembayaran balik yang diterbitkan untuk kedai dalam taliannya, tetapi anda boleh mencuba menghubungi sokongan pelanggan jika anda mahukan pembayaran balik. "Pembelian permainan pengembalian dana" adalah salah satu pilihan yang dapat anda pilih di laman sokongan Blizzard. Sudah tentu, anda akan mendapat nasib yang lebih baik sekiranya anda membeli permainan baru-baru ini.
  • GOG : GOG mempunyai "polisi jaminan wang dikembalikan" yang berlaku untuk setiap permainan yang dijual oleh GOG. Menurut polisi, jika permainan yang anda beli dari GOG tidak berfungsi dan staf sokongan GOG tidak dapat menyelesaikan masalah untuk anda, anda boleh mendapatkan bayaran balik sepenuhnya. Ini hanya berlaku dalam tiga puluh hari pertama setelah anda membeli permainan. Anda boleh menghubungi sokongan pelanggan GOG jika anda menghadapi masalah dan mendapatkan bayaran balik jika tidak ada yang lain.
  • Humble Store : The Humble Store mengatakan "pembayaran balik dikeluarkan berdasarkan budi bicara." Namun, jika anda sudah memainkan permainan atau menebus kunci permainan (seperti kunci Steam), pesanan anda "mungkin tidak layak mendapat pengembalian dana." Laman sokongan Humble memberikan arahan untuk cuba mendapatkan bayaran balik.
  • Kedai Microsoft (Aplikasi) : Laman web Microsoft menyatakan dengan jelas bahawa permainan Xbox digital tidak pernah layak mendapat bayaran balik. Namun, Microsoft memperhatikan bahawa perisian (seperti aplikasi Windows 10) yang anda beli dari Microsoft Store mungkin layak mendapat pengembalian dana dalam beberapa keadaan.

Kedai yang Tidak Pernah Menawarkan Bayaran Balik

BERKAITAN: Cara Mendapatkan Bayaran Balik untuk Pembelian Buku Kindle yang Tidak Disengajakan

Kedai di atas menawarkan pengembalian wang dalam beberapa kes, tetapi banyak kedai tidak pernah melakukannya. Berikut adalah senarai memalukan kedai aplikasi dan permainan digital yang tidak memberikan bayaran balik yang mesra pelanggan:

  • Amazon Appstore : Menurut Amazon, aplikasi yang dibeli dari Amazon Appstore tidak layak mendapat bayaran balik. Amazon juga tidak akan membayar balik pembelian muzik digital, tetapi mereka akan membayar balik eBook Kindle yang dibeli secara tidak sengaja.
  • Kedai Microsoft (Permainan Xbox) : Microsoft mengatakan "Anda tidak dapat mengembalikan permainan digital dan menerima pengembalian dana atau kredit." Walau bagaimanapun, anda boleh mengembalikan wang permainan dan aplikasi yang telah dipesan lebih awal, yang tidak dibenarkan oleh Nintendo dan Sony. Microsoft mula menguji "bayaran balik layan diri" gaya Steam untuk beberapa pengguna pada bulan April 2017, tetapi belum tersedia untuk kebanyakan orang — dan mungkin tidak pernah berlaku.
  • Nintendo eShop : Kedai permainan digital Nintendo tidak menawarkan bayaran balik. Seperti yang dinyatakan oleh laman sokongan Nintendo: "Semua penjualan (termasuk pra-pembelian) adalah muktamad."
  • Sony PlayStation : PlayStation Store Sony tidak menawarkan bayaran balik, walaupun untuk permainan praorder yang belum anda mainkan atau permainan yang tidak berfungsi dengan baik. Seperti yang dinyatakan oleh syarat perkhidmatan Sony, bayaran balik tidak akan tersedia melainkan Sony diminta untuk memberikannya mengikut undang-undang.
  • Ubisoft Uplay : Ubisoft mengatakan "semua penjualan kandungan digital PC adalah muktamad." Ubisoft tidak akan menawarkan bayaran balik untuk kandungan yang anda beli melalui Uplay. Anda mungkin mahu membeli permainan Ubisoft di kedai lain, seperti Steam, jika boleh.

Sudah tentu, anda sentiasa boleh menghubungi khidmat pelanggan dan meminta bayaran balik, tidak kira dari mana kedai anda membeli sesuatu. Tetapi, jika kedai yang dimaksudkan mempunyai kebijakan "tidak ada pengembalian wang yang pernah ada", anda akan menghadapi pertempuran yang sukar. Perlu diingat senarai ini semasa membeli aplikasi dan permainan.

Kredit Gambar: Rrraum / Shutterstock.com