Cara Memasang IIS pada Windows 8 atau Windows 10

Salah satu perkara pertama yang ingin dipasang oleh Pembangun Web menggunakan ASP.NET pada Windows 8 ialah IIS (Internet Information Services). Windows 8 dan Windows 10 dihantar dengan versi baru IIS, versi 8, mari kita lihat memasangnya.

Catatan:  Windows 10 memasang IIS versi 10 dan bukannya versi 8, dengan alasan yang jelas. Ini adalah proses tepat yang sama.

Memasang IIS

Sesuai dengan reka bentuk modular Microsoft, eh, segala-galanya, IIS di Windows masih merupakan "Ciri Windows" pilihan. Untuk memasangnya, tekan kombinasi kekunci Windows + R untuk memunculkan kotak larian, kemudian ketik appwiz.cpl dan tekan enter.

Ini akan membuka bahagian Program dan Ciri Panel Kawalan, di sebelah kiri klik pada pautan "Hidupkan atau matikan ciri Windows".

Sekarang klik pada kotak semak Perkhidmatan Maklumat Internet.

Sekiranya anda seorang pembangun, anda akan mahu mengembangkannya dan meneroka sub-komponen juga. Secara lalai, ia memasang semua barang yang diperlukan untuk mengehoskan laman web, dan anda mungkin juga memerlukan beberapa komponen yang lebih penting daripada pemaju.

Setelah mengklik OK, dialog ini akan muncul di skrin anda sebentar.

Setelah selesai, aktifkan penyemak imbas anda dan arahkan ke hos tempatan.

Itu sahaja yang ada.