Cara Mengaktifkan Penyemakan Imbas Peribadi di Mana-mana Penyemak Imbas Web

Penyemakan imbas peribadi telah wujud dalam satu bentuk atau yang lain sejak tahun 2005, tetapi memerlukan sedikit masa untuk setiap penyemak imbas berada di belakangnya. Sekarang, tidak kira penyemak imbas apa yang anda gunakan, anda boleh melayari internet tanpa meninggalkan jejak sejarah, kata laluan, kuki, dan pelbagai maklumat lain.

Penjelajahan peribadi berguna untuk menutup trek anda (atau lebih tepatnya, mencegah trek dibuat dari awal), antara lain. Ia tidak sempurna, namun, dan sementara itu akan menghalang maklumat daripada disimpan di komputer anda, ia tidak akan menghalang majikan, penyedia perkhidmatan Internet, laman web yang anda lawati, atau NSA untuk perkara itu, daripada mengumpulkan maklumat yang anda hantar di luar komputer anda.

Setiap penyemak imbas mempunyai nama mereka sendiri untuk penyemakan imbas peribadi, dan ketika mengaksesnya dilakukan dengan cara yang hampir sama, terdapat perbezaan yang halus dari produk ke produk.

BERKAITAN: Lima Kegunaan Bernilai untuk Mod Penyemakan Imbas Peribadi (Selain Lucah)

Google Chrome: Buka Mode Penyamaran

Google Chrome tetap menjadi penyemak imbas yang paling banyak digunakan di pasaran, dan memanggil mod penyemakan imbas peribadinya sebagai "Mode Penyamaran".

Pada Windows dan Mac

Anda boleh memunculkan tetingkap penyamaran dengan mengklik menu khas di sudut kanan atas tetingkap penyemak imbas. Pada Windows, ia akan menjadi tiga baris dan pada macOS, ia akan menjadi tiga titik. Kemudian, pilih "Window Inkognito Baru". (Anda juga dapat mengakses pilihan ini dari menu Fail pada Mac.)

Sebagai alternatif, tekan pintasan papan kekunci Control + Shift + N pada Windows atau Command + Shift + N pada Mac.

Mod penyamaran tidak dapat dilihat: cari ikon lelaki-dalam-topi di sudut kiri atas. Pada Mac, ini akan berada di sudut kanan atas. (Pada beberapa sistem yang menjalankan versi terbaru Chrome, tetingkap juga berwarna kelabu gelap.)

Perlu diingat bahawa walaupun dalam mod Penyamaran, anda masih dapat menanda halaman dan memuat turun fail. Sambungan anda, bagaimanapun, tidak akan berfungsi kecuali anda telah menandakannya "Dibolehkan dalam Penyamaran" di halaman tetapan pelanjutan Chrome.

Untuk keluar dari mod penyamaran, cukup tutup tetingkap.

Pada Android dan iOS

Sekiranya anda menggunakan Chrome pada peranti mudah alih seperti telefon Android, iPhone, atau iPad, Anda dapat mengetuk tiga titik di sudut kanan atas tetingkap penyemak imbas dan memilih "Tab penyamaran baru" dari menu lungsur.

Penyemak imbas kemudian akan memberitahu anda bahawa anda telah menyamarkan semua amaran yang diperlukan mengenai maksudnya.

Untuk menutup penyamaran, ketuk kotak dengan nombor di dalamnya (menunjukkan berapa banyak tab yang anda buka) dan kembali ke tab bukan peribadi, atau tutup tab penyamaran.

Mozilla Firefox: Buka Tetingkap Penyemakan Imbas Peribadi

Firefox hanya memanggil mod mereka "Penyemakan Imbas Peribadi". Seperti Chrome, ia dapat diakses dari menu di sudut kanan atas. Cukup klik "Tetingkap Peribadi Baru". (Anda juga dapat mengakses pilihan ini dari menu Fail pada Mac.)

Sebagai alternatif, tekan pintasan papan kekunci Control + Shift + N pada Windows atau Command + Shift + N pada Mac.

Tetingkap peribadi anda akan mempunyai jalur ungu di bahagian atas tetingkap dan ikon di sudut kanan atas.

Dari tetingkap ini, anda juga dapat menghidupkan atau mematikan perlindungan pelacakan. Perlindungan pelacakan bertujuan untuk melindungi anda dari dilacak di beberapa laman web. Masalahnya ialah, mana-mana laman web boleh mengabaikan permintaan ini dan menjejaki anda pula - jadi walaupun perlindungan pelacakan tidak akan menyakitkan, ia juga tidak dapat membantu.

Untuk keluar dari penyemakan imbas peribadi, cukup tutup tetingkap.

Internet Explorer: Buka Tetingkap Penyemakan Imbas InPrivate

Walaupun popularitinya semakin berkurang, Internet Explorer masih digunakan oleh sebilangan orang. Untuk mengakses mod penyemakan imbas peribadinya, yang disebut InPrivate Browsing, klik ikon roda gigi di sudut kanan atas kemudian Safety> InPrivate Browsing, atau cukup tekan Ctrl + Shift + P pada papan kekunci anda.

IE akan menunjukkan ia berada dalam mod InPrivate dari kotak biru di sebelah bar lokasi, yang juga bertuliskan label "InPrivate".

Apabila InPrivate diaktifkan, bukan sahaja sejarah penyemakan imbas anda akan diabaikan, tetapi bar alat dan sambungan akan dilumpuhkan.

Untuk keluar dari penyemakan imbas InPrivate, tutup tetingkap.

Microsoft Edge: Buka Tetingkap Penyemakan Imbas InPrivate

Edge adalah penyemak imbas baru Microsoft yang disertakan dengan Windows 10. Seperti IE, ia mengekalkan nomenklatur InPrivate untuk ditentukan ketika tetingkap penyemak imbas peribadi terbuka. Untuk membuka tetingkap InPrivate baru, gunakan menu dari sudut kanan atas atau tekan Ctrl + Shift + P pada papan kekunci anda.

Setelah dibuka, keseluruhan tetingkap penyemak imbas akan berwarna kelabu dan setiap tab akan bertuliskan "InPrivate".

Setelah selesai menggunakan mod InPrivate, tutup tab atau tetingkap untuk keluar dan kembali ke mod penyemakan imbas biasa.

Safari: Buka Tetingkap Penyemakan Imbas Peribadi

Safari adalah penyedia pelayaran peribadi yang asli dan dengan demikian, juga akan membolehkan anda melayari tetingkap peribadi seperti yang lain.

Pada Mac

Pilihan Tetingkap Peribadi boleh diakses dari menu Fail atau dengan menekan Shift + Command + N pada papan kekunci anda.

Semasa penyemakan imbas peribadi diaktifkan, bar lokasi akan dikaburkan dan jalur di bahagian atas tetingkap tab baru akan menunjukkan bahawa anda berada dalam mod penyemakan imbas peribadi.

Sambungan di Safari akan terus beroperasi semasa berada dalam mod peribadi, tidak seperti Chrome dan Internet Explorer.

Untuk keluar dari mod ini, seperti biasa tutup tetingkap.

Pada iOS

Akhirnya, jika anda menggunakan iPhone atau iPad dan melayari dengan Safari, anda juga boleh menggunakan mod peribadi di dalamnya. Untuk melakukannya, ketuk ikon tab baru di sudut kanan bawah skrin tab baru.

Sekarang, ketik "Peribadi" di sudut kiri bawah.

Setelah diaktifkan, skrin penyemak imbas akan berubah menjadi kelabu dan akan memberitahu anda bahawa anda berada dalam mod penyemakan imbas peribadi.

Untuk keluar, cukup tekan butang "Selesai" di sudut kanan bawah skrin.

Seperti yang anda lihat, setiap penyemak imbas mempunyai prosedur yang kurang lebih sama untuk memasuki mod penyemakan imbas peribadi, dan kebanyakan beroperasi dengan cara yang sama (dengan beberapa perbezaan sekali-sekala). Selain itu, anda boleh menyembunyikan jenis maklumat yang serupa dari mata kasar semasa menggunakan mod penyemakan imbas.

Dan ingat, penyemakan imbas peribadi berguna untuk lebih daripada sekadar privasi. Ini juga membolehkan anda masuk ke laman web yang sama dari akaun yang berbeza. Katakan misalnya anda masuk ke akaun Facebook anda dan rakan anda ingin memeriksa yang sebenarnya dengan cepat, cukup buka tetingkap peribadi dan biarkan mereka melakukannya.

Anda juga boleh menggunakan penyemakan imbas peribadi untuk menyelesaikan masalah sambungan yang berpotensi. Bayangkan ada yang tidak bertindak dengan betul, adakah komputer anda atau adakah penyambungan masalah? Oleh kerana mod peribadi biasanya melumpuhkan semua sambungan dan bar alat, anda boleh menggunakannya untuk melihat apakah masalah itu ditiru, jika tidak, maka anda mempunyai idea yang baik untuk memulakannya.