Mengapa Anda Tidak Boleh Menggunakan TV sebagai Monitor?

Televisyen dan monitor komputer serupa dan menggunakan kebanyakan teknologi yang sama untuk menggerakkan panel. Anda biasanya boleh menggunakan TV dengan komputer anda, tetapi TV dibuat untuk pasaran yang berbeza dan tidak sama dengan monitor.

Perbezaan Sambungan

Kedua-dua TV dan monitor akan menerima input HDMI, dengan andaian dibuat pada dekad terakhir. HDMI adalah standard industri untuk isyarat video, dan anda akan menjumpainya di hampir setiap peranti yang mengeluarkan video dari Rokus dan konsol permainan ke komputer. Secara teknikal, jika semua yang anda cari adalah skrin untuk memasukkan sesuatu, TV atau monitor akan berfungsi.

Monitor biasanya mempunyai sambungan lain, seperti DisplayPort, untuk menyokong resolusi dan kadar penyegaran yang lebih tinggi. TV selalunya akan merangkumi banyak input HDMI untuk memasukkan semua peranti anda ke satu skrin, sedangkan monitor biasanya dimaksudkan untuk menggunakan satu peranti pada satu masa.

Peranti seperti konsol permainan biasanya menghantar audio melalui HDMI, tetapi monitor pada amnya tidak mempunyai pembesar suara, dan jarang mempunyai yang layak jika ada. Anda biasanya dijangka memasang fon kepala di meja anda atau mempunyai pembesar suara desktop. Walau bagaimanapun, hampir semua televisyen akan mempunyai pembesar suara. Model-model mewah bangga mempunyai model yang hebat, kerana ia berfungsi sebagai pusat ruang tamu anda.

TV Lebih Besar

Perbezaan yang jelas adalah ukuran skrin. TV biasanya sekitar 40 inci atau lebih, sementara kebanyakan monitor desktop berukuran sekitar 24-27 inci. TV dimaksudkan untuk dilihat dari seberang ruangan, dan perlu lebih besar untuk memenuhi jumlah penglihatan anda yang sama.

Ini mungkin bukan masalah bagi anda; sesetengah orang mungkin lebih suka paparan yang lebih besar daripada yang lebih kecil. Oleh itu, ukurannya bukan pemecah masalah automatik, tetapi resolusinya adalah - jika TV anda berukuran panel 40 inci, tetapi hanya 1080p, ia akan kelihatan kabur ketika dekat di atas meja anda, walaupun kelihatan baik dari seberang ruangan . Sekiranya anda akan menggunakan TV besar sebagai monitor komputer utama anda, pertimbangkan untuk mendapatkan panel 4K.

Sebaliknya juga berlaku, kerana anda tidak mahu menggunakan monitor komputer kecil sebagai TV ruang tamu anda. Ia semestinya boleh dilakukan, tetapi kebanyakan TV 1080p bersaiz pertengahan harganya sama dengan monitor desktop yang setanding.

Monitor Dibuat Untuk Interaktiviti

Dengan televisyen, kandungan yang anda gunakan hampir keseluruhannya direkodkan, tetapi pada monitor, anda akan selalu berinteraksi dengan desktop anda. Ia dibina dengan sewajarnya, dengan TV yang memfokuskan pada kualiti gambar yang lebih baik untuk filem dan rancangan, selalunya dengan kos masa pemprosesan dan jeda input.

Penting untuk memahami asas bagaimana kebanyakan TV dan monitor berfungsi untuk memahami mengapa perkara ini penting. Dengan TV dan monitor, peranti (seperti komputer atau kotak kabel) menghantar gambar ke paparan berkali-kali sesaat. Elektronik paparan memproses gambar, yang memperlambatnya ditunjukkan sebentar. Ini secara umum disebut sebagai input input panel.

Setelah gambar diproses, ia dihantar ke panel LCD sebenar (atau apa sahaja yang digunakan oleh peranti anda). Panel juga memerlukan waktu untuk membuat gambar, kerana piksel tidak beralih langsung. Sekiranya anda memperlahankannya, anda akan melihat TV perlahan-lahan memudar dari satu gambar ke gambar yang lain. Ini disebut sebagai masa respons panel, yang sering dikelirukan dengan jeda input.

Kelewatan input tidak terlalu penting untuk TV, kerana semua kandungan sudah direkodkan, dan anda tidak memberikan input. Masa tindak balas tidak terlalu penting kerana anda hampir selalu akan menggunakan kandungan FPS 24 atau 30, yang memberi pengeluar lebih banyak ruang untuk "murah" pada sesuatu yang anda tidak akan pernah perasan.

Tetapi semasa menggunakannya di desktop, anda mungkin lebih menyedarinya. TV dengan waktu respons yang tinggi mungkin terasa kabur dan meninggalkan artifak hantu ketika memaparkan permainan 60 FPS dari desktop kerana anda menghabiskan lebih banyak masa untuk setiap bingkai dalam keadaan di antara. Artifak ini kelihatan seperti jejak kursor Windows, tetapi untuk semua yang anda bergerak. Dan dengan jeda input yang tinggi, anda mungkin merasakan kelewatan antara menggerakkan tetikus dan melihatnya bergerak di skrin, yang boleh mengganggu. Walaupun anda tidak bermain permainan, jeda input dan masa tindak balas memberi kesan kepada pengalaman anda.

Walau bagaimanapun, ini bukanlah perbezaan yang jelas. Tidak semua TV mempunyai masalah dengan kandungan bergerak pantas, dan tidak semua monitor secara automatik lebih baik. Dengan banyak TV pada masa ini dibuat untuk permainan konsol, sering ada "mod permainan" yang mematikan semua pemprosesan dan mempercepat masa respons panel agar setara dengan banyak monitor. Itu semua bergantung pada model mana yang anda beli, tetapi sayangnya untuk kedua-dua belah pihak seperti masa respons sering disalahertikan (atau hanya pembohongan pemasaran secara terang-terangan), dan jeda input jarang diuji atau disebutkan. Anda sering harus berunding dengan pengulas pihak ketiga untuk mendapatkan penilaian yang tepat.

TV Dibuat Untuk Menala Ke TV

Sebilangan besar TV mempunyai penala digital yang boleh anda gunakan untuk menyesuaikan TV over-the-air dengan antena atau bahkan, mungkin, kabel asas dengan kabel sepaksi. Penala adalah penyahkodan isyarat digital yang dihantar melalui udara atau kabel. Sebenarnya, ia tidak dapat dipasarkan secara sah sebagai "televisyen" di AS tanpa penala TV digital.

Sekiranya anda mempunyai langganan kabel, anda mungkin mempunyai set-top box yang juga berfungsi sebagai penala, jadi beberapa pengeluar memilih untuk menghilangkan penala untuk menjimatkan sejumlah wang. Jika tidak memilikinya, biasanya dipasarkan sebagai "Home Theater Display" atau "Big Format Display" dan bukan "TV". Ini masih akan berfungsi dengan baik apabila dipasang ke kotak kabel, tetapi tidak akan dapat menerima kabel tanpa satu. Dan anda tidak dapat menghubungkan antena secara langsung kepada mereka untuk menonton TV OTA.

Monitor tidak akan mempunyai penala, tetapi jika anda mempunyai kotak kabel dengan output HDMI — atau bahkan kotak OTA anda boleh memasang antena — anda boleh memasangkannya ke monitor untuk menonton TV kabel. Perlu diingat bahawa anda masih memerlukan pembesar suara jika monitor anda tidak memilikinya.

BERKAITAN: Cara Mendapatkan Saluran TV HD Secara Percuma (Tanpa Membayar Kabel)

Pada akhirnya, anda secara teknikal dapat menyambungkan TV ke komputer dan menggunakannya tanpa masalah keserasian, dengan syarat tidak terlalu lama dan masih mempunyai port yang betul. Tetapi jarak tempuh anda mungkin berbeza-beza berdasarkan pengalaman sebenar menggunakannya dan mungkin berbeza-beza bergantung pada pengeluarnya.

Sekiranya anda berfikir untuk menggunakan monitor sebagai TV, anda tidak dapat menyesuaikan TV tanpa kotak tambahan - tetapi tidak mengapa memasang Apple TV atau Roku ke dalamnya untuk menonton Netflix jika anda tidak keberatan pada umumnya saiz atau kekurangan pembesar suara yang baik.