Cara Mengesan Kamera Pengawasan Tersembunyi Dengan Telefon Anda

Sebuah keluarga baru-baru ini menemui kejutan kasar di Airbnb mereka: kamera tersembunyi yang menyamar sebagai alat pengesan asap di ruang tamu. Berikut adalah dua cara untuk memeriksa kamera - di Airbnb atau di tempat lain - hanya menggunakan iPhone atau telefon Android.

Kamera Tersembunyi Merupakan Bahaya Sebenar

Sekiranya anda menginap di hotel atau Airbnb, kamera tersembunyi boleh membimbangkan. Dalam kes Airbnb, hos anda diminta untuk menyenaraikan semua kamera yang mereka miliki, sama ada dihidupkan atau tidak. Selain itu, Airbnb tidak membenarkan tuan rumah meletakkan kamera di bilik mandi atau ruang tidur, walaupun itu ruang tamu dengan katil lipat.

Tetapi, seperti yang diketahui oleh keluarga yang satu ini, tuan rumah yang menyeramkan sekali-sekala masih dapat menyembunyikan kamera dan tidak memberitahu anda. Kamera tersembunyi di Airbnb bukanlah perkara baru. Masalahnya tidak terhad kepada Airbnb. Sebuah berita baru-baru ini menggambarkan kisah mengerikan kamera tersembunyi yang disiarkan secara langsung di hotel-hotel Korea Selatan. Lebih daripada 1500 tetamu hotel difilemkan dan disiarkan secara langsung melalui internet. Oleh kerana kamera tersembunyi menjadi lebih murah, ia kelihatan semakin kerap muncul.

Pengilang merancang kamera yang menyamar sebagai objek sehari-hari lain, seperti alat pengesan asap, jam, hab USB, bahkan pengecas tanpa wayar. Ini boleh digunakan untuk alasan yang sah di rumah anda sendiri — misalnya, untuk menyembunyikan kamera yang tidak dapat dicari pencuri atau untuk memantau pengasuh dengan persetujuan orang itu. Tetapi bagaimana anda memastikan seseorang tidak menyasarkan anda dengan kamera tersembunyi? Dengan satu aplikasi dan kamera telefon anda, anda boleh melakukan sapu untuk kamera tersembunyi semasa anda mendaftar masuk.

Terdapat dua cara untuk mengimbas kamera dengan telefon anda. Pertama, jika anda mempunyai akses, anda boleh mengimbas rangkaian Wi-Fi untuk peranti yang kelihatan seperti kamera. Tetapi ini hanya akan menemui kamera yang disambungkan ke rangkaian. Kedua, anda boleh mencari kamera penglihatan malam menggunakan kamera telefon anda. Sekiranya kamera tersembunyi tidak disambungkan ke rangkaian dan tidak mempunyai kemampuan penglihatan malam, tidak ada kaedah yang dapat melihatnya - tetapi helah ini harus menunjukkan kebanyakan kamera.

Cara Mengimbas Kamera Rangkaian

Banyak tempat yang anda tinggalkan memberi anda akses ke rangkaian tempatan. Anda boleh menggunakannya untuk keuntungan anda dengan aplikasi bernama Fing. Fing membuat aplikasi iPhone dan Android. Lebih baik lagi, percuma dan tidak mempunyai iklan. Fing meminta anda masuk untuk mendapatkan lebih banyak ciri, tetapi anda tidak perlu melakukannya untuk pengimbasan peranti dan port.

Idea di sini adalah untuk melihat semua peranti yang disambungkan ke rangkaian tempatan. Kami mengesyorkan memutuskan semua peranti anda kecuali telefon atau tablet yang menjalankan Fing sehingga anda mempunyai lebih sedikit perkara untuk diselesaikan. Sambungkan telefon atau tablet anda ke rangkaian dan kemudian buka Fing.

Di Android, ketuk butang "Segarkan" di kanan atas layar aplikasi untuk memulai dan setuju untuk memberikan izin lokasi aplikasi. Aplikasi iPhone melakukan langkah ini secara automatik.

Tunggu aplikasi selesai mengimbas, kemudian lihat senarai peranti yang dijumpai. Anda melihat peranti di rangkaian yang dikenal pasti oleh apl, anda ingin memerhatikan apa sahaja yang menunjukkan pengeluar kamera (seperti Nest, Arlo, atau Wyze), atau senarai sebagai "Kamera IP".

Walaupun anda tidak melihat kamera dalam senarai ini, perhatikan berapa banyak peranti yang anda lihat disenaraikan dan apa yang anda dapati di sekitar tempat anda tinggal. Sekiranya ada sesuatu yang tidak biasa (mungkin tanpa perincian yang dapat dikenali), dan anda tidak dapat mencari sumber yang baik, tuliskan alamat IP. Langkah seterusnya ialah mengimbas port terbuka.

Sekiranya anda menjumpai sebarang peranti yang mencurigakan di rangkaian, anda pasti ingin mengimbas port terbuka yang digunakan oleh peranti tersebut. Pertama, ketuk butang "Rangkaian" di bahagian bawah skrin.

Kemudian ketik "Cari Port Terbuka."

Ketik alamat IP yang anda tulis sebelumnya dan kemudian ketik butang "Cari Port Terbuka" berwarna biru.

Senarai akan menunjukkan port apa yang terbuka, dan perkhidmatan apa yang mereka gunakan. Awasi RTSP dan RTMP; itu adalah perkara biasa untuk streaming video. Apa-apa sahaja dengan HTTP atau HTTPS sebagai perkhidmatan yang boleh anda cuba sambungkan dengan penyemak imbas, yang mungkin memperlihatkan penstriman video. Cukup ketik alamat IP ke dalam penyemak imbas anda, diikuti dengan titik dua, diikuti oleh port yang disenaraikan (iaitu, 192.168.0.15:80).

Cara Mengesan Kamera Penglihatan Malam

Anda tidak akan selalu mempunyai akses ke rangkaian tempatan untuk mencuba langkah di atas. Walaupun anda melakukannya, mereka mungkin tidak membantu. Kamera tersembunyi boleh berada di rangkaian yang terpisah, atau terlalu kabur untuk dikenali dengan mudah. Sekiranya anda belum menemui kamera, anda boleh mencuba mencari lampu inframerah. Sebilangan besar kamera IP menggunakan inframerah untuk penglihatan malam. Walaupun sinar inframerah tidak dapat dilihat dengan mata kasar, anda sudah mempunyai peranti yang dapat membantu — telefon pintar anda.

Beberapa telefon pintar mempunyai penapis untuk menyekat cahaya inframerah pada kamera utama mereka, tetapi sangat sedikit dari mereka yang mempunyai penapis di kamera depan. Untuk menentukan kamera mana yang sesuai untuk anda, ambil alat kawalan jauh inframerah seperti yang anda gunakan untuk TV anda. Arahkan ke kamera utama telefon pintar anda dan tekan butang. Sekiranya anda melihat cahaya di layar, maka ia dapat mengesan inframerah. Sekiranya tidak, cuba lagi dengan kamera menghadap ke depan.

Setelah anda menentukan kamera terbaik untuk digunakan, matikan lampu di bilik yang ingin anda sapu. Kemudian hidupkan kamera telefon pintar anda dan mulailah mencari lampu yang menyala. Kamera IP tidak terdapat dalam konfigurasi standard sehingga anda mungkin hanya melihat satu, empat, enam, atau beberapa kombinasi lampu yang lain. Mereka biasanya berwarna ungu tetapi kadangkala kelihatan putih. Anda tidak semestinya perlu berada di dekat kamera tersembunyi. Dalam gambar di atas, kamera berada hanya beberapa kaki jauhnya. Tetapi lihat gambar lain dari seberang rumah:

Lampu di tengah gambar adalah kamera yang sama, hanya berjarak tiga bilik (ruang makan, ruang tamu, dan ruang belajar). Itu cukup terang untuk diperhatikan dan memerlukan siasatan lebih dekat. Jangan hanya melihat bahagian tengah dinding, arahkan telefon pintar anda ke siling, ventilasi, malah outlet. Apabila lampu menyala, cari perkara yang tidak biasa. Adakah bilik mempunyai lebih daripada satu alat pengesan asap? Adakah terdapat hab USB di tempat yang tidak mempunyai elektronik lain? Sekiranya anda menyentuh cermin standard dan melihat jari anda dari sudut, jari yang dipantulkan anda tidak akan "menghubungi" jari anda yang sebenarnya. Sekiranya anda melakukan hal yang sama dengan kaca satu arah, jari yang dipantulkan dan jari anda yang sebenar akan bersentuhan (nampaknya menyentuh), dan itu mungkin menyembunyikan kamera. Memerhatikan perkara di luar tempat dapat membantu anda mencari kamera tersembunyi.

Malangnya, tidak ada kaedah yang dijamin untuk mencari kamera tersembunyi. Tetapi mengambil langkah tambahan ini semasa anda tiba akan memberi anda peluang bertarung, dan semoga ada ketenangan jiwa.