Cara Menukar Dari Windows 10 32-bit ke Windows 10 64-bit

Microsoft memberi anda versi 32-bit Windows 10 jika anda menaik taraf dari versi 32-bit Windows 7 atau 8.1. Tetapi anda boleh beralih ke versi 64-bit, dengan andaian perkakasan anda menyokongnya.

Sekiranya anda memasang Windows 7 atau 8.1 versi 32-bit pada PC anda dan menaik tarafnya ke Windows 10, Microsoft secara automatik memberi anda Windows 10. versi 32-bit. Tetapi, jika perkakasan anda menyokong menggunakan sistem operasi 64-bit, anda boleh menaik taraf Windows versi 64-bit secara percuma.

BERKAITAN: Cara Meningkatkan dari Windows 7 atau 8 ke Windows 10 (Sekarang)

Pastikan Pemproses Anda Berkeupayaan 64-bit

Perkara pertama yang pertama. Sebelum berfikir untuk menaik taraf Windows 64-bit, anda perlu mengesahkan bahawa CPU di komputer anda berkemampuan 64-bit. Untuk melakukannya, pergi ke Tetapan> Sistem> Tentang. Di sebelah kanan tetingkap, cari entri "Jenis sistem".

Anda akan melihat salah satu daripada tiga perkara di sini:

  • Sistem operasi 64-bit, pemproses berasaskan x64 . CPU anda menyokong 64-bit dan anda sudah memasang versi 64-bit Windows.
  • Sistem operasi 32-bit, pemproses berasaskan x86 . CPU anda tidak menyokong 64-bit dan anda memasang Windows versi 32-bit.
  • Sistem operasi 32-bit, pemproses berasaskan x64 . CPU anda menyokong 64-bit, tetapi anda mempunyai Windows versi 32-bit yang terpasang.

Sekiranya anda melihat entri pertama di sistem anda, anda tidak memerlukan artikel ini. Sekiranya anda melihat entri kedua, anda sama sekali tidak dapat memasang versi Windows 64-bit pada sistem anda. Tetapi jika anda melihat entri terakhir pada sistem anda - "sistem operasi 32-bit, pemproses berasaskan x64" - maka anda bernasib baik. Ini bermaksud anda menggunakan Windows 10 versi 32-bit tetapi CPU anda dapat menjalankan versi 64-bit, jadi jika anda melihatnya, sudah waktunya untuk beralih ke bahagian seterusnya.

Pastikan Perkakasan PC Anda Mempunyai Pemacu 64-bit Tersedia

Walaupun pemproses anda serasi 64-bit, anda mungkin ingin mempertimbangkan sama ada perkakasan komputer anda akan berfungsi dengan betul dengan versi Windows 64-bit. Versi 64-bit Windows memerlukan pemacu perkakasan 64-bit, dan versi 32-bit yang anda gunakan pada sistem Windows 10 semasa anda tidak akan berfungsi.

Perkakasan moden semestinya menawarkan pemacu 64-bit, tetapi perkakasan yang sangat lama mungkin tidak lagi disokong dan pengeluar mungkin tidak pernah menawarkan pemacu 64-bit. Untuk memeriksa ini, anda boleh mengunjungi halaman web muat turun pemandu pengeluar untuk perkakasan anda dan melihat apakah pemacu 64-bit tersedia. Anda tidak semestinya perlu memuat turunnya dari laman web pengeluar. Mereka mungkin disertakan dengan Windows 10 atau secara automatik akan dimuat turun dari Windows Update. Tetapi perkakasan lama — sebagai contoh, pencetak kuno — mungkin tidak menawarkan pemacu 64-bit.

Naik taraf dengan Melakukan Pemasangan Bersih

Anda perlu melakukan pemasangan bersih untuk masuk ke Windows 10 versi 64-bit dari versi 32-bit. Malangnya, tidak ada jalan peningkatan langsung.

BERKAITAN: Cara melakukan Pemasangan Windows 10 yang Bersih dengan Cara Mudah

Amaran : Sandarkan fail penting anda sebelum meneruskan dan juga pastikan anda mempunyai apa yang anda perlukan untuk memasang semula program anda. Proses ini akan menghapus seluruh cakera keras anda, termasuk Windows, program yang dipasang, dan fail peribadi.

Pertama, jika anda belum menaik taraf ke Windows 10, anda perlu menggunakan alat peningkatan untuk menaik taraf. Anda akan mendapat versi 32-bit Windows 10 jika sebelumnya anda menggunakan versi 32-bit Windows 7 atau 8.1. Tetapi proses peningkatan akan memberikan PC anda lesen Windows 10. Setelah menaik taraf, pastikan untuk memeriksa bahawa versi Windows 10 32-bit semasa anda diaktifkan di bawah Tetapan> Kemas kini & keselamatan> Pengaktifan.

Setelah anda menggunakan versi Windows 10 32-bit yang diaktifkan, muat turun alat penciptaan media Windows 10 dari Microsoft. Sekiranya anda menggunakan Windows 10 versi 32-bit pada masa ini, anda harus memuat turun dan menjalankan alat 32-bit.

Semasa anda menjalankan alat, pilih "Buat media pemasangan untuk PC lain" dan gunakan alat untuk membuat pemacu USB atau membakar cakera dengan Windows 10. Semasa anda mengklik wizard, anda akan ditanya sama ada anda ingin membuat 32 media pemasangan -bit atau 64-bit. Pilih seni bina "64-bit (x64)".

Seterusnya, mulakan semula komputer anda (anda telah membuat semuanya semula, bukan?) Dan boot dari media pemasangan. Pasang Windows 10 64-bit, pilih "Pasang khas" dan ganti versi Windows semasa anda. Apabila anda diminta memasukkan kunci produk, lewati proses dan teruskan. Anda mesti melangkau dua daripada permintaan ini secara keseluruhan. Selepas anda mencapai desktop, Windows 10 akan mendaftar masuk secara automatik dengan Microsoft dan mengaktifkannya sendiri. Anda sekarang akan menjalankan Windows edisi 64-bit pada PC anda.

Sekiranya anda ingin kembali ke versi Windows 32-bit, anda perlu memuat turun alat pembuatan media — versi 64-bit, jika anda menjalankan Windows 10 versi 64-bit — dan menggunakannya untuk buat media pemasangan 32-bit. Boot dari media pemasangan itu dan lakukan pemasangan bersih yang lain — kali ini memasang versi 32-bit berbanding versi 64-bit.

Kredit Imej: lungstruck on Flickr