Sekiranya saya Membeli iPhone 7 atau 7 Plus?

IPhone 7 tersedia dalam dua saiz: iPhone 7 layar 4,7 inci biasa, dan iPhone 7 Plus layar 5.5 ". Kedua-dua telefon ini tersedia dengan storan 32GB, 128GB atau 256GB dalam Jet Black, Black, Gold, Silver, Rose Gold, dan Red. Mari lihat bagaimana setiap telefon berbeza dan pertimbangkan mana yang sesuai untuk anda.

iPhone 7 vs iPhone 7 Plus

Ukuran fizikal adalah perbezaan yang paling jelas antara kedua-dua telefon. IPhone 7 selebar 2.64 inci, tinggi 5.44 inci dengan kedalaman 0.28 inci dan beratnya 4.87 auns. IPhone 7 Plus selebar 3.07 inci, tinggi 6.23 inci dengan kedalaman 0.29 inci dan berat sedikit lebih tinggi pada 6.63 auns. Telefon ini sama sekali tidak kecil, tetapi Plus nampaknya lebih besar.

Skrinnya berbeza dari segi ukuran. IPhone 7 mempunyai paparan 4,7 inci, 1334 × 750 dengan resolusi 326 ppi. IPhone 7 Plus mempunyai paparan 5.5 inci, 1920 × 1080 dengan resolusi 401 ppi. Nisbah skrin hampir sama, jadi semuanya kelihatan sama pada kedua-dua telefon; ia hanya sedikit lebih besar di Plus.

Untuk terus mempercepat semasa menjalankan hartanah skrin tambahan, Plus mempunyai 3GB RAM ke 2GB iPhone biasa.

BERKAITAN: Mengapa iPhone 7 Plus Saya Mempunyai Dua Kamera?

Selain dari ukuran, perbezaan terbesar antara kedua-dua telefon adalah kamera. IPhone 7 mempunyai versi yang ditingkatkan dari kamera yang sama yang telah ada di iPhone selama bertahun-tahun. Ia mempunyai sensor 12MP dan lensa f / 1.8 yang menghampiri panjang fokus bingkai penuh 28 mm. Plus mempunyai kamera yang sama persis, serta kamera kedua dengan sensor 12MP dan lensa f / 2.8 yang mendekati panjang fokus bingkai penuh 56 mm. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenainya di sini.

Akhirnya, ruang fizikal tambahan di Plus membolehkan kapasiti bateri lebih banyak. Apple mendakwa iPhone 7 mempunyai masa bercakap sehingga 14 jam dan 10 hari dalam keadaan bersedia, sementara iPhone 7 Plus mendapat masa bercakap sehingga 21 jam dan 16 hari dalam keadaan bersedia.

Telefon mana yang sesuai untuk anda?

Kedua-dua iPhone hebat, tetapi mungkin satu yang lebih sesuai untuk anda. Mari cuba selesaikannya.

Adakah Saiz Penting?

IPhone 7 Plus besar. Seperti, antara telefon terbesar yang boleh anda beli dengan harga yang besar . Oleh kerana ia adalah telefon anda, anda perlu membawanya ke mana sahaja. Sekiranya anda cenderung memakai pakaian dengan poket kecil, atau tidak membawa beg tangan, ini mungkin menjadi masalah.

Mungkin juga menjadi masalah jika anda mempunyai tangan kecil. Bahkan iPhone 7 biasa tidak begitu kecil, jadi pertaruhan terbaik anda adalah pergi ke Kedai Apple tempatan dan melihat bagaimana masing-masing merasakan di tangan anda.

Sekiranya Plus terlalu besar, dan untuk beberapa orang, maka iPhone 7 adalah satu-satunya pilihan.

Adakah Anda Membeli untuk Kamera?

BERKAITAN: Cara Menggunakan Mod Potret iPhone

Sekiranya anda menggunakan kamera iPhone anda dengan banyak, Plus adalah pembelian yang lebih baik. Lensa telefoto menambah banyak fleksibiliti pada rakaman anda. Mod potret, yang mensimulasikan rupa DSLR dengan lensa bukaan lebar, juga merupakan penambahan yang sangat baik.

Ini bukan mengatakan bahawa kamera pada iPhone 7 adalah buruk, selain itu selain dimensi fizikal, kamera adalah tempat yang sangat menonjol Plus.

Berapa kerapkah anda menjauhkan diri daripada pengecas?

Plus mempunyai jangka hayat bateri yang lebih lama. Sekiranya anda kerap kehabisan sepanjang hari, ini mungkin menjadi faktor penentu bagi anda. Namun, jika anda menghabiskan sebahagian besar masa anda di rumah atau di pejabat, di mana anda mempunyai pengecas yang berguna, maka anda mungkin tidak akan menyedari masa bercakap tambahan.

Adakah Anda Banyak Melakukan Kerja di Telefon Anda?

Pada beberapa kesempatan, saya telah menulis sebahagian besar artikel di iPhone saya. Ini bukan pengalaman terbaik, tetapi mungkin. Sekiranya anda perlu membaca dokumen, menjawab banyak e-mel, atau melakukan apa sahaja yang mula menghampiri kerja sebenar di telefon anda, maka harta tanah skrin tambahan Plus menawarkan kelebihan yang pasti.

Berapa Banyak Anda Bersedia untuk Membelanjakan?

Semua ciri tambahan iPhone 7 Plus tidak ada sia-sia: Plus berharga $ 120 lebih banyak daripada iPhone 7 biasa untuk setiap saiz simpanan. Anda boleh mendapatkan iPhone 7 32GB biasa dengan harga $ 649, tetapi iPhone 7 Plus 32GB berharga $ 769. Bahagian atas, 256GB Plus akan memberi anda $ 969.

Sekiranya anda mempunyai anggaran dan ciri tambahan Plus tidak akan memberi perbezaan kepada anda, maka iPhone 7 biasa adalah pembelian yang lebih baik.

IPhone 7 dan iPhone 7 Plus adalah kedua-dua telefon yang hebat. Plus mempunyai skrin yang lebih besar, jangka hayat bateri lebih lama, dan lebih banyak pilihan kamera, tetapi dilengkapi dengan jejak fizikal yang besar dan kenaikan harga yang tinggi. Pilih yang paling sesuai dengan keperluan anda.