Cara Membuat Sandaran iPhone Anda dengan iTunes (dan Bila Anda Perlu)

IPhone (dan iPad) anda secara automatik membuat sandaran ke iCloud secara lalai, tetapi sandaran iTunes tempatan masih berguna. Anda harus membuat sandaran iTunes semasa anda beralih ke iPhone baru atau memasang perisian beta iOS pada telefon semasa anda.

Sandaran iTunes tempatan lebih lengkap dan lebih cepat untuk dipulihkan daripada sandaran iCloud. Sandaran iCloud masih berguna kerana ia berlaku tanpa wayar sehingga selalu dikemas kini, tetapi sandaran iTunes sangat sesuai untuk operasi pemulihan sepenuhnya.

Cara Membuat Sandaran iTunes

Lancarkan iTunes untuk memulakan. Sekiranya anda mempunyai PC Windows, anda perlu memuat turun iTunes dari Kedai Microsoft atau dari laman web Apple. jika anda mempunyai Mac, iTunes sudah terpasang. Kami menggunakan versi Microsoft Store untuk proses ini, dan ia berjalan dengan sempurna.

Sambungkan iPhone ke PC atau Mac anda menggunakan kabel Lightning-to-USB yang disertakan. Ini adalah kabel yang sama dengan yang anda gunakan untuk mengecas telefon anda. Proses yang sama juga berlaku untuk iPad dan sentuhan iPod.

Setelah menyambungkan iPhone anda, klik butang "Teruskan" di iTunes untuk membenarkan akses ke iPhone anda di komputer anda.

Buka kunci iPhone anda dan anda akan melihat arahan "Percayai Komputer Ini". Ketuk butang "Amanah", dan kemudian masukkan PIN anda. Ini memberi komputer anda akses ke data iPhone anda.

Sekiranya anda sudah menyegerakkan iPhone atau iPad dengan iTunes, anda tidak akan melihat arahan ini dan anda boleh teruskan.

BERKAITAN: Mengapa iPhone Anda Meminta Anda "Mempercayai Komputer Ini" (dan Adakah Anda Perlu)

  

Setelah anda membenarkan akses ke iTunes, anda akan melihat ikon telefon kecil di bar alat, berhampiran sudut kiri atas tetingkap. Klik.

iTunes harus secara automatik memfokuskan panel "Ringkasan" di bar sisi kiri. Tatal ke bawah dan cari bahagian "Sandaran" di sini.

Sebelum meneruskan, anda harus memastikan sandaran iPhone anda disulitkan. Ini memastikan mereka dilindungi kata laluan sehingga seseorang akan memerlukan kata laluan yang anda berikan untuk mengaksesnya dan data yang ada di dalamnya. Sandaran yang dienkripsi juga boleh mengandungi kata laluan akaun, maklumat Kesihatan Apple, dan data HomeKit. Sandaran yang tidak disulitkan tidak akan mengandungi semua data.

Aktifkan kotak centang "Encrypt iPhone backup" di bawah Sandaran untuk mengaktifkan sandaran yang disulitkan.

Berikan kata laluan apabila diminta. Pastikan anda mengingati kata laluan ini. Sekiranya anda melupakannya, anda tidak akan dapat mengembalikan sandaran iTunes yang disulitkan dengan kata laluan.

Sekiranya anda sebelumnya menetapkan kata laluan dan melupakannya, anda boleh mengklik butang "Ubah Kata Laluan" di sini untuk menetapkan yang baru yang akan digunakan iTunes untuk sandaran yang baru dibuat. Tetapi anda tidak dapat memulihkan sebarang sandaran lama anda tanpa kata laluan yang anda gunakan untuk membuatnya.

iTunes mula membuat sandaran secara automatik setelah anda memberikan kata laluan. Tunggu proses selesai sebelum memutuskan telefon anda. Hanya perlu beberapa minit.

Lihat di bawah "Sandaran terkini" di panel ini dan anda akan melihat bila cadangan terakhir dilakukan. Sebarang sandaran yang mengatakan bahawa ia berlaku "ke komputer ini" adalah sandaran iTunes di PC atau Mac anda.

Untuk membuat sandaran iTunes baru di masa depan, cukup klik butang "Sandarkan Sekarang" semasa iPhone anda disambungkan ke komputer melalui kabelnya.

iTunes akan membuat sandaran dan menunjukkan kemajuan di kawasan paparan status di bahagian atas tetingkap.

Anda boleh dan harus membiarkan "iCloud" dipilih sebagai pilihan sandaran lalai di bawah bahagian "Secara automatik Sandarkan". Anda masih boleh membuat sandaran ke iTunes dengan mengklik sendiri butang "Sandarkan Sekarang".

Cara Memulihkan Sandaran iTunes

Anda mesti mematikan Cari iPhone Saya sebelum memulihkan sandaran. Sekiranya anda mempunyai iPad, anda perlu mematikan Cari iPad Saya.

Untuk melakukannya, pergi ke Tetapan pada iPhone anda, dan kemudian ketuk nama anda di bahagian atas skrin tetapan. Dari sini, ketik iCloud> Cari iPhone Saya. Ketuk gelangsar "Cari iPhone Saya", dan kemudian masukkan kata laluan Apple ID anda untuk mematikannya.

 

Untuk memulihkan sandaran iTunes, sambungkan iPhone ke komputer menggunakan kabel yang disertakan dan lancarkan iTunes. Ketik butang "Amanah" pada iPhone anda untuk mempercayai komputer anda jika belum dipercayai.

Setelah telefon anda disambungkan ke iTunes, klik ikon telefon kecil di bar alat, dan cari bahagian Sandaran di bawah Ringkasan. Klik butang "Pulihkan Sandaran" untuk memulihkan sandaran iTunes dari komputer ke telefon anda.

Ingat, sandaran ini disimpan secara tempatan di PC atau Mac anda. Anda mesti mengembalikan sandaran pada komputer yang sama dengan yang anda buat.

iTunes akan meminta anda untuk memilih cadangan yang ingin anda pulihkan. Secara lalai, ia memilih sandaran terkini. Sandaran lama mempunyai maklumat tarikh dalam namanya sehingga anda tahu yang mana.

Klik "Pulihkan" untuk memulihkan sandaran ke telefon anda. Jangan putuskan telefon anda dari komputer anda sehingga proses pemulihan selesai.

Cara Melihat Sandaran iTunes Anda

Anda dapat melihat sandaran yang disimpan di iTunes dengan mengklik Edit> Preferences pada PC atau iTunes> Preferences pada Mac.

Klik ikon "Peranti" di tetingkap Pilihan. Anda akan melihat senarai sandaran yang disimpan di dalam negara, dan anda boleh menghapus sandaran lama dari sini jika anda ingin mengosongkan ruang.

Anda boleh mendapatkan sandaran ini yang tersimpan di PC atau pemacu Mac anda jika anda mahu menyandarkannya atau memindahkannya ke PC baru.

BERKAITAN: Cara Mencari, Membuat Sandaran, dan Menghapus Sandaran iTunes Anda

Anda boleh memulihkan sandaran pada telefon semasa atau yang baru. Contohnya, jika anda mendapat iPhone baru, anda boleh mengembalikan telefon lama anda ke iPhone baru — walaupun ia adalah model yang lebih baru.