Cara Mengukur Jarak di Peta Google untuk Berlari, Berbasikal, dan Mendaki

Mendapatkan petunjuk di Peta Google membolehkan anda melihat sejauh mana destinasi itu dengan mudah. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengetahui jarak antara titik A dan titik B di laluan mendaki atau larian, berikut adalah cara untuk melakukannya di Peta Google.

BERKAITAN: Cara Melihat dan Menghapus Sejarah Peta Google anda di Android dan iPhone

Teknik ini berfungsi di antara muka web pada komputer, begitu juga pada iPhone dan Android. Walau bagaimanapun, ia tidak berfungsi di antara muka web dalam penyemak imbas mudah alih. Dengan itu, mari kita mulakan. Dalam kes saya, saya akan mengukur jarak gelung jejak besar yang mengelilingi YMCA tempatan.

Pada Komputer

Untuk memulakan, aktifkan penyemak imbas web mana pun di komputer anda, pergi ke maps.google.com, dan zum masuk ke lokasi yang diinginkan. Klik kanan titik permulaan jarak yang ingin anda ukur, dan kemudian klik pilihan "Ukur Jarak". Saya telah mengaktifkan lapisan Satelit di sini, tetapi anda boleh melakukannya di mana-mana lapisan yang anda mahukan.

Sekarang, ikuti jejak dan klik di mana sahaja ia melengkung untuk meletakkan penanda pengukur yang mengikuti jalan jejak dengan tepat.

Anda boleh mengezum masuk dan memperkecil sebanyak yang anda mahukan semasa proses tersebut menjadi tepat atau kasar seperti yang anda mahukan.

Sepanjang proses penandaan, jumlah jarak sejauh ini ditunjukkan di bahagian bawah pop timbul "Ukur Jarak". Ini juga menunjukkan jumlah rakaman persegi kawasan itu, yang dapat berguna jika anda membuat litar lengkap atau hanya ingin mengukur seberapa besar kawasan tertentu.

Sekiranya anda menambah titik yang salah, cukup klik titik lagi untuk menghapusnya. Anda juga boleh menambah titik di mana sahaja di sepanjang garis dan menyeretnya untuk menukar jalan.

Sekiranya anda melukis litar semacam (bukan pengukuran titik A hingga titik B sederhana), lengkapkan litar dengan mengklik titik permulaan anda sekali lagi. Ini tidak akan menghilangkan titik permulaan anda.

Pada iPhone & Android

Buka aplikasi Peta Google, kemudian cari lokasi yang ingin anda ukur. Ketik dan tahan titik permulaan di mana anda mahu pengukuran jarak bermula. Pin yang dijatuhkan muncul pada ketika itu.

Seterusnya, ketuk kotak "Jatuhkan Pin" putih di bahagian bawah skrin.

Ketik pilihan "Ukur Jarak".

Titik kedua muncul pada ketika ini. Ia mungkin secara automatik mendarat di lokasi anda sekarang dan bukannya di mana anda benar-benar menginginkannya. Jadi zum keluar dan seret skrin ke sekeliling untuk meletakkan titik kedua di mana anda sebenarnya menginginkannya. Kedengarannya agak membingungkan, tetapi anda akan segera mendapatkannya setelah anda mencubanya sendiri.

Apabila anda mempunyai titik kedua di mana anda menginginkannya, ketuk "Tambah Titik" di sudut kanan bawah layar.

Terus menyeret skrin untuk memindahkan titik seterusnya ke tempat yang anda inginkan dan kemudian ketuk "Tambah Titik" sekali lagi. Ulangi proses ini sehingga anda selesai menandakan jalan anda.

Sekiranya pada bila-bila masa anda ingin menghapus titik terakhir yang anda buat, anda boleh mengetuk butang Undo di bahagian atas.

Anda juga boleh mengetuk butang elips, dan kemudian tekan "Clear" untuk memulakan sepenuhnya.

Semasa anda meneruskan, anda akan mendapat kemas kini masa nyata mengenai jumlah jarak yang telah anda tandakan. Malangnya, aplikasi ini tidak menunjukkan jumlah kawasan seperti yang terdapat di antara muka web desktop.

Ia tidak sempurna, dan antara muka web di komputer sememangnya lebih mudah digunakan untuk menandakan jarak daripada aplikasi mudah alih, tetapi ini seharusnya memberi anda anggaran jarak jalan yang cukup baik.