Cara Mendapatkan Bayaran Balik untuk Permainan Steam

Steam menawarkan sistem pembayaran balik yang murah hati. Anda boleh mengembalikan wang permainan yang anda beli melalui Steam, dengan alasan apa pun - sama ada ia tidak berfungsi dengan baik di PC anda atau anda tidak merasa seronok.

Ciri ini mendorong anda untuk mencuba permainan yang anda tidak pasti. Sekiranya anda tidak menyukai permainan, anda selalu dapat mengembalikannya dan mendapatkan wang anda kembali. Ia sangat berguna sekarang kerana begitu sedikit permainan yang menawarkan demo percuma.

Bila Anda Boleh Mengembalikan Wang Permainan

Terdapat dua syarat asas untuk kapan anda boleh mendapatkan bayaran balik: Anda mesti membeli permainan ini dalam 14 hari terakhir, dan anda mesti memainkan permainan ini kurang dari dua jam.

Sekiranya anda memenuhi syarat ini, Valve berjanji bahawa ia akan mengembalikan wang anda dengan alasan apa pun. Anda boleh meminta pengembalian dana pada permainan walaupun anda tidak memenuhi syarat ini — Valve akan melihat permintaan anda, tetapi tidak akan menjamin pengembalian dana.

Anda tidak dapat mengembalikan wang permainan yang anda beli di luar Steam dan ditambahkan ke Steam dengan kunci produk (sekurang-kurangnya, bukan melalui Steam — anda harus meminta bayaran balik melalui peruncit asal). Walaupun kadangkala anda dapat menjimatkan wang untuk permainan Steam dengan membeli kunci Steam dari kedai permainan pihak ketiga, ciri ini mendorong anda untuk membeli permainan melalui Steam jika anda fikir anda mungkin ingin mengembalikannya.

Sekiranya anda mengembalikan banyak permainan, Valve mungkin menganggap ini sebagai "penyalahgunaan" dan berhenti menawarkan bayaran balik kepada anda. "Pengembalian dana dirancang untuk menghilangkan risiko membeli judul di Steam - bukan sebagai cara untuk mendapatkan permainan gratis," menurut kebijakan Valve. Valve tidak menyatakan dengan tepat apa yang mereka anggap "penyalahgunaan", tetapi anda mungkin baik-baik saja selagi anda tidak kerap membeli sebilangan besar permainan dan mengembalikan sebahagian besar daripada mereka.

Valve menyatakan bahawa mengembalikan wang permainan yang dibeli sebelum penjualan dan membelinya dengan harga jualan yang lebih rendah tidak dianggap penyalahgunaan. Oleh itu, jika anda membeli permainan $ 60 dan ia dijual dengan harga $ 30 beberapa hari kemudian, anda boleh mengembalikan wang permainan tersebut dan membelinya dengan harga yang lebih rendah — asalkan anda memainkannya kurang dari dua jam.

Bayaran balik anda boleh dikembalikan ke kaedah pembayaran yang sama dengan yang anda beli permainannya, atau dengan kredit Steam Wallet yang dapat anda belanjakan di Steam. Baca dasar pengembalian wang Steam Valve untuk perincian yang lebih spesifik mengenai bagaimana polisi ini berfungsi.

Cara Mengembalikan Wang Permainan

Sekiranya permainan anda dibeli kurang dari 14 hari yang lalu dan anda telah memainkannya kurang dari dua jam, anda akan mendapat bayaran balik. Inilah cara mendapatkannya.

Pertama, pergi ke laman web sokongan Steam. Anda boleh mengakses halaman ini dengan mengklik Bantuan> Steam Support di Steam atau dengan mengunjungi laman web Steam Support di penyemak imbas web anda. Sekiranya anda mengunjungi halaman ini di penyemak imbas web anda, anda mesti log masuk dengan akaun Steam anda untuk meneruskan. Sekiranya anda mengunjungi halaman ini di Steam, anda akan log masuk secara automatik.

Pilih permainan yang ingin anda kembalikan. Sekiranya anda baru-baru ini memainkannya, anda akan melihat nama permainan di bawah "Produk Terkini" di bahagian atas halaman. Sekiranya anda tidak melihat nama permainan di sini, klik "Pembelian".

BERKAITAN: Cara Menjual Kad Dagangan Steam Anda (dan Dapatkan Kredit Steam Percuma)

Anda akan melihat senarai semua pembelian yang anda buat di Steam dalam enam bulan terakhir. Halaman ini juga akan menunjukkan kad perdagangan Steam dan item lain yang telah anda jual di Steam Community Market.

Cari permainan yang ingin anda kembalikan dalam senarai dan klik.

Klik butang "Saya ingin pembayaran balik" ketika Steam bertanya kepada anda masalah apa yang anda hadapi dengan permainan anda.

Sistem sokongan akan bertanya sama ada anda mahukan bantuan menyelesaikan masalah teknikal dengan permainan. Sekiranya tidak berjalan dengan betul dan anda ingin mencuba menyelesaikan masalah daripada mengembalikan wang permainan, anda mungkin ingin mencuba pilihan sokongan teknikal di sini.

Sekiranya anda pasti mahukan pembayaran balik, klik "Saya ingin meminta bayaran balik".

Steam akan memeriksa sama ada anda layak mendapat bayaran balik dan menawarkannya sekiranya anda layak. Anda boleh memilih kaedah pembayaran yang anda mahukan wang dikembalikan di sini — kaedah pembayaran asal atau kredit Steam Wallet.

Sekiranya anda tidak layak mendapat pengembalian dana, sistem akan memberitahu anda bahawa pengembalian wang biasanya tidak diberikan dalam situasi anda tetapi akan memungkinkan anda untuk meminta bayaran.

Anda akan ditanya mengapa anda mengembalikan wang permainan. Pilih alasan dari kotak dan taipkan pesanan ringkas dengan pemikiran anda. Walaupun anda dijamin pengembalian dana, mesej ini dapat membantu Valve dan pembangun permainan memahami mengapa anda tidak mahu mengekalkan permainan.

Klik butang "Kirim permintaan" untuk meminta pembayaran balik anda.

Anda akan menerima e-mel dari Steam yang memberitahu bahawa permintaan pengembalian wang anda telah diterima. E-mel tersebut mengatakan bahawa Valve sedang mengkaji permintaan anda dan akan menghubungi anda.

Anda akan mendapat e-mel lain yang mengatakan bahawa pembelian anda telah dikembalikan sekiranya anda memenuhi syarat. Secara amnya, kami melihat permintaan pengembalian wang ini diterima dalam beberapa jam.

Walaupun dasar pembayaran balik Steam murah hati, ia masih terhad. Anda tidak boleh mendapat bayaran balik untuk permainan yang anda beli dijual dua tahun yang lalu dan tidak pernah dimainkan, dan anda tidak boleh mendapat bayaran balik untuk permainan baru yang anda mainkan selama enam jam sebelum anda menyedari bahawa ia sangat mengerikan.

Apabila anda membeli permainan baru di Steam, pastikan anda mencubanya dalam empat belas hari pertama supaya anda dapat memutuskan sama ada anda mahu menyimpannya atau tidak.