Cara Membuat Carta Alir di Word

Microsoft Word menyediakan alat bawaan untuk membuat dan mengatur pelbagai jenis carta alir. Anda boleh membuat carta alir anda sendiri dengan menggunakan pelbagai bentuk dan SmartArt. Inilah caranya untuk melakukannya.

Membuat Carta Alir dalam Word

Semasa bekerja dengan bentuk di mana-mana aplikasi Office, selalu berguna untuk menggunakan garis grid untuk memastikan semuanya berukuran dan diletakkan dengan betul. Untuk membuat garis grid muncul, pergi ke tab "Lihat" dan centang kotak "Garis Garis".

Garis grid anda sekarang akan muncul di dokumen Word anda.

Seterusnya, beralih ke tab "Masukkan" dan kemudian klik butang "Bentuk" (kita akan melalui SmartArt kemudian).

Menu lungsur turun memaparkan perpustakaan besar bentuk yang boleh anda pilih. Kami akan memfokuskan pada dua perkara di sini - penyambung dalam kumpulan "Garis" di bahagian atas dan bentuk dalam kumpulan "Alur" dekat bahagian bawah.

Sebelum kita meneruskan, penting untuk memahami tujuan bentuk yang dimaksudkan. Anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk membaca senarai komprehensif ini yang memperincikan maksud bentuk carta alir, tetapi berikut adalah gambaran keseluruhan asas.

  • Segi empat tepat: Digunakan untuk langkah proses.
  • Berlian: Digunakan untuk menunjukkan titik keputusan.
  • Oval: Digunakan sebagai bentuk penamat, menunjukkan titik permulaan dan akhir suatu proses.

Dengan mengarahkan kursor ke salah satu bentuk dalam menu lungsur turun, gelembung teks yang menunjukkan tujuan bentuknya.

Mari maju dan masukkan bentuk pertama kami. Kembali ke menu bentuk, pilih bentuk yang ingin anda gunakan dalam carta alir. Oleh kerana ini adalah bentuk pertama kami yang digunakan dalam carta alir, kami akan menggunakan bentuk bujur.

Sebaik sahaja anda memilih bentuknya, anda akan melihat kursor anda berubah menjadi crosshair. Untuk melukis bentuknya, klik dan seret.

Setelah melukis bentuknya, anda akan melihat tab "Format" baru muncul dengan perintah yang membolehkan anda memformat bentuk anda, mengubah garis besar dan warna pengisian, dan banyak lagi.

Untuk memasukkan teks ke dalam bentuk, pilih bentuk dan kemudian mula menaip.

Mari masukkan bentuk lain dan kemudian sambungkan kedua-dua bentuk tersebut. Kami akan menambah segi empat tepat untuk menunjukkan bahagian proses yang lain. Ulangi langkah di atas untuk memasukkan bentuknya.

Untuk menyambungkan dua bentuk, kembali ke menu bentuk dan pilih penyambung yang ingin anda gunakan. Kami akan menggunakan anak panah garis sederhana untuk contoh ini.

Sebaik sahaja anda memilih anak panah, klik pemegang tengah pada bentuk pertama dan kemudian, sambil masih menekan butang tetikus anda, seret ke pemegang tengah pada bentuk seterusnya.

Seperti bentuk, anda juga dapat memformat anak panah dengan lebar garis, warna, dan lain-lain.

Sekiranya anda merancang untuk menggunakan format baris yang sama di seluruh carta alir, klik kanan baris yang dimasukkan setelah anda memformatnya dan pilih "Tetapkan sebagai Garis Lalai." Anda juga boleh melakukan ini dengan bentuk.

Membuat Carta Alir dengan SmartArt

Selain menggunakan bentuk untuk membuat carta alir anda, anda juga mempunyai beberapa pilihan yang sangat berguna dengan SmartArt. Pergi ke tab "Masukkan" dan kemudian klik butang "SmartArt".

Dalam tetingkap Pilih Grafik SmartArt, pilih kategori "Proses" di sebelah kiri, pilih jenis proses (kami menggunakan pilihan "Proses Aksen Gambar" di sini), dan kemudian klik "OK."

Grafik SmartArt ini direka secara eksplisit untuk memperincikan proses. Ia mengelompokkan bentuk untuk menambahkan foto (1) dan teks (2).

Masukkan maklumat yang berkaitan. Sekiranya anda tidak memerlukan objek tertentu, anda boleh menyingkirkannya dengan memilihnya dan menekan kekunci hapus. Sebaliknya, jika anda boleh menyalin objek jika anda perlu menambahkan maklumat tambahan.