Selesaikan Masalah Mac Anda Dengan Pilihan Permulaan Tersembunyi Ini

Penyelesaian masalah Mac adalah berbeza daripada penyelesaian masalah PC, tetapi tidak yang berbeza. Inilah cara menggunakan pilihan permulaan bawaan Mac anda untuk menguji perkakasan anda, boot dalam mod selamat, pasang semula macOS, dan laksanakan tugas sistem lain.

Untuk mengakses salah satu alat ini, pertama-tama anda harus mematikan atau menghidupkan semula Mac anda. Anda kemudian harus menekan dan menahan kombinasi kekunci atau kekunci yang sesuai sebelum skrin permulaan kelabu muncul. Tekan kekunci tepat selepas bunyi permulaan dimainkan.

Pilih Cakera Permulaan Lain dengan Pengurus Permulaan

Untuk boot dari peranti tertentu, tekan dan tahan kekunci Option semasa boot Mac anda. Anda akan melihat Pengurus Permulaan muncul. Dari sini, anda boleh memilih untuk boot dari cakera keras yang berbeza, pemacu kilat USB, lokasi rangkaian, dan peranti but lain.

Untuk melangkau Pengurus Permulaan dan boot terus dari peranti yang boleh ditanggalkan — misalnya, pemacu CD, DVD, atau USB — bukannya pemacu dalamannya, tekan dan tahan C. Untuk boot terus dari rangkaian dengan Netbook, tekan dan tahan N sebagai gantinya .

Uji Perkakasan Anda dengan Diagnostik Apple

Diagnostik Apple menguji perkakasan Mac anda untuk memastikannya berfungsi dengan baik. Pada Mac yang dikeluarkan sebelum Jun 2013, Apple Hardware Test (AHT) akan muncul dan bukannya Apple Diagnostics.

Untuk mengakses alat ini, tekan dan tahan kekunci D semasa boot Mac anda. Pilih bahasa anda dan Mac anda akan menguji perkakasannya secara automatik dan memberitahu anda jika ada yang tidak kena.

Muatkan Keperluan Bare dengan Safe Mode

Mac menawarkan Safe Mode, juga dikenali sebagai Safe Boot. Semasa anda boot dalam Safe Mode, Mac anda akan memeriksa volume permulaannya, hanya memuatkan ekstensi kernel yang diperlukan, dan mematikan fon pihak ketiga dan pilihan permulaan. Ia seperti Safe Mode pada Windows — tidak akan memuatkan pemacu perkakasan pihak ketiga atau program permulaan, jadi anda boleh menggunakan mod ini untuk menyelesaikan masalah jika Mac anda tidak berfungsi atau boot dengan betul.

Untuk memuatkan Mac anda dalam Safe Mode, tekan dan tahan kekunci Shift semasa but. Anda boleh berhenti menahan kekunci Shift apabila anda melihat logo dan bar kemajuan Apple. Untuk meninggalkan Safe Mode, reboot Mac anda tanpa menahan kekunci Shift.

Selesaikan masalah dari Baris Perintah dengan Mod Pengguna Tunggal

Dalam mod pengguna tunggal, anda akan diberikan terminal mod teks yang boleh anda gunakan untuk memasukkan perintah yang mungkin anda perlukan untuk menyelesaikan masalah. Ini berfungsi seperti mod pengguna tunggal Linux — dan bukannya menggunakan sistem operasi berbilang pengguna, anda boot terus ke shell root.

Tekan Command + S semasa boot Mac anda untuk memasuki mod pengguna tunggal. Untuk meninggalkan mod ini, ketik but semula pada arahan dan tekan Enter.

Lihat Maklumat Lebih terperinci dengan Mod Verbose

Dalam mod verbose, anda akan melihat mesej yang biasanya disembunyikan muncul di skrin anda. Sekiranya Mac anda membeku, terutamanya semasa proses boot, mesej di sini dapat membantu anda mengenal pasti dan mendapatkan bantuan mengenai masalah tersebut.

Tekan Command + V semasa boot Mac anda untuk memasuki mod verbose. Anda akan melihat mesej terminal muncul semasa proses permulaan. Sekiranya semuanya berjalan lancar, Mac anda akan boot ke desktop biasa.

Dapatkan Alat Lain (atau Pasang semula macOS) dengan Mod Pemulihan

BERKAITAN: Cara Menghapus Mac Anda dan Memasang semula macOS dari Scratch

Mod Pemulihan menyediakan pelbagai alat grafik untuk bekerja dengan Mac anda. Dari sini, anda boleh memasang semula macOS, memulihkan komputer anda dari sandaran Time Machine, atau menggunakan Utiliti Disk untuk membaiki, mengelap, dan membahagi cakera dalaman Mac anda.

Tekan Command + R ketika Mac anda boot untuk mengakses Mod Pemulihan. Sekiranya perlu, anda akan diminta untuk menyambung ke rangkaian supaya Mac anda dapat memuat turun perisian pemulihan yang sesuai. Anda kemudian boleh memilih bahasa anda dan menggunakan alat grafik di sini.

Salah satu perkara yang baik tentang Mac ialah semua ini terbina dalam. Anda bahkan tidak perlu memuat turun pemasang macOS untuk mengakses alat ini — jika perlu, Mac anda akan memuat turun fail pemasangan macOS untuk anda apabila anda memilih untuk memasang semula sistem operasi. Lebih baik lagi, ia akan memuat turun versi macOS terkini sehingga anda tidak perlu menghabiskan berjam-jam memasang patch dan pek perkhidmatan, seperti yang anda lakukan di Windows.