Laman Web Terbaik untuk Berkongsi Video (Secara Umum atau Secara Peribadi)

Dulu ada masa ketika berkongsi video dalam talian adalah pekerjaan yang sukar. Hari-hari ini, masalah telah berubah menjadi terlalu banyak pilihan. Sama ada anda ingin berkongsi video dengan dunia, atau hanya menunjukkannya kepada rakan dan keluarga anda, laman web berikut akan membantu anda.

YouTube: Pilihan Terbaik untuk Kebanyakan Orang

YouTube adalah platform perkongsian video terbesar di dunia. Cukup mudah digunakan (banyak aplikasi video bahkan menyokong memuat naik terus ke YouTube), dan anda boleh berkongsi video secara terbuka atau peribadi secara percuma.

Untuk memuat naik video, anda memerlukan akaun Google dan log masuk ke YouTube. Di kanan atas skrin, anda akan melihat pilihan untuk memuat naik video anda.

Mengklik butang akan membawa anda ke skrin berikut. Anda kemudian boleh memilih fail video anda dari komputer atau menyeret dan melepaskan fail anda di kawasan muat naik.

Anda juga boleh memuat naik video secara peribadi di YouTube jika anda mahu. Pilihannya tidak langsung, jadi mari kita jelaskan. Sekiranya anda mengklik menu lungsur yang bertuliskan "Awam", anda akan melihat empat pilihan.

Pilihan "Umum" bermaksud bahawa video yang anda muat naik akan menjadi umum dan muncul dalam carian YouTube untuk istilah yang berkaitan. Pilihan "Dijadualkan" menjadikan video menjadi umum tetapi menetapkan ketersediaannya untuk tarikh dan waktu tertentu.

Untuk menyimpan video secara peribadi, terdapat dua pilihan, dan inilah maksudnya:

  • Peribadi : Video peribadi hanya dapat dilihat oleh orang yang anda izinkan. Anda boleh menjemput sehingga 50 orang melalui e-mel untuk menonton video dan hanya mereka yang dapat menonton video tersebut. Walaupun salah seorang ahli itu berkongsi video dengan orang lain, orang-orang itu tidak akan dapat menontonnya melainkan anda telah menambahkannya ke senarai. Video peribadi juga tidak muncul dalam carian YouTube.
  • Tidak tersenarai : Video tidak tersenarai sangat mirip dengan video umum, tetapi tidak muncul di hasil carian YouTube. Ini adalah pilihan yang baik jika anda mempunyai video yang ingin anda kongsi dengan lebih daripada 50 orang, tetapi tidak mahu orang awam tersandung terlalu mudah.

Tahap privasi yang ingin anda tetapkan pada setiap video adalah pilihan anda. Anda boleh memuat naik semua video anda secara terbuka, atau membuat koleksi peribadi hanya untuk rakan dan keluarga.

Foto Google: Perkongsian Lebih Mudah, Bagus untuk Album Kolaboratif

Foto Google adalah kaedah terbaik untuk berkongsi video. Kelebihan Foto Google adalah bahawa ia mempunyai antara muka yang lebih mudah daripada YouTube dan perkongsian lebih mudah melalui telefon bimbit anda. Bahkan mungkin video anda sudah dimuat ke laman web jika anda pengguna Foto Google. Perkhidmatan ini juga menyokong album, yang dapat memuat foto dan video, menjadikannya pilihan yang sangat baik untuk berkongsi gambar dan video bersama.

Anda boleh memuat naik video secara manual atau menggunakan salah satu video yang disandarkan oleh telefon anda secara automatik, tetapi album yang dikongsi memberi anda lebih banyak kawalan dan juga membolehkan orang lain menyumbang pada album tersebut sehingga gambar dan video dari semua orang dapat disusun di tempat yang sama.

Anda mulakan dengan membuat album bersama.

Pada skrin seterusnya, klik ikon perkongsian.

Pada skrin seterusnya, anda akan berkongsi album dengan orang lain menggunakan alamat e-mel mereka. Anda juga boleh membuat pautan yang boleh dikongsi dan menghantarnya kepada orang lain.

Mengenai privasi, ada tiga perkara yang perlu anda ketahui mengenai Foto Google.

  • Album atau foto yang anda kongsi dapat diakses oleh sesiapa sahaja yang mempunyai pautan. Tidak kira siapa yang menghantar pautan kepada mereka.
  • Di dalam album yang dikongsi, anda boleh mematikan pilihan untuk membiarkan orang lain menyumbang.
  • Sekiranya anda menjadikan album bersama sebagai peribadi di masa depan, semua foto dan video yang disumbangkan oleh orang lain akan dihapus dari album.

Oleh itu, Foto Google tidak begitu selamat seperti YouTube jika anda mempunyai video yang anda mahu hadkan aksesnya. Tetapi, menggabungkan video dan foto ke dalam album sangat bagus dan membiarkan orang lain menyumbang kepada mereka boleh menjadi sangat menggembirakan.

Facebook: Hebat jika Anda (atau Orang yang Anda Berkongsi) Sudah Ada di Facebook

Salah satu kaedah termudah untuk berkongsi video anda ialah memuat naiknya ke Facebook. Sebilangan besar orang mempunyai akaun Facebook, yang memudahkan untuk berkongsi video anda dengan semua orang. Pilih pilihan Foto / Video dari skrin siaran untuk memuat naik video. Secara lalai, tetapan privasi video akan sama seperti yang anda tetapkan untuk siaran anda. Oleh itu, jika kemas kini status anda hanya ditunjukkan kepada rakan anda, video anda juga akan berlaku.

Anda boleh memperbaikinya dengan menetapkan pilihan privasi untuk setiap catatan. Sebagai contoh, jika anda bersedia untuk mengepos secara terbuka ke Facebook secara lalai, anda masih boleh menyiarkan video peribadi dengan mengklik menu lungsur pada siaran itu dan memilih pilihan privasi yang lain.

Sekiranya anda mempunyai keraguan mengenai siapa yang dapat melihat video anda, Facebook telah mengumpulkan panduan berguna yang boleh anda lalui.

Sekiranya anda merasa ini rumit, anda boleh membuat Kumpulan Facebook dan memuat naik video anda di sana. Hanya orang yang anda terima sebagai ahli kumpulan yang dapat melihat video yang anda muat naik di sana.

Vimeo: Baik untuk Video Profesional

Vimeo adalah platform perkongsian video yang serupa dengan YouTube. Perbezaannya adalah bahawa Vimeo umumnya digunakan oleh pembuat video profesional untuk mempamerkan karya mereka. Tetapi, anda boleh menggunakan Vimeo untuk memuat naik video rumah anda atau video lain yang anda suka. Vimeo tidak menyiarkan iklan dan disokong oleh pencipta profesional yang membayar yuran langganan untuk menjadi hos video mereka.

Terdapat rancangan percuma juga, tetapi ia mempunyai beberapa had. Contohnya, anda terhad kepada 500 MB muat naik setiap minggu dan jumlah 5 GB. Anda juga tidak dapat menggunakan paket gratis untuk mengunggah video untuk bisnis (dan itu termasuk video yang berisi segala bentuk iklan). Pelan berbayar bermula dari $ 7 sebulan dan meningkat hingga $ 75 sebulan. Had terperinci pelan percuma disenaraikan dalam dokumen bantuan Vimeo.

Vimeo juga menyokong kawalan privasi pada video yang dimuat naik. Terdapat banyak pilihan privasi, dan kebanyakannya tersedia walaupun untuk ahli percuma, termasuk pilihan untuk melindungi video anda dengan kata laluan.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai semua pilihan privasi di halaman ikhtisar Vimeo.

Penyimpanan Awan: Bagus jika Orang Lain Perlu Memuat turun Video Anda

Terdapat banyak penyedia penyimpanan awan yang boleh anda gunakan untuk berkongsi video, termasuk Google Drive, OneDrive, dan Dropbox. Sebagai demonstrasi, kami akan menggunakan Google Drive sebagai contoh.

Di semua platform penyimpanan awan, idea di sebalik mengatur video anda adalah sama. Anda boleh membuat folder, menambahkan video anda ke dalamnya, dan kemudian berkongsi folder tersebut dengan orang yang anda mahukan. Anda boleh berkongsi fail individu, tetapi mempunyai folder hampir selalu lebih baik. Dalam kes Google Drive, anda menambahkan video anda ke folder dan kemudian klik menu lungsur di sebelah nama folder untuk melihat pilihan saham.

Anda kemudian boleh berkongsi folder dengan tiga cara.

  • Umum : Folder akan diindeks oleh Google, dan semua orang di web dapat mencari dan melihatnya.
  • Dikongsi dengan orang yang dipilih : Anda boleh memasukkan alamat e-mel orang yang ingin anda bagikan foldernya. Anda juga dapat mengawal jika mereka dapat menambahkan lebih banyak orang ke kumpulan perkongsian.
  • Dikongsi dengan pautan : Ini akan membuat pautan unik ke folder, dan sesiapa sahaja yang mempunyai akses ke pautan akan dapat melihat kandungan folder tersebut. Selebihnya kandungan Google Drive anda tidak akan dikongsi.

Penyedia storan awan lain mungkin menangani perkongsian secara berbeza, jadi sila baca dokumentasi mereka dengan teliti untuk memahami perbezaannya.

Perkara penting yang perlu diperhatikan mengenai penggunaan storan awan ialah kebanyakan penyedia awan tidak membiarkan anda menonton video dalam talian. Anda dan orang yang anda kongsikan video mungkin perlu memuat turun video ke komputer atau telefon bimbit dan kemudian menontonnya. Sudah tentu, jika itu yang anda mahu orang dapat lakukan, maka perkongsian awan adalah pilihan yang bagus.

Kredit Imej: studiostock / Shutterstock