Apa itu Fail DMG (Dan Bagaimana Saya Menggunakannya)?

Fail DMG adalah bekas untuk aplikasi di macOS. Anda membukanya, seret aplikasi ke folder Aplikasi anda, dan kemudian keluarkan, menjimatkan kerumitan "Install Wizard" yang ditakuti dari kebanyakan aplikasi Windows. Oleh itu, jika semuanya adalah folder untuk aplikasi, mengapa kita menggunakannya bukan hanya memuat turun aplikasi itu sendiri?

Mengapa macOS Menggunakan Fail DMG

Sebab utama macOS menggunakan fail DMG adalah untuk memastikan fail yang dimuat turun dengan betul dan tidak diusik. Fail DMG merangkumi sesuatu yang disebut checksum, yang pada dasarnya mengesahkan bahawa fail tersebut 100% utuh. Inilah yang anda lihat semasa fail dibuka:

Tetingkap kecil ini pertama kali melalui fasa mengesahkan fail, dan setelah yakin failnya baik, beralih ke penyahmampatannya. Dan itulah sebab kedua mengapa macOS menggunakan fail DMG: formatnya dimampatkan (seperti fail ZIP) yang menjadikan muat turun anda lebih kecil. Menjimatkan penggunaan data anda semasa memuat turun adalah perkara yang baik.

BERKAITAN: Tanda Aras: Apakah Format Pemampatan Fail Terbaik?

Jadi Bagaimana Saya Menggunakan Fail DMG?

Nah, untungnya macOS melakukan tugas yang sangat baik untuk menjadikan semuanya mudah. Yang perlu anda lakukan ialah mengklik dua kali fail DMG untuk membukanya dan memasangnya ke Mac anda.

DMG dipasang di dua tempat: di desktop anda dan di bar sisi Finder di bawah cakera keras anda. Mengklik salah satu daripada ini akan membuka fail DMG.

Apabila anda membuka fail DMG, biasanya anda akan melihat dua perkara: aplikasi dan pautan ke folder aplikasi anda. Beberapa DMG - seperti Steam DMG yang ditunjukkan di atas - mempunyai latar belakang yang bergaya, tetapi ini hanya kosmetik.

Untuk memasang aplikasi, seret ke dalam folder Aplikasi anda. Mungkin perlu beberapa saat untuk menyalinnya, tetapi apabila selesai, anda boleh melancarkan aplikasi dari Launchpad atau Spotlight seperti yang anda lakukan dengan aplikasi lain.

Catatan: Jangan lancarkan aplikasi langsung dari DMG. Aplikasi tidak akan ada lagi setelah anda mengeluarkan DMG.

Membersihkan

Setelah selesai memasang aplikasi, anda akan tinggal dua salinannya, satu dalam bentuk DMG, dan satu lagi dalam folder Aplikasi anda. DMG boleh digunakan kerana anda tidak memerlukannya lagi.

Pertama, keluarkan DMG dengan mengklik kanannya dan memilih perintah "Eject", atau dengan menekan butang eject di sebelah disk di pencari. Ini melepaskan fail DMG dari sistem anda.

Seterusnya, hapuskan fail DMG itu sendiri melainkan anda mempunyai alasan untuk menyimpannya.

Bolehkah Saya Menggunakan Fail DMG di Windows?

Tidak banyak alasan anda  mahu  menggunakan fail DMG di Windows kerana biasanya mengandungi aplikasi macOS dan bukan aplikasi Windows. Tetapi, jika anda perlu membuka, 7-Zip mempunyai sokongan untuk mengekstrak DMG. Sekiranya anda ingin menukar DMG ke format termampat yang berbeza (seperti ISO, yang serupa dengan format fail DMG untuk Windows), alat seperti dmg2img akan menyelesaikan tugasnya.

Bolehkah Saya Membuat Fail DMG Saya Sendiri?

Ya, anda boleh, dan melakukannya lebih berguna daripada yang anda fikirkan.

Selain menawarkan tahap pemampatan yang baik, fail DMG juga menyokong enkripsi AES 128- dan 256-bit, yang bermaksud anda boleh membuat folder termampat yang dilindungi kata laluan.

Buka Utiliti Cakera dan pilih Fail> Imej Baru> Imej dari Folder (atau gambar kosong jika anda ingin membuat fail DMG kosong, anda boleh menambah barang kemudian). Di tetingkap yang muncul, pilih folder yang ingin anda enkripsi dan klik butang "Pilih".

Selepas itu, anda berpeluang mengkonfigurasi beberapa pilihan tambahan, seperti tempat menyimpan fail dan sama ada menggunakan penyulitan. Apabila anda menyulitkan folder, Mac anda akan meminta anda memasukkan kata laluan anda dua kali.

Juga, secara lalai, fail DMG hanya baca, tetapi jika anda menginginkan DMG baca-tulis, ubah pilihan "Format Gambar" dari "Dikompresi" menjadi "Baca / Tulis".

Itu sahaja. Apabila anda membuka fail DMG baru anda, ia akan meminta kata laluan yang anda pilih. Setelah menaip kata laluan, fail DMG akan dipasang seperti yang lain.

Kecuali kali ini, ia bukan sekadar aplikasi. Fail DMG mengandungi apa sahaja yang anda simpan di sana.