Cara Menghubungkan Pelbagai Monitor Luaran ke Laptop Anda

Pelbagai monitor hebat. Mereka benar-benar bertanya kepada sesiapa yang menggunakan penyediaan dua atau tiga skrin untuk desktop mereka, dan mereka akan memberitahu anda bahawa mereka sukar untuk kembali ke satu sahaja. Komputer riba mempunyai kelebihan terpasang di sini, kerana ia mempunyai satu skrin: untuk meningkatkan produktiviti, tambahkan monitor.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Pelbagai Monitor untuk Lebih Produktif

Tetapi bagaimana jika anda mahu lebih dari satu skrin disambungkan ke buku nota anda sekaligus? Bagaimana jika komputer riba anda tidak mempunyai banyak port video luaran? Bagaimana jika anda dalam perjalanan, dan anda tidak dapat menggunakan monitor bersaiz penuh? Jangan risau, anda masih mempunyai lebih banyak pilihan daripada yang anda fikirkan.

Penyelesaian Ideal untuk Laptop Baru: Thunderbolt

Thunderbolt 3, yang menggunakan standard penyambung USB Type-C baru, adalah kaedah terbaru untuk komputer riba dan tablet menghasilkan video. Kelebihannya jelas: satu kabel dapat mengendalikan video, audio, penghantaran data standard (untuk cakera keras luaran atau sambungan Internet berwayar)  dan  kuasa, semuanya pada masa yang sama. Ini bukan sahaja mengurangkan kekacauan di meja anda - dengan andaian anda mempunyai perkakasan untuk memanfaatkannya, tentu saja - ini bermaksud komputer riba boleh dibuat lebih kecil dan lebih nipis dengan menggabungkan port.

Oleh itu, jika anda mempunyai komputer riba dengan Thunderbolt 3 dan monitor berkemampuan Thunderbolt, ini adalah penyelesaian terbaik. Anda hanya boleh menyambungkan setiap monitor ke satu port Thunderbolt / USB-C.

Walau bagaimanapun, ia tidak semudah itu. Kecuali jika anda mempunyai komputer riba yang sangat baru dan monitor yang sangat baru, anda mungkin memerlukan sedikit lagi untuk membuat ini berfungsi:

  • Sekiranya anda mempunyai komputer riba dengan beberapa port Thunderbolt / USB-C tetapi monitor lama yang tidak mempunyai input Thunderbolt, anda memerlukan semacam penyesuai untuk setiap monitor, seperti USB-C ke HDMI atau USB-C ke DVI ini penyesuai. Ingat, anda memerlukan satu penyesuai untuk setiap monitor yang anda sambungkan.
  • Sekiranya komputer riba anda hanya mempunyai satu port Thunderbolt / USB-C, anda mungkin memerlukan stesen dok untuk menyambungkan dua monitor ke satu port. Sebaiknya periksa Dell Thunderbolt Dock ini, walaupun ada juga orang lain di luar sana. Perhatikan bahawa beberapa komputer riba, seperti MacBook satu port kecil, tidak menyokong menjalankan beberapa paparan dari satu port menggunakan dok ini, jadi periksa spesifikasi komputer riba anda, dan jika anda ingin mencuba dok, beli dari kedai dengan harga yang baik dasar pengembalian sekiranya ia tidak berfungsi.

Thunderbolt mempunyai banyak lebar jalur video, dan lebih mampu menyokong pelbagai monitor standard (Macbook Pros baru boleh menghasilkan dua paparan 5K sekaligus, selagi anda mempunyai adaptor yang tepat). Penyesuai khas - pada dasarnya dok komputer riba mini - direka untuk tujuan pemasangan biasa ke persediaan berbilang monitor dengan tetikus, papan kekunci, dan sambungan lain.

Setelah USB-C dan Thunderbolt menjadi lebih biasa pada komputer riba dan monitor, ini akan menjadi pilihan terbaik untuk menyambung ke hampir semua jenis output video. Itu mungkin memerlukan beberapa saat, kerana beberapa pengeluar (seperti Microsoft) nampaknya ragu-ragu untuk menggunakan standard tersebut.

Untuk Laptop Paling Lama: Dapatkan Kotak Splitter Paparan

Sekiranya anda mempunyai komputer riba yang sedikit lebih tua, komputer riba mungkin tidak mempunyai Thunderbolt / USB-C, sebaliknya menggunakan port VGA, DVI, HDMI, atau DisplayPort. Ini akan membolehkan anda menambahkan monitor luaran dengan mudah, tetapi jika anda ingin menyambungkan dua, perkara menjadi lebih rumit.

Sebilangan besar komputer riba hanya mempunyai satu pilihan keluar video, dengan sebilangan kecil (seperti beberapa barisan ThinkPad Lenovo atau Macbook Pro yang lebih tua) menawarkan banyak port. Kadang-kadang boleh menggunakan dua port sekaligus untuk beberapa monitor luaran, tetapi ini jarang berlaku, kerana pengeluar cenderung mengharapkan anda menggunakan skrin dan monitor komputer anda bersama-sama.

Oleh itu, anda mungkin perlu beralih kepada penyelesaian pihak ketiga, seperti garis Matrox dok dual-dan triple-head, yang menggunakan kabel video tunggal untuk mengeluarkan ke beberapa monitor. Ini agak mahal, tetapi mereka mungkin penyelesaian terbaik bagi kebanyakan orang. Perlu diingat bahawa ia akan dibatasi oleh kad grafik komputer riba anda, jadi jika anda mempunyai grafik bersepadu, jangan berharap menjalankan sekumpulan paparan 4K tanpa masalah.

Pilihan Lebih Murah, tetapi Kurang Ideal: Penyesuai USB

Sekiranya stesen dok berbilang pelabuhan itu terlalu banyak wang untuk anda, ada pilihan yang lebih murah. Walaupun versi lama Universal Serial Bus standard tidak dirancang untuk menangani video-out, kerana syarikat versi 2.0 telah membuat penyesuai yang berguna yang dapat mengubah port USB apa pun menjadi port monitor-keluar-seperti penyesuai USB-ke-HDMI ini dari Cable Perkara. Sebilangan besar penyesuai ini menggunakan teknologi DisplayLink Intel.

Pilihan ini mempunyai banyak kelebihan. Bukan hanya cara mudah untuk mengeluarkan video di hampir semua mesin Windows atau macOS moden, ia juga murah, mudah alih dan boleh dikembangkan. Mungkin, sekurang-kurangnya secara teknikal, untuk menambah seberapa banyak monitor kerana komputer riba anda mempunyai port USB dengan cara ini.

Walau bagaimanapun, penyesuai video-out USB pada dasarnya berfungsi sebagai kad grafik kuasa rendah mereka sendiri, dan mereka mempunyai hentaman yang lebih besar pada sumber sistem seperti kitaran pemproses dan RAM daripada paparan luaran standard. Sebilangan besar komputer riba akan mula menunjukkan masalah prestasi yang serius jika anda cuba menambah dua atau lebih monitor dengan cara ini. Untuk penyediaan pelbagai monitor yang cepat dan murah, yang terbaik adalah menggabungkan skrin komputer riba anda sendiri, satu monitor yang disertakan dengan HDMI / DisplayPort / DVI, dan satu pada penyesuai USB.

Penyelesaian Separa Kekal untuk Komputer Riba dan Permainan: Stesen Docking

Kami membahas ini secara ringkas di bawah Thunderbolt, tetapi stesen dok merupakan alternatif yang popular untuk pelbagai penyesuai untuk pengguna kuasa. Alat ini biasanya tidak dibuat untuk model komputer riba atau tablet tertentu melainkan ia berorientasikan perniagaan secara eksplisit; contohnya termasuk garis Latitud Dell, Lenovo ThinkPads, dan tablet Surface Pro Microsoft. Alternatif hanya USB tersedia, tetapi secara amnya kurang berkuasa — pilihan yang lebih mahal menawarkan port video yang lebih fleksibel. Dermaga pengembangan khusus model dengan banyak output video mungkin dilakukan jika anda ingin menyimpan komputer riba anda dengan jumlah minimum penyediaan dan masa penurunan di meja anda.

BERKAITAN: Kaedah Terbaik untuk Menyambungkan Kad Grafik Luaran ke Komputer Riba anda

Versi idea yang lebih khusus ialah kad grafik luaran. Alat ini sangat keren, kerana ia membolehkan anda menyambungkan GPU kelas desktop penuh ke komputer riba dan mengeluarkan seberapa banyak monitor yang dapat disokong oleh kad itu — biasanya tiga atau empat, untuk pilihan jarak jauh dari NVIDIA dan ATI.

Malangnya, kedua-duanya terhad (biasanya hanya terhad pada beberapa model komputer riba dari satu pengeluar seperti Razer) dan mahal, dengan dok berharga $ 300 atau lebih  tanpa  kad yang masuk ke dalamnya. Mereka juga memerlukan port USB 3.0 atau ThunderBolt untuk beroperasi. GPU luaran semestinya menjadi pilihan yang lebih layak pada masa akan datang, tetapi buat masa ini kebanyakan pengguna hanya dapat menggunakannya jika mereka bersedia untuk membeli komputer riba baru  dan  dok  dan  kad grafik pada masa yang sama, pelaburan $ 2000 pada hujung rendah.

Kredit Imej: Matrox, Dell, Lenovo, Apple, Asus, Amazon