3 Cara Mengakses Partisi Linux Anda Dari Windows

Sekiranya anda menggunakan Windows dan Linux dengan dual boot, anda mungkin ingin mengakses fail pada sistem Linux anda dari Windows pada satu ketika. Linux mempunyai sokongan terpadu untuk partisi Windows NTFS, tetapi Windows tidak dapat membaca partisi Linux tanpa perisian pihak ketiga.

Oleh itu, kami telah mengumpulkan beberapa perisian pihak ketiga untuk membantu. Senarai ini difokuskan pada aplikasi yang menyokong sistem fail Ext4, yang digunakan oleh sebilangan besar pengedaran Linux baru. Semua aplikasi ini juga menyokong Ext2 dan Ext3 - dan salah satunya juga menyokong ReiserFS.

Ext2Fsd

Ext2Fsd adalah pemacu sistem fail Windows untuk sistem fail Ext2, Ext3, dan Ext4. Ini membolehkan Windows membaca sistem fail Linux secara semula jadi, memberikan akses ke sistem fail melalui huruf pemacu yang dapat diakses oleh program apa pun.

Anda boleh melancarkan Ext2Fsd pada setiap but atau hanya membukanya apabila anda memerlukannya. Walaupun secara teorinya anda dapat mengaktifkan sokongan untuk menulis ke partisi Linux, saya belum mengujinya. Saya sendiri bimbang dengan pilihan ini - banyak yang boleh berlaku. Sokongan baca sahaja baik-baik saja, dan tidak berisiko merosakkan apa-apa.

Aplikasi Ext2 Volume Manager membolehkan anda menentukan titik pemasangan untuk partisi Linux anda dan mengubah tetapan Ext2Fsd.

Sekiranya anda tidak menetapkan Ext2Fsd ke autostart semasa boot, anda harus masuk ke Tools> Service Management dan memulakan perkhidmatan Ext2Fsd sebelum anda dapat mengakses fail Linux anda. Secara lalai, pemandu secara automatik memasang dan memberikan huruf pemacu ke partisi Linux anda, jadi anda tidak perlu melakukan apa-apa tambahan.

Anda akan mendapati partisi Linux anda dipasang pada huruf pemacu mereka sendiri di Windows Explorer. Anda dapat mengakses fail di dalamnya dari aplikasi apa pun, tanpa perlu menyalin fail ke partisi Windows anda sebelum mengaksesnya.

Sistem fail partition ini sebenarnya EXT4, tetapi Ext2Fsd dapat membacanya dengan baik. Sekiranya anda mencari fail peribadi anda, anda akan menemukannya di direktori / rumah / NAMA anda.

Pembaca Linux DiskInternals

Linux Reader adalah aplikasi perisian percuma dari DiskInternals, pembangun perisian pemulihan data. Selain sistem fail Ext, Linux Reader juga menyokong sistem fail ReiserFS dan HFS dan HFS + Apple. Ia hanya boleh dibaca, jadi tidak boleh merosakkan sistem fail Linux anda.

Pembaca Linux tidak memberikan akses melalui huruf pemacu — sebaliknya, ia adalah aplikasi terpisah yang anda lancarkan untuk meninjau partisi Linux anda.

Pembaca Linux menunjukkan pratonton fail anda, menjadikannya mudah untuk mencari yang betul.

Sekiranya anda ingin menggunakan fail di Windows, anda harus menyimpan fail dari partisi Linux anda ke sistem fail Windows anda dengan pilihan Simpan. Anda juga boleh menyimpan keseluruhan direktori fail.

Ext2explore

Kami telah membuat liputan Ext2explore pada masa lalu. Ini adalah aplikasi sumber terbuka yang berfungsi sama dengan DiskInternals Linux Reader — tetapi hanya untuk partition Ext4, Ext3, dan Ext2. Ia juga tidak mempunyai pratonton fail, tetapi mempunyai satu kelebihan: tidak perlu dipasang; anda hanya boleh memuat turun .exe dan menjalankannya.

Program Ext2explore.exe mesti dijalankan sebagai pentadbir, atau anda akan mendapat ralat. Anda boleh melakukan ini dari menu klik kanan.

Untuk menjimatkan masa di masa depan, masuk ke tetingkap sifat fail dan aktifkan pilihan "Jalankan program ini sebagai pentadbir" pada tab Keserasian.

Seperti Linux Reader, anda harus menyimpan fail atau direktori ke sistem Windows anda sebelum anda dapat membukanya di program lain.

Untuk lebih banyak petua dual-boot, lihat artikel terbaik kami untuk menyediakan sistem dual-boot.