Apakah Akses Asal EA, dan Adakah Ia Berbaloi?

Akses Asal EA memberi anda akses ke lebih dari 70 permainan, potongan harga, dan permainan EA baru sebelum dilancarkan dengan bayaran langganan bulanan (atau tahunan). Tetapi adakah ia sangat berbaloi?

Apakah Akses Asal?

Origin adalah gedung permainan yang dikendalikan oleh Electronic Arts untuk PC dan Mac. Ini terutamanya - tetapi tidak hanya - menawarkan permainan EA. Origin Access adalah perkhidmatan langganan yang dilampirkan pada Origin. Anda tidak perlu membayar Akses Asal untuk menggunakan Asal — anda boleh membeli permainan melalui Origin dan memainkannya secara normal tanpa bayaran langganan.

Akses Asal berharga $ 5 sebulan, atau $ 30 per tahun. Dengan harga $ 30 per tahun, itu $ 2,50 sebulan — walaupun anda mengunci pembayaran dan anda tidak akan dapat bayaran balik jika anda memutuskan tidak mahu terus berlangganan sepanjang tahun.

Sekiranya anda membayar yuran langganan, anda akan mendapat akses sepanjang permainan ke lebih 70 permainan yang lebih lama di "peti besi" EA. Anda juga menjimatkan 10% untuk setiap permainan atau pembelian DLC yang anda buat di Origin, dan diskaun ini berlaku walaupun permainan sudah dijual.

Sebagai bonus tambahan, biasanya anda akan mendapat akses ke permainan EA baru lima hari sebelum dilancarkan, tanpa membayar tambahan. Oleh itu, sebagai contoh, pelanggan Origin Access dapat memainkan versi percubaan 10-jam Mass Effect: Andromeda lima hari sebelum versi akhir dikeluarkan.

Berapa Banyak Permainan Yang Terdapat?

Lebih daripada 70 permainan boleh didapati di peti besi EA, termasuk permainan besar seperti The Sims 4 , FIFA 17 , Mirror's Edge Catalyst , Titanfall , Mass Effect 3 , Plants vs Zombies Garden Warfare , Battlefield 4 , Crysis 3 , Star Wars Battlefront , Dragon Age: Inkuisisi , SimCity 4 , dan banyak lagi. Sebenarnya, siri Dead Space , Dragon Age , dan Mass Effect yang lengkap disertakan. Tatal ke bawah dan anda akan dapati bahawa sebahagian besar permainan adalah permainan EA lama yang dibuat untuk MS-DOS, sepertiSiri Ultima .

Sebilangan besar permainan mempunyai satu kesamaan: permainan dibuat dan diterbitkan oleh EA. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa permainan indie yang lebih kecil yang tidak diterbitkan oleh EA di perpustakaan di sini.

Anda boleh melihat senarai lengkap permainan Vault yang disertakan di laman web EA.

Bagaimana ia berfungsi

Bermain permainan ini sama seperti bermain permainan lain di Origin. Sekiranya anda melanggan perkhidmatan tersebut, anda boleh memuat turunnya ke PC dan memainkannya secara percuma seolah-olah anda membelinya. Apabila langganan anda tamat, anda tidak akan dapat memainkannya lagi — walaupun mereka dipasang di sistem anda. Anda perlu melanggan semula atau membeli permainan untuk memainkannya.

Apabila anda membeli apa-apa di Origin, anda akan mendapat potongan 10% secara automatik. Dan, apabila permainan EA baru dilancarkan, anda akan dapat memuat turun dan memainkannya lima hari sebelum orang lain.

Adakah ia berbaloi?

Sama ada ini berbaloi atau tidak terpulang kepada anda. Dengan harga $ 5 sebulan — atau $ 2,50 sebulan, jika anda berkomitmen selama satu tahun — langganan ini murah berbanding dengan perkhidmatan serupa. Sebagai perbandingan, Xbox Game Pass Microsoft berharga $ 10 sebulan, tidak menawarkan potongan, terutama menawarkan permainan Xbox 360 yang lebih lama, dan tidak menawarkan akses pra-peluncuran. Lebih buruk lagi, ia bersaing dengan pasar permainan Xbox terpakai — sedangkan anda tidak dapat membeli permainan PC terpakai.

Sekiranya anda cenderung membeli banyak permainan EA di Origin, anda mungkin dapat menjimatkan wang dengan menggunakan langganan. Mendapat potongan 10% untuk permainan $ 60 bermaksud anda akan menjimatkan $ 6, yang lebih tinggi daripada kos langganan sebulan jika anda membayar bulanan atau dua bulan jika anda membayar setiap tahun.

Langganan juga menawarkan akses ke beberapa permainan. Tidak seperti konsol, di mana biasanya boleh mengambil salinan permainan ini, tidak mungkin untuk membeli salinan permainan ini yang tidak mahal. Anda mesti menunggu untuk menjualnya atau membelinya dengan harga penuh. Sebagai contoh, jika anda ingin bermain Mirror's Edge Catalyst sekarang, anda boleh membelinya dengan harga $ 20 dan memainkannya selama-lamanya, membayar $ 5 untuk memainkannya selama sebulan, atau membayar $ 30 untuk memainkannya selama setahun. Dan bayaran langganan itu akan memberi anda akses ke banyak permainan lain juga. Namun, setelah langganan anda tamat, anda akan kehilangan akses ke permainan.

Lihatlah perpustakaan dan pertimbangkan permainan mana yang ingin anda mainkan, dan berapa kos untuk membayar langganan berbanding membelinya secara langsung. Origin Access adalah perjanjian yang luar biasa jika anda mempunyai banyak masa untuk permainan dan ingin merobek perpustakaan, sementara ini adalah masalah yang lebih buruk jika anda mempunyai sedikit masa untuk permainan dan mendapati diri anda hanya melalui beberapa permainan dalam setahun.

Walau bagaimanapun, Origin Access menawarkan percubaan percuma selama seminggu sehingga anda dapat mencubanya. Walaupun anda tidak berminat dengan Origin Access, anda boleh menggunakan percubaan ini untuk bermain satu atau dua permainan secara percuma, atau dapatkan potongan untuk permainan yang akan anda beli pula. Pastikan anda membatalkan langganan selepas itu jika anda tidak mahu terus membayarnya, atau mereka akan mula mengenakan bayaran kepada anda.

Saya secara peribadi menggunakan percubaan Origin Access untuk bermain Mirror's Edge Catalyst secara percuma - satu-satunya tangkapan adalah saya harus menyelesaikan permainan dalam seminggu - dan saya gembira dengannya. Sekiranya ada permainan lain yang ingin saya mainkan yang belum pernah saya mainkan di peti besi, saya mungkin akan bertahan daripada membayar kos awal untuk membeli setiap permainan.