Cara Menukar Imej ke Format JPG

Banyak laman web mempunyai peraturan yang ketat yang membatasi ukuran dan jenis format gambar yang anda boleh muat naik. Dengan JPG menjadi format fail masuk ke internet, kami akan melihat bagaimana anda boleh menukar gambar anda ke dalam format JPG.

Apakah Fail JPG?

JPG (atau JPEG), adalah format fail popular yang digunakan untuk gambar dan grafik - terutamanya di internet. Ia dibuat oleh Kumpulan Pakar Fotografi Bersama (JPEG) dan menggunakan algoritma pemampatan yang mengurangkan bahagian gambar menjadi blok piksel. Ia dapat memampatkan hingga nisbah 10: 1 tanpa penurunan yang ketara, bergantung pada tetapan anda. Ini sahaja adalah salah satu sebab utama mengapa JPG menjadi standard gambar de facto di internet.

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara JPG, PNG, dan GIF?

Walau bagaimanapun, semua pemampatan itu tidak berlaku tanpa kerugian. JPG dianggap sebagai format fail "lossy", yang bermaksud bahawa semasa prosedur pemampatan, blok berlebihan dihapuskan secara kekal. Semakin banyak anda memampatkan fail, semakin banyak data yang anda hilang dan seterusnya semakin buruk gambar akhir anda akan menjaga banyak lelaran melalui algoritma.

Berikut adalah contoh gambar yang terlalu kompres.

Namun, apabila digunakan dengan betul, JPG memberikan gambar yang kelihatan baik dengan saiz fail yang kecil. Sama ada anda menghantar satu melalui e-mel, menghantar meme di Reddit, atau memuat naik gambar percutian anda ke Facebook, kerana kemampuannya memampatkan gambar dengan kadar yang tinggi, fail akhir anda adalah sebahagian kecil dari ukuran asalnya.

BERKAITAN: Bagaimana Pemampatan Fail Berfungsi?

Cara Menukar Imej Ke Dalam Format JPG

Anda boleh menukar gambar menjadi format JPG menggunakan aplikasi penyuntingan gambar di komputer atau salah satu daripada banyak laman penukaran fail yang terdapat di web.

Menukar Imej ke JPG di Windows

Sebilangan besar program penyuntingan gambar membolehkan anda menukar gambar menjadi JPG. Malangnya, aplikasi Foto yang dibina dalam Windows 10 bukanlah salah satu daripadanya. Anda boleh melakukannya dengan Paint (atau Paint 3D), atau anda boleh memuat turun aplikasi gambar pihak ketiga.

Aplikasi kegemaran kami untuk kerja gambar pantas adalah IrfanView. Ia percuma, boleh membuka hampir semua format di luar sana, mempunyai beberapa alat penyuntingan asas yang bagus, dan sangat pantas. Kami akan menggunakannya dalam contoh kami di sini, tetapi prosesnya hampir sama di kebanyakan aplikasi.

BERKAITAN: Mengapa Anda Harus Mengganti Penampil Imej Lalai Windows Dengan IrfanView

Mulakan dengan membuka gambar yang ingin anda ubah dalam aplikasi apa pun yang anda gunakan. Yang akan kami lakukan adalah menyimpan aplikasi sebagai jenis fail lain, jadi anda harus dapat mengikuti tanpa mengira aplikasi apa yang anda ada.

Klik menu "Fail" dan kemudian klik perintah "Simpan Sebagai".

Di tetingkap Save As, pilih format JPG pada menu drop-down "Save As Type" dan kemudian klik butang "Save".

Kualiti lalai adalah baik jika anda ingin menukar terus ke JPG, tetapi jika anda ingin sedikit kawalan ke atas pemampatan fail anda,  tetingkap Save Options  mempunyai beberapa tambahan untuk diperiksa. Memilih kualiti gambar sama dengan kadar pemampatan — semakin tinggi kualitinya, semakin kurang gambar anda dimampatkan dan semakin besar failnya. IrfanView juga menyertakan ciri bagus yang membolehkan anda menetapkan had ukuran fail.

Menukar Imej ke JPG di macOS

Mac dilengkapi dengan Pratonton, yang boleh anda gunakan lebih daripada sekadar melihat fail gambar. Ini adalah program penyuntingan gambar yang hebat yang dapat memotong, mengubah ukuran, dan menukar fail.

Untuk membuka gambar dalam Pratonton, pilih di Finder, tekan Spacebar, dan kemudian klik butang "Buka dengan Pratonton". Anda juga dapat mengklik kanan file, menunjuk ke menu "Buka Dengan", dan kemudian klik opsi "Pratonton".

Di tetingkap Pratonton, klik menu "Fail" dan kemudian klik perintah "Eksport".

Pada tetingkap yang muncul, pilih JPEG sebagai format dan gunakan slaid "Quality" untuk mengubah mampatan yang digunakan untuk menyimpan gambar. Mampatan yang lebih tinggi bermaksud ukuran fail yang lebih kecil, tetapi anda juga kehilangan kualiti gambar. Apabila anda sudah bersedia, klik butang "Simpan".

Pratonton menyimpan fail JPG baru di lokasi yang sama dengan gambar asal anda.

Menukar Imej Dalam Talian

Sekiranya anda lebih suka menggunakan laman penukaran fail dalam talian dan bukannya aplikasi desktop, maka jangan cari lebih jauh daripada Convertimage.net. Laman web ini dikhaskan untuk penukaran gambar - bukan hanya JPG - sambil menjaga privasi anda. ConvertImage tidak menerbitkan atau menyimpan fail anda lebih lama daripada 15 minit, menghapusnya dari pelayan mereka setelah diproses.

Pertama, pilih format output yang anda mahu gambar anda simpan.

Seterusnya, klik butang "Pilih Gambar Anda".

Arahkan ke gambar yang ingin anda ubah dan klik "Buka." Perhatikan bahawa laman web ini menyokong gambar dengan ukuran maksimum 24.41 MB.

Sekarang yang harus anda lakukan adalah bersetuju dengan syarat penggunaannya dan kemudian klik butang "Tukar Imej Ini".

Pada halaman berikutnya, setelah gambar anda ditukar, klik "Download Gambar" dan JPG anda disimpan ke folder muat turun penyemak imbas anda.

Sekarang bahawa semua gambar anda telah diubah menjadi format yang mesra internet, anda dapat mengambil JPG anda dan memuat naiknya di mana sahaja tanpa perlu risau format apa.

Mempunyai kaedah kegemaran untuk menukar semua gambar anda menjadi JPG yang tidak kami tutupi? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.