Sambungan USB Android Dijelaskan: Penyimpanan Massa MTP, PTP, dan USB

Peranti Android yang lebih lama menyokong penyimpanan massal USB untuk memindahkan fail bolak-balik dengan komputer. Peranti Android moden menggunakan protokol MTP atau PTP - anda boleh memilih mana yang anda sukai.

Untuk memilih protokol sambungan USB, buka aplikasi Tetapan, ketuk Penyimpanan, ketuk butang menu, dan ketuk sambungan komputer USB. Anda juga akan melihat protokol yang digunakan oleh peranti anda sebagai pemberitahuan ketika disambungkan ke komputer melalui USB.

Mengapa Peranti Android Moden Tidak Menyokong Penyimpanan Massal USB

Penyimpanan massal USB - juga dikenal sebagai "kelas peranti penyimpanan massal USB", USB MSC, atau UMS - adalah cara versi Android yang lebih lama memperlihatkan storan mereka ke komputer. Semasa anda menyambungkan peranti Android ke komputer, Anda harus mengetuk butang "Sambungkan penyimpanan ke PC" secara khusus untuk menjadikan penyimpanan peranti Android dapat diakses oleh komputer melalui penyimpanan massal USB. Semasa melepaskannya dari komputer, anda harus mengetuk butang "Matikan storan USB".

Penyimpanan massal USB adalah protokol standard yang digunakan oleh pemacu kilat, cakera keras luaran, kad SD, dan peranti storan USB yang lain. Pemacu menjadikannya tersedia sepenuhnya untuk komputer, sama seperti pemacu dalaman.

Terdapat masalah dengan cara ini berfungsi. Apa sahaja peranti yang mengakses storan memerlukan akses eksklusif kepadanya. Semasa anda menyambungkan storan ke komputer, ia terputus dari sistem operasi Android yang berjalan pada peranti. Sebarang fail atau aplikasi yang tersimpan di kad SD atau storan USB tidak akan tersedia ketika disambungkan ke komputer.

Fail sistem mesti disimpan di suatu tempat; mereka tidak akan terputus dari peranti, jadi anda berakhir dengan peranti Android yang mengandungi partisi / data terpisah untuk "penyimpanan sistem" dan / partisi kad sd untuk "storan USB" pada peranti storan dalaman yang sama. Android memasang aplikasi dan fail sistemnya ke / data, sementara data pengguna disimpan di partisi / sdcard.

Kerana perpecahan yang sukar ini, anda mungkin mempunyai ruang yang terlalu sedikit untuk aplikasi dan terlalu banyak ruang untuk data, atau terlalu banyak ruang untuk aplikasi dan terlalu sedikit ruang untuk data. Anda tidak dapat mengubah ukuran partisi ini tanpa melakukan rooting pada peranti anda - pengeluar memilih jumlah yang sesuai untuk setiap partisi di kilang.

BERKAITAN: Mengapa Pemacu yang Dilepas Masih Menggunakan FAT32 Bukannya NTFS?

Kerana sistem fail harus dapat diakses dari perangkat Windows, harus diformat dengan sistem file FAT. Microsoft tidak hanya mempunyai paten yang diberikannya pada FAT, FAT juga merupakan sistem fail yang lebih lama dan lebih perlahan tanpa sistem kebenaran moden. Android kini boleh menggunakan sistem fail ext4 moden untuk semua partisinya kerana ia tidak perlu dibaca secara langsung oleh Windows.

Menyambungkan telefon atau tablet Android ke komputer sebagai peranti storan USB biasa adalah mudah, tetapi terdapat banyak kelemahan. Kegilaan harus berhenti, jadi peranti Android moden menggunakan protokol sambungan USB yang berbeza.

MTP - Peranti Media

MTP bermaksud "Protokol Pemindahan Media." Ketika Android menggunakan protokol ini, komputer akan muncul sebagai "perangkat media". Protokol pemindahan media dipromosikan secara meluas sebagai protokol standard untuk memindahkan fail audio ke pemain muzik digital menggunakan Windows Media Player dan aplikasi serupa. Ia dirancang untuk membolehkan syarikat pemain media lain bersaing dengan iPod dan iTunes Apple.

Protokol ini berfungsi sangat berbeza dari storan massa USB. Daripada memaparkan sistem fail mentah peranti Android anda ke Windows, MTP beroperasi di peringkat fail. Peranti Android anda tidak memperlihatkan keseluruhan peranti storannya ke Windows. Sebaliknya, apabila anda menyambungkan peranti ke komputer anda, komputer akan menyoal peranti tersebut dan peranti itu bertindak balas dengan senarai fail dan direktori yang ditawarkannya. Komputer boleh memuat turun fail - ia akan meminta fail dari peranti, dan peranti akan menghantar fail melalui sambungan. Sekiranya komputer ingin memuat naik fail, komputer akan menghantar fail ke peranti dan peranti memilih untuk menyimpannya. Ketika anda menghapus fail, komputer anda akan mengirimkan isyarat ke perangkat yang mengatakan, "tolong hapus fail ini," dan perangkat dapat menghapusnya.

Android dapat memilih fail yang ditunjukkannya kepada Anda, dan menyembunyikan fail sistem sehingga Anda tidak dapat melihat atau mengubahnya. Sekiranya anda cuba menghapus atau mengedit fail yang tidak dapat diubah, perangkat akan menolak permintaan tersebut dan anda akan melihat mesej ralat.

Komputer anda tidak memerlukan akses eksklusif ke peranti storan, jadi tidak perlu menyambungkan storan, memutuskannya, atau mempunyai partisi yang terpisah untuk berbagai jenis data. Android juga dapat menggunakan ext4 atau sistem file lain yang diinginkannya - Windows tidak perlu memahami sistem fail, hanya Android yang melakukannya.

Dalam praktiknya, MTP berfungsi seperti penyimpanan massa USB. Sebagai contoh, peranti MTP muncul di Windows Explorer sehingga anda dapat menyemak imbas dan memindahkan fail. Linux juga menyokong peranti MTP melalui libmtp, yang umumnya disertakan dengan distribusi Linux desktop yang popular. Peranti MTP juga akan muncul di pengurus fail desktop Linux anda.

Mac OS X Apple adalah penahanan - sama sekali tidak termasuk sokongan MTP. IPod, iPhone, dan iPad Apple menggunakan protokol penyegerakan milik mereka sendiri bersama dengan iTunes, jadi mengapa mereka mahu menyokong protokol yang bersaing?

Google menyediakan aplikasi Pemindahan Fail Android untuk Mac OS X. Aplikasi ini hanyalah klien MTP sederhana, jadi ia akan berfungsi untuk memindahkan fail berulang-ulang pada Mac. Google tidak menyediakan aplikasi ini untuk sistem operasi lain kerana mereka termasuk sokongan MTP.

PTP - Kamera Digital

PTP bermaksud "Protokol Pemindahan Gambar." Apabila Android menggunakan protokol ini, komputer akan muncul sebagai kamera digital.

MTP sebenarnya berdasarkan PTP, tetapi menambahkan lebih banyak ciri, atau "sambungan". PTP berfungsi sama dengan MTP, dan biasanya digunakan oleh kamera digital. Mana-mana program perisian yang menyokong pengambilan gambar dari kamera digital akan menyokong pengambilan foto dari telefon Android ketika anda memilih mod PTP. PTP dirancang untuk menjadi protokol standard untuk berkomunikasi dengan kamera digital.

Dalam mod ini, peranti Android anda akan berfungsi dengan aplikasi kamera digital yang menyokong PTP tetapi tidak MTP. Mac OS X Apple menyokong PTP, jadi Anda dapat menggunakan mod PTP untuk memindahkan foto dari peranti Android ke Mac melalui sambungan USB tanpa perisian khas.

Sekiranya anda mempunyai peranti Android yang lebih lama, anda mungkin terpaksa menggunakan storan massal USB. Pada peranti Android moden, anda mempunyai pilihan antara MTP dan PTP - anda harus menggunakan MTP kecuali anda mempunyai perisian yang hanya menyokong PTP.

Sekiranya peranti anda mempunyai kad SD yang boleh ditanggalkan, anda boleh mengeluarkan kad SD dan memasukkannya terus ke slot kad SD komputer anda. Kad SD akan tersedia untuk komputer anda sebagai alat penyimpanan, jadi anda dapat mengakses semua fail di atasnya, menjalankan perisian pemulihan fail, dan melakukan hal lain yang tidak dapat Anda lakukan dengan MTP.

Kredit Gambar: Vegetando di Flickr