Cara Menyesuaikan Bar tugas pada Windows 10

Bar tugas Windows 10 berfungsi seperti versi Windows sebelumnya, menawarkan jalan pintas dan ikon untuk setiap aplikasi yang sedang berjalan. Windows 10 menawarkan semua jenis cara untuk menyesuaikan bar tugas mengikut keinginan anda, dan kami di sini untuk membimbing anda mengenai apa yang boleh anda lakukan.

Kami telah melihat pada menyesuaikan menu Mula dan Pusat Tindakan di Windows 10. Sekarang, sudah tiba masanya untuk menangani bar tugas. Dengan hanya sedikit kerja, anda boleh mengubah bar tugas untuk menjalankannya seperti yang anda suka.

Sematkan Aplikasi ke Bar Tugas

Cara paling mudah untuk menyesuaikan bar tugas anda adalah dengan menyematkan pelbagai aplikasi dan jalan pintas ke sana sehingga anda dapat mengaksesnya dengan lebih cepat pada masa akan datang. Terdapat dua cara untuk melakukan ini. Yang pertama adalah membuka program, baik dari menu Mula atau jalan pintas yang ada. Apabila ikon aplikasi muncul di bar tugas untuk menunjukkan sedang berjalan, klik kanan ikon dan pilih opsi "Pin to taskbar" dari menu konteks.

Cara kedua untuk menyematkan aplikasi ke bar tugas tidak memerlukan aplikasi berjalan terlebih dahulu. Cari aplikasi pada menu Mula, klik kanan aplikasi, arahkan ke "Lagi", lalu pilih pilihan "Pin ke taskbar" yang anda dapati di sana. Anda juga boleh menyeret ikon aplikasi ke bar tugas jika anda lebih suka melakukannya dengan cara itu.

Ini akan segera menambah jalan pintas baru untuk aplikasi ke bar tugas. Untuk membuang aplikasi dari bar tugas, klik kanan aplikasi yang disematkan dan pilih pilihan "Lepaskan dari bar tugas".

Sematkan Fail atau Folder ke Daftar Lompat Taskbar

Windows juga menyediakan cara mudah untuk mendapatkan akses ke folder - dan fail individu - di bar tugas anda. Senarai lompat adalah menu konteks yang berguna yang dikaitkan dengan setiap aplikasi yang disematkan yang menunjukkan tindakan tertentu yang dapat anda lakukan dengan aplikasi dan, untuk aplikasi yang sesuai, juga menunjukkan senarai fail dan folder terbaru yang telah anda akses. Anda dapat melihat senarai lompat aplikasi dengan mengklik kanan ikon. Sebagai contoh, senarai lompat untuk ikon Penjelajah Fail membolehkan anda membuka tetingkap Penjelajah Fail baru dan menunjukkan folder yang baru anda lihat dan folder yang telah anda pasang. Arahkan tetikus anda ke item baru-baru ini untuk mendedahkan ikon pushpin di sebelah kanannya. Klik pushpin untuk memasukkan item ke senarai lompat.

By the way, jika anda ingin melihat menu konteks konvensional untuk ikon di bar tugas, tahan kekunci Shift sambil mengklik kanan ikon. Ini sangat berguna untuk mengkonfigurasi pintasan folder yang anda pasangkan di sana. Dan ini adalah salah satu daripada banyak pintasan papan kekunci berguna yang boleh anda gunakan dengan bar tugas.

Apabila anda memasukkan item ke senarai lompatan, item tersebut muncul secara berasingan daripada item terbaru. Yang perlu anda lakukan ialah mengklik salah satu daripadanya untuk membuka folder itu. Dan tentu saja, apa yang anda lihat dalam senarai lompatan bergantung pada aplikasinya. Aplikasi seperti Notepad atau Microsoft Word menunjukkan fail yang baru dibuka. Daftar lompat untuk penyemak imbas anda mungkin menunjukkan laman web kegemaran dan memberikan tindakan untuk membuka tab atau tetingkap baru.

Secara lalai, Windows 10 menunjukkan sekitar 12 item terbaru dalam senarai lompat. Pada versi Windows sebelumnya, anda dapat menambah atau menurunkan jumlah itu dengan mudah melalui sifat bar tugas. Windows 10, untuk beberapa sebab, tidak mempunyai ciri ini dengan mudah diakses. Anda boleh mengubah jumlah item yang ditunjukkan dalam senarai lompat dengan peretasan Registry yang cepat.

Konfigurasikan atau Keluarkan Cortana dan Kotak Carian

Ikon dan kotak carian Cortana mengambil banyak ruang di bar tugas, dan anda tidak perlu melakukan pencarian anda. Walaupun tanpa mereka, jika anda menekan kekunci Windows dan mula menaip, anda akan mendapat pengalaman carian yang sama. Sekiranya anda ingin melakukan carian suara - biasanya diakses dengan mengklik ikon mikrofon di kotak carian - anda hanya perlu menekan Windows + C pada papan kekunci anda sebagai gantinya.

Anda boleh membuang kotak carian dan hanya meninggalkan ikon, atau anda boleh membuang keduanya sepenuhnya. Klik kanan bar tugas dan pilih "Cortana> Tunjukkan ikon Cortana" dari menu pop timbul.

Pilih pilihan "Tersembunyi" untuk menghapus kedua kotak carian dan ikon atau pilih "Tunjukkan ikon Cortana" untuk hanya mempunyai ikon di bar tugas.

Keluarkan Butang Paparan Tugas

Butang "Tampilan Tugas" menyediakan akses ke paparan gambar kecil semua aplikasi dan tetingkap terbuka anda. Ini juga membolehkan anda bekerja dengan desktop maya dan menunjukkan Garis Masa anda jika anda mengaktifkannya.

Tetapi anda tidak memerlukan butang untuk melakukan ini. Cukup tekan Windows + Tab untuk mengakses antara muka yang sama. Untuk menjimatkan sedikit ruang bar tugas dan menyingkirkan butang, klik kanan bar tugas dan matikan pilihan "Tunjukkan butang Tugas Lihat".

Sembunyikan Ikon Sistem di Kawasan Pemberitahuan

Kawasan Pemberitahuan (kadang-kadang disebut "Baki Sistem") menyimpan ikon sistem - seperti Pusat Tindakan dan jam anda - dan ikon untuk pelbagai aplikasi yang berjalan di latar belakang. Anda dapat dengan mudah mengubah ikon sistem yang muncul di Kawasan Pemberitahuan. Klik kanan mana-mana kawasan terbuka pada bar tugas dan kemudian klik "Tetapan Bar Tugas." Pada halaman tetapan bar tugas, tatal ke bawah sedikit ke bahagian "Kawasan Pemberitahuan" dan klik pautan "Hidupkan atau matikan ikon sistem".

Anda akan melihat senarai ikon sistem. Jalankan melalui mereka dan aktifkan atau matikan masing-masing untuk memenuhi keperluan anda.

Sembunyikan Ikon Aplikasi di Kawasan Pemberitahuan

Sebilangan besar aplikasi yang anda pasang di Windows direka untuk berjalan di latar belakang. Itu bukan perkara yang perlu anda berinteraksi secara berkala, jadi daripada muncul langsung di bar tugas anda, ikon mereka diturunkan ke kawasan Pemberitahuan. Ini memberitahu anda bahawa mereka sedang berjalan dan memberi anda akses cepat ketika anda memerlukannya. Beberapa di antaranya muncul tepat di Kawasan Pemberitahuan di sebelah kiri jam. Yang lain disembunyikan, tetapi anda dapat melihatnya dengan mengklik anak panah ke atas di sebelah kiri.

Anda dapat dengan cepat menyesuaikan tempat ikon ini muncul dengan menyeretnya di antara dua lokasi ini. Sebagai contoh, anda mungkin lebih suka bahawa ikon OneDrive anda selalu kelihatan, dalam hal ini anda menyeretnya ke Kawasan Pemberitahuan utama. Anda juga boleh menyembunyikan ikon yang tidak penting dengan menyeretnya ke kawasan tersembunyi.

Anda juga boleh menggunakan ikon ini melalui antara muka tetapan. Klik kanan mana-mana kawasan bar tugas yang terbuka dan pilih pilihan "Tetapan". Tatal ke bawah dan klik pautan "Pilih ikon mana yang muncul di bar tugas".

Sekiranya anda ingin membuang kawasan tersembunyi dan melihat semua ikon sepanjang masa, hidupkan pilihan "Selalu tunjukkan semua ikon di kawasan pemberitahuan". Sekiranya anda membiarkan tetapan itu dimatikan, anda juga boleh menjalankan senarai dan menghidupkan atau mematikan setiap aplikasi. Perhatikan bahawa mematikan aplikasi di sini tidak menghapusnya sama sekali dari Kawasan Pemberitahuan. Apabila aplikasi dimatikan, aplikasi akan muncul di kawasan tersembunyi. Apabila dihidupkan, ia muncul di Kawasan Pemberitahuan utama.

Gerakkan Taskbar ke Tepi Skrin yang berbeza

Tepi bawah skrin adalah lokasi lalai dari bar tugas di Windows 10, tetapi anda boleh memindahkannya. Sekiranya anda mempunyai paparan yang lebih luas - atau beberapa paparan - anda mungkin merasa lebih baik mempunyai bar tugas di tepi kanan atau kiri paparan. Atau mungkin anda lebih suka di bahagian atas. Anda boleh menggerakkan bar tugas dengan satu daripada dua cara. Yang pertama adalah dengan menyeretnya. Klik kanan bar tugas dan matikan pilihan "Kunci bar tugas".

Kemudian, anda boleh merebut bar tugas di kawasan kosong dan menyeretnya ke tepi paparan anda.

Cara lain untuk mengubah lokasi bar tugas adalah melalui antara muka tetapan. Klik kanan pada mana-mana kawasan kosong pada bar tugas dan pilih "Tetapan Bar Tugas." Di tetingkap tetapan bar tugas, tatal ke bawah dan cari menu lungsur "Lokasi bar tugas di layar". Anda boleh memilih salah satu daripada empat sisi paparan dari menu ini.

Tukar Saiz Taskbar

Anda juga boleh mengubah saiz bar tugas untuk mendapatkan sedikit ruang tambahan. Ini sangat berguna jika anda memindahkannya ke tepi kanan atau kiri skrin anda, tetapi juga bagus jika anda hanya memerlukan ruang untuk banyak ikon. Klik kanan bar tugas dan matikan pilihan "Kunci bar tugas". Kemudian letakkan tetikus anda di tepi atas bar tugas dan seret untuk mengubah saiznya seperti yang anda lakukan dengan tetingkap. Anda boleh meningkatkan ukuran bar tugas hingga kira-kira separuh ukuran skrin anda.

Gunakan Ikon Kecil untuk Lebih Sesuai pada Bar Tugas

Sekiranya anda mahukan beberapa ikon lagi di bar tugas anda, tetapi tidak mahu mengubah ukurannya, anda boleh mengkonfigurasi Windows 10 untuk menunjukkan ikon bar tugas kecil. Klik kanan pada mana-mana kawasan bar tugas yang kosong dan klik "Tetapan Bar Tugas." Di tetingkap tetapan, aktifkan pilihan "Gunakan ikon bar tugas kecil".

Seperti yang anda lihat, hampir semuanya sama kecuali ikonnya lebih kecil dan anda boleh menjejak beberapa lagi ke ruang tersebut. Satu perbezaan yang harus anda perhatikan ialah apabila anda menggunakan ikon yang lebih kecil, bar tugas itu sendiri menyusut sedikit secara menegak. Akibatnya, hanya jam yang ditunjukkan dan bukan tarikhnya juga. Tetapi anda sentiasa boleh mengarahkan tetikus anda sepanjang masa atau mengkliknya untuk memeriksa tarikhnya.

Tunjukkan Label untuk Ikon Taskbar

Secara lalai, bar tugas mengelompokkan ikon untuk tetingkap aplikasi yang sama dan tidak menunjukkan label untuk ikon tersebut. Ini menjimatkan banyak ruang bar tugas tetapi boleh menyukarkan pengguna baru untuk mengenali ikon. Anda boleh mempunyai label teks Windows yang ditunjukkan, tetapi kekurangannya ialah anda juga kehilangan pengelompokan ikon yang berkaitan. Untuk melakukan ini, klik kanan pada kawasan kosong bar tugas dan klik "Tetapan Bar Tugas." Di tetingkap tetapan, cari menu lungsur "Gabungkan butang bar tugas".

Menu ini memberi anda tiga pilihan:

  • Sentiasa, sembunyikan label . Ini adalah tetapan lalai Windows. Apabila dipilih, semua tetingkap untuk aplikasi dikelompokkan di bar tugas, dan tidak ada label yang ditunjukkan.
  • Apabila bar tugas penuh . Ini adalah tetapan jarak menengah. Apabila dipilih, tetingkap tidak dikelompokkan, dan label ditunjukkan kecuali bar tugas menjadi penuh. Apabila diisi, ia kembali ke fungsi "Sentiasa, sembunyikan label".
  • Tidak pernah . Apabila dipilih, tetingkap tidak pernah dikelompokkan, dan label selalu ditunjukkan. Anda dapat melihat tetapan ini dalam tindakan di bawah. Perhatikan bahawa bukannya satu ikon Penjelajah Fail dan satu ikon Chrome, saya kini mempunyai dua daripadanya dan tajuk tetingkap dipaparkan sebagai label.

Tukar Warna dan Ketelusan pada bar tugas

Pada Windows 10, warna lalai pada bar tugas berwarna hitam. Untuk menukar warna, tekan Windows + I untuk membuka antara muka tetapan. Di tetingkap Tetapan utama, klik "Pemperibadian."

Di tetingkap Pemperibadian, beralih ke tab "Warna". Di sebelah kanan, tatal ke bawah ke bahagian "Pilihan Lainnya".

Anda akan melihat dua pilihan untuk mengawal bar tugas — bersama dengan menu Pusat Tindakan dan Mula. Gunakan togol "Kesan Transparansi" untuk memilih sama ada item tersebut mestilah telus atau legap. Apabila pilihan "Mula, bar tugas, dan pusat tindakan" dimatikan, item tersebut menggunakan warna hitam lalai. Apabila anda menghidupkan pilihan tersebut, item tersebut menggunakan warna yang telah anda pilih di pemilih warna di bahagian atas atau, jika anda mengaktifkan pilihan "Pilih warna aksen dari latar belakang saya secara automatik", warna yang telah dipilih oleh Windows.

BERKAITAN: Cara Membuat Bar Tugas Windows 10 Lebih Telus

Ngomong-ngomong, Windows tidak menawarkan kawalan untuk menyesuaikan ketelusan bar tugas, menu Mula, dan Pusat Tindakan. Sekiranya anda tidak keberatan membuat hack Registry yang cepat, anda boleh menjadikan item tersebut sedikit lebih telus daripada default.

Dayakan Ciri Peek

Fitur Peek diperkenalkan kembali dengan Windows 7 untuk memungkinkan pengguna mengintip semua aplikasi yang terbuka dengan cepat untuk melihat desktop. Dalam versi sebelumnya, ia dihidupkan secara lalai. Di Windows 10, anda mesti menghidupkannya. Klik kanan pada mana-mana kawasan bar tugas yang kosong dan klik "Tetapan." Di tetingkap tetapan, hidupkan dengan nama "Use Peek" untuk melihat pratinjau desktop ketika Anda menggerakkan tetikus ke butang Tunjukkan desktop di akhir bar tugas ".

Dengan pilihan Peek dihidupkan, anda boleh menggerakkan tetikus anda ke ruang kecil di sebelah kanan bar tugas untuk menyembunyikan semua tetingkap dan menunjukkan desktop anda. Apabila anda menggerakkan tetikus, tetingkap anda kembali ke keadaan sebelumnya. Anda juga dapat mengklik kawasan ini untuk meminimumkan semua tetingkap anda secara automatik sehingga anda dapat melakukan sesuatu di desktop. Klik kawasan itu sekali lagi untuk memulihkan tetingkap anda. Anda juga boleh menggunakan pintasan papan kekunci Windows + D untuk melakukan perkara yang sama dengan mengklik kawasan Peek.

Tambahkan Bar Alat ke Taskbar

Windows juga membolehkan anda menambahkan bar alat ke bar tugas. Bar alat pada dasarnya adalah jalan pintas ke folder di sistem anda, tetapi jalan pintas ditampilkan sebagai bar alat yang sama seperti yang anda lihat di penyemak imbas atau aplikasi lain. Anda boleh mengakses bar alat dengan mengklik kanan bar tugas dan kemudian menunjuk ke submenu "Bar Alat".

Terdapat tiga bar alat yang dibina:

  • Alamat . Bar alat alamat menambah kotak alamat ringkas ke bar tugas anda. Ketik alamat di dalamnya seperti yang anda lakukan di penyemak imbas anda dan halaman yang dihasilkan akan terbuka di penyemak imbas lalai anda.
  • Pautan . Bar alat pautan menambah item yang terdapat dalam senarai kegemaran Internet Explorer anda.
  • Desktop . Bar alat desktop menyediakan akses ke item yang disimpan di desktop anda.

Di bawah ini, anda dapat melihat seperti apa bar alat Alamat dan Desktop semasa dihidupkan. Daripada memperluas bar alat Desktop untuk menunjukkan sebarang ikon, saya mengurangkan ukurannya dan menggunakan anak panah ganda untuk membuka menu pop timbul dengan semua item.

Anda juga dapat menambahkan bar alat khusus yang menunjuk ke folder mana pun di sistem anda. Ini boleh menjadi cara yang bagus untuk menambahkan akses bar tugas yang cepat ke item yang selalu anda perlukan. Untuk membuat bar alat, yang harus Anda lakukan adalah memilih pilihan "Bar alat baru" dari submenu Toolbar dan arahkan ke folder.

Konfigurasikan Taskbar untuk Pelbagai Paparan

Sekiranya anda menggunakan beberapa paparan, anda akan gembira mengetahui bahawa Windows 10 merangkumi kawalan penyesuaian yang layak untuk menggunakan bar tugas anda di pelbagai monitor. Anda boleh menampilkan bar tugas pada hanya satu paparan, satu bar tugas membentang di semua paparan dan bahkan bar tugas yang terpisah untuk setiap paparan yang hanya menunjukkan aplikasi yang terbuka pada paparan tersebut. Untuk mengubah semua ini, klik kanan mana-mana kawasan bar tugas yang terbuka dan pilih "Tetapan Bar Tugas." Di tetingkap tetapan, tatal hingga ke bawah untuk mencari kawalan untuk pelbagai paparan.

Sekiranya anda membiarkan pilihan "Tunjukkan bar tugas pada semua paparan" dimatikan - yang merupakan tetapan lalai - maka anda akan melihat satu bar tugas pada monitor utama anda sahaja. Semua tetingkap terbuka untuk aplikasi ditunjukkan pada bar tugas itu, tanpa mengira paparan yang dibuka. Hidupkan pilihan itu agar bar tugas ditunjukkan di semua paparan anda dan juga buka pilihan lain di bawah.

Menu lungsur "Tunjukkan butang bar tugas aktif" mengandungi tiga pilihan:

  • Semua bar tugas . Apabila anda memilih tetapan ini, bar tugas akan sama pada setiap paparan. Bar tugas setiap paparan akan menunjukkan semua tetingkap terbuka, tidak kira paparan mana yang dibuka.
  • Bar tugas utama dan bar tugas di mana tetingkap terbuka . Apabila anda memilih tetapan ini, bar tugas pada paparan utama anda akan selalu menunjukkan semua tetingkap terbuka dari semua paparan. Setiap bar tugas paparan tambahan hanya akan menunjukkan tingkap terbuka pada paparan itu.
  • Bar tugas di mana tetingkap terbuka . Apabila anda memilih tetapan ini, setiap paparan - termasuk paparan utama anda - mendapat bar tugas tersendiri. Tingkap terbuka hanya ditunjukkan pada bar tugas pada paparan di mana tetingkap terbuka.

Pilihan "Gabungkan butang pada bar tugas yang lain" berfungsi sama seperti pilihan yang sama yang telah kita bahas sebelumnya ketika kita bercakap tentang menambahkan label pada ikon bar tugas. Sebab pilihan ini ada di sini adalah supaya anda dapat menetapkan satu pilihan untuk paparan utama anda dan satu set pilihan yang lain untuk paparan anda yang lain. Contohnya, katakan anda mempunyai tiga monitor. Satu adalah paparan besar, dan dua yang lain lebih kecil. Anda mungkin mahu butang bar tugas tidak digabungkan pada paparan utama anda - di mana anda mempunyai banyak ruang - tetapi digabungkan pada monitor yang lebih kecil.

Mudah-mudahan, petua ini menjadikan anda lebih dekat untuk mengubah bar tugas menjadi sesuatu yang memenuhi keperluan individu anda.